*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg blir sint når jeg ser at vi kan bygge Holmenkollen og Operaen

HEDRET: Frode Woldsund er hedret for sitt arbeid i Frelsesarmeen. Han har jobbet med rusmisbrukere i 30 år og har vært med på å utvikler tilbud som cafeen i Urtegata og overnattingstilbud. I dag er han regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg, region øst. Det vil si at han har ansvar for alle tiltak innen rus på Østlandet.

Frode Woldsund fra Nordstrand har jobbet med rusmisbrukere i 30 år. Når han ser at Operahuset blir bygget fremfor å hjelpe bostedløse rusmisbrukere, blir han sint.

OSLO: I 30 år har Frode Woldsund stilt opp for dem som har det vanskelig i byen. Gjennom jobben i Frelsesarmeen har han vært en hjelpende hånd for byens rusmisbrukere. Og i 30 år har han vært med på å utvikle Frelsesarmeens tilbud til nettopp dem.– Dette er den mest givende jobben en kan ha. Jeg får trekke fram et sitat jeg sa til en avis helt i starten av arbeidet mitt: «Noen må være hos dem», sier han.

Woldsund er også bydelspolitiker for KrF på Nordstrand.

Blir sint

Woldsund forteller at det er vanskelig for både tidligere rusmisbrukere og misbrukere å få både bolig.

Spesielt vanskelig kan det være for dem som har blitt rusfri. De blir ofte plassert i boliger enten alene eller i områder hvor rusen florerer.

– Jeg blir så sint og provosert når jeg ser at vi kan bygge opp Holmenkollen og Operahus, men at vi ikke klarer å skape gode boliger til dem som trenger det. Ikke nok med at det er boligkrise, men vi klarer ikke engang å huse dem som virkelig trenger det. De som ikke har noe tak over hodet.

Tok med suppekjelen ut

Det hele startet i Urtegata på Frelsesarmeens café. Her var han ansatt og hjalp de som kom innom, hovedsakelig eldre alkoholikerne. Cafeen var et lavterskeltilbud til de som bodde på gata. Woldsund serverte mat, vasket klær og slo av en prat.

Etter hvert kom det flere besøkende, og nok en ansatt kom til. Fra alkoholikerne fikk de høre at det var mange som bodde på gata. Ungdommer. Så Woldsund tok med seg sin kollega ut.

Med en stor suppekjele reiste de rundt i byen på kveldstid og kom i kontakt med alle dem som var på gata. Gjerne ungdom under 18 som sniffet.

Hundre sov i kafeen

– I starten var det utfordrende å komme innpå miljøet. De lurte jo selvfølgelig på hvem vi var. Etter hvert ble vi kjent, og vi ble respektert. Jeg har aldri følt meg utrygg, vi ble vel på en måte beskyttet, forteller Woldsund.

Antall besøkende i Urtegata fortsatte å øke. Fra 10–15 alkoholikere til om lag 175 personer med ulike vansker kom innom hver dag.

– Vi åpnet også nattkafé for de unge. Og ofte hadde vi madrasser over hele gulvet for natten. Det kunne være oppe i hundre ungdommer som sov over i kafeen.

Bedre nå enn før

Den tradisjonelle uteliggeren er et sjeldent syn i dag. Tilbudene til misbrukere er bedre enn for 30 år siden.

– Før bodde man lenger ute på gata. Nå er det mange overnattingstilbud. I tillegg er ikke sniffemiljøet så stort lenger, forteller Woldsund.

Han legger til at det er vanskelig å peke på endringer i rusmiljøet, men tyngre stoffer inntas, og misbrukerne blander gjerne stoffer.

– Det gjør at de ofte ser ting vi ikke ser, og at det ikke alltid er like lett å møte dem og få kontakt, sier Woldsund.

Han fremhever at rusmisbrukerne også har flere tilbud i dag. Både i forhold til overnattings- og lavterskeltilbud, men også at det er lettere å få helsehjelp.

– I gamle dager hadde de sår og byller, men i dag får de behandling og hjelp. I det hele tatt er det mer hjelp å få, sier han.

«Bare Frode»

– Jeg er på en måte født og oppvokst i Frelsesarmeen, forteller Woldsund. Begge foreldrene var i Frelsesarmeens sosialtjeneste. Faren var daglig leder for ulike institusjoner, og Woldsund har selv bodd med familien på institusjon.

– Det var vanlig den gang, at familien til den som driftet det bodde der. Så vi feiret ofte jul med brukerne, forteller han.

Nå jobber Woldsund som regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg, region øst. Han er ikke lenger like ofte innom cafeen i Urtegata. Likevel kjenner mange han igjen. De hilser og smiler. Han får en klem av en gammel kjenning som har blitt nykter. Men hun sliter med bosituasjonen. På Grønland blir hun tilbudt dop klokken syv om morgenen. Ikke lett for en person som skal holde seg nykter.

Woldsund trives i møte med dem som har det vanskelig.

– Jeg er «bare Frode» og det er godt. Jeg har møtt så mange mennesker som har hatt det vanskelig og som har sine vonde historier. Dette er unike og rause mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.