RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jeg ble slått av hennes kunnskapsnivå


– Dronningen viste stor interesse under omvisningen, sa Elen Roaldset i midten. FOTO: LINE RUNDMO
– Dronningen viste stor interesse under omvisningen, sa Elen Roaldset i midten. FOTO: LINE RUNDMO
– Det var veldig hyggelig å ha Dronningen på besøk, for hun er genuint interessert i hager, sa nordstranddamen Mona Farago. Hun er direktør i Det norske hageselskap, som feirer 125-årsjubileum i år.

TØYEN: Været var upåklagelig og det var flere som satt igjen med positive inntrykk, da H.M. Dronning Sonja nylig la turen til Botanisk hage på Tøyen.

– Jeg fikk mange fine impulser i dag, det er litt av hvert her. Det var en perfekt lørdag. Jeg er imponert over hvor fint de klarer å holde det her, sa dronningen.

Foredrag og omvisning

Hun fikk først en innføring i Hageselskapets historie og planene for det nye veksthuset, som kommer til å få plass på cirkusplassen (utenfor Botanisk hage). Etterpå ble hun tatt med på en omvisning av Tommy Tønsberg, redaktør i bladet Norsk hagetidend.

Med på omvisningen var også nordstrandbeboerne Mona Farago (Hageselskapets direktør) og Elen Roaldset, tidligere direktør ved Naturhistorisk museum og Botanisk hage.

– Dronning Sonja er vår høye beskytter. Det var veldig hyggelig at hun kom hit i dag. Hun er en oppegående hageentusiast med store hagekunnskaper, fortalte Hageselskapets direktør etter besøket.

– Hun virket genuint interessert i det vi driver med, og jeg ble slått av hennes kunnskapsnivå.

Nysgjerrig

Dronningen skal ha stilt "hundrevis" av spørsmål og sagt at hun foretrekker blå og hvite blomster. I tillegg skal hun ha utfordret sine tre medfølgende gartnere og hagearkitekt, til å få inn flere farger i de ulike hagene sine.

– Hun var veldig interessert under omvisningen og lurte på hva som kunne passe på for eksempel Slottet og Mågerø. Hun er veldig bevisst på fargevalg, fortalte Farago.

– Vi stoppet først i Oldemors hage. Der er det flere hundre gamle stauder, noen av dem er ikke lenger å få i handelen. Staudene er samlet inn fra gamle hager på Østlandet, og er en terapi- og sansehage, sa hun videre.

Neste stopp i hagevandringen var Fjellhagen, hvor dronningen møtte fjellandskap i miniatyr med et mangfold av vekster fra hele verden. Deretter bar det til Urtehagen. Der finnes det blant annet legeplanter og krydderplanter.

Farago opplyste om at det til dels var dronningen selv som tok initiativ til omvisningen.

– Vi inviterte henne til å være med på Hageselskapets feiring på selve bursdagen 6. februar, men da hadde hun ikke anledning til å komme, sa Farago.

Hageselskapet ba derfor dronningen med på en hagevandring i Botanisk hage i juni, i forbindelse med det årlige representasjonsmøtet, der deres delageter også skulle komme. Heller ikke da kunne Dronning Sonja komme.

– Dronningen er meget travel, men hun hadde veldig lyst til å komme, så da fikk vi avtalt en tid som passet alle; 22. august. Hagearrangementet var til ære for dronningen. Det var noe både hun og vi satt pris på.

Avstressende

Det norske hageselskap valgte å legge deler av jubileumsarrangementet i Botanisk hage, noe Elen Roaldset satte pris på.

– Det synes vi er veldig hyggelig.

Roaldset fortalte at dronningen generelt sett viste stor interesse under omvisningen, og at hun bet seg merke i at det er planter fra hele landet her. Hageselskapets visjon er å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Dette kunne også Dronning Sonja "bekrefte".

- Dronningen sa at det er avstressende å jobbe i hagen. Det virker som hun alltid har vært interessert i hager, og hun var meget kunnskapsrik, mente Roaldset.

Ny oase

Elen Roaldset snakket veldig varmt om det kommende veksthuset, som dronningen fikk en innføring i.

– For at det skal bli en realitet, jobber vi mot at staten gir oss mer støtte. Vi arbeider også for å få ytterligere sponsormidler, i tillegg til det som allerede har kommet. Å få veksthuset vil bety et løft for museet og Botanisk hage, mener Roaldset.

Hun håper at det skal stå klart i 2014. Da er det nemlig 200- års jubileum for Botanisk hage.

– Det skal bli et landemerke i Oslo og stimulere interessen for natur og realfagene, sa hun.

Botanisk hage har arbeidet for å få nye veksthus i snart 80 år og har nå greid å samle inn over 60 millioner i sponsorstøtte til veksthuset, "Oase 60 grader Nord".

– Planene omfatter et anlegg som skal bli en severdighet i seg selv, i tillegg til å romme veksthusavdelinger med klima fra tropisk til arktisk og fasiliteter som kafé, butikk, utstillingslokaler, foredragssal og aktivitetsrom, fortalte Roaldset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere