– Jeg elsker det jeg jobber med

Lisa Aisato er sikker på at dette er bøker som barne vil kose seg med å lese.

Lisa Aisato er sikker på at dette er bøker som barne vil kose seg med å lese.

I en alder av 28 år er Lisa Aisato der hun vil være i livet. Nå er hun ute med ny barnebokserie om trollet Tambar, sammen med forfatter Tor Åge Bringsværd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tross sin unge alder lever Lisa godt av å illustrere og tegne. FOTO: Anita Bakk Henriksen

GRØNLAND: Østkantavisa møter den unge illustratøren på Asylet på Grønland, et lokalt sted hun har vært mange ganger før.

– Jeg må bare ha en kaffe før vi begynner, sier hun og legger to av bøkene på bordet.

Helt fantastisk

– Prosjektet startet med at redaktøren min spurte meg om jeg var interessert i å jobbe med Tor Åge Bringsværd og det er jo helt fantastisk. Han er en kjent forfatter som jeg allerde hadde et forhold til fra jeg var liten.

Lisa skulle reise til Sør- Amerika med mannen sin på samme tidspunkt som da hun ble spurt, men heldigvis fikk hun beskjed om at Bringsværd kunne vente med prosjektet til hun kom tilbake.

– Jeg kom ut med en bok i 2008 som het Mine to oldemødre, og den boken likte han godt, så det var derfor han ville ha meg til å tegne Tambar, noe jeg er utrolig glad for, sier hun.

En serie på seks

Det å tegne Tambar var en lang prosess for Lisa. Tambar er fem år gammel, går i barnehagen og bygger lego, men det er noe som skiller han fra de andre barna.Tambar er nemlig et troll, noe han har lært seg å skjule for omverden.

– Jeg prøvde å gjøre han så søt jeg bare klarte, med store ører for det har jo troll, men med store øyne som en liten gutt og krøllete hår, sier Aisato.

Bøkene som nå kommer ut er kun starten for Lisa, det skal totalt lages seks bøker om det søte Trollet og alle han møter på sin vei.

Dette er bøker som barna skal kose seg med. Illutrasjonene er store med lite tekst, og situasjonene er blandet mellom fantasi, som at han kan snakke med dyr, og hverdagssituasjoner som alle barn kan kjenne seg igjen på.

Drøm i oppfyllelse

Lisa har tre år kunstutdanning bak seg og har tidligere tegnet og solgt mye bilder, noe hun fremdeles holder på med.

– Jeg hadde egentlig tenkt til å søke kunst og håndtverk, men så begynte jeg å jobbe som frilanser i stedet, og da bare fortsatte jeg med det, sier Aisato.

Hun er også fast illustratør for Magasinet i Dagbladet som kommer hver lørdag, som er det eneste faste hun gjør. Resten av arbeidet er ulike bokprosjekter, så Lisa merker godt at hun ikke har like mye fritid nå lenger. I tillegg kommer hun forhåpentligvis med en egen bok til høsten som hun både har skrevet og illustrert.

– Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe med å tegne, og helt siden videregående har drømmen vært nettopp barnebøker, sier Aisato.

– Hva tenker du nå da når du sitter her 28 år gammel og drømmen har gått i oppfyllelse?

– Vet du, jeg kan nesten ikke tro det. Jeg er så heldig som har fått lov til å leve av dette allerede nå, veldig stas det, sier hun.De to første bøkene om trollet Tambar blir lansert av Gyldendal i begynnelsen av februar.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.