RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jeg er dolket i ryggen av Oslo kommune


TVUNGET VEKK: Innehaver av kafeen og baren Amfitryon på Drammensveien på Thune, Kent Henriksen, er bitter etter slurvet med tre MVA-oppgaver i et annet firma for fire år siden.
TVUNGET VEKK: Innehaver av kafeen og baren Amfitryon på Drammensveien på Thune, Kent Henriksen, er bitter etter slurvet med tre MVA-oppgaver i et annet firma for fire år siden. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Slurv med tre skjemaer i 2008 førte til at innehaver Kent Henriksen 30. juni måtte stenge velkjente og populære Amfitryon på Thune etter 15 års drift. – Bittert, sier han.

THUNE: «Jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med at dette er riktig måte å bli behandlet på. Amfitryon på Skøyen har generert skatter og avgifter for rundt 30 millioner kroner til statskassen. Stedet har sysselsatt og gitt inntekt til svært mange dyktige mennesker.»Dette skriver Kent Henriksen på Amfitryons nettsider, og han fortsetter:

«Nå blir alle ansatte avskjediget inklusive meg selv, og jeg slutter å bidra med mine millioner til statskassakassa. Alt dette grunnet svært spesiell tolkning av vandel. Er dette riktig næringspolitikk som Oslo vil føre?»

Straffes for rot i 2008

Det er 15 år siden Henriksen, som er utdannet kokk, startet kafeen og baren Amfitryon på Drammensveien, rett ved trikke- og bussholdeplassen på Thune.

Da Henriksen i år skulle få fornyet sin serverings- og skjenkebevilling, noe som skjer hvert fjerde år, ble han offer for egen slurv: I 2008 var han for sent ute med å sende inn MVA-oppgaven i et annet firma han har, et firma som på den tiden var uten omsetning.

Akkurat ille nok

Verken politet, Ullern bydelsutvalg eller Oslo kemnerkontor hadde noe å utsette på Henriksen, men Næringsetaten valgte altså å sette foten ned.

Dette skriver etaten blant annet i vedtaket:

«Etaten finner etter en helhetlig vurdering at innehaver ikke oppfyller lovens krav til vandel. Det vurderes at manglende innlevering av omsetningsoppgaver er av en slik karakter og et slikt omfang at de alene medfører avslag på søknaden om serverings- og skjenkebevilling.»

Torild Roaas, kommunikasjonsrådgiver i Næringsetaten, utdyper til dittOslo:

– Økonomiske overtredelser under utøvelse av næringsvirksomhet får stor betydning for vandelsvurderingen, og tre eller flere mislighold fører ordinært til avslag på bevilling, for eksempel tre ikke-innleverte mva-oppgaver. Man setter seg utenfor myndighetenes kontroll ved å la være å levere inn mva-oppgaver, skriver Roaas i en e-post til dittOslo.

Dermed viser det seg at Henriksen har hatt maks uflaks med reglene, ettersom det er nettopp tre for sent innleverte mva-oppgaver det var snakk om dette andre firmaet hans i 2008.

Næringsetaten kan også opplyse at avslaget er klaget inn av Henriksens firma, og at klagen er til behandling.

Etterlyser skjønn

Kent Henriksen sier til dittOslo at han bare har seg selv å skylde på i denne saken.

– Jeg tok det nok ikke helt på alvor med de MVA-oppgavene i 2008. Dette var et firma som da ikke hadde omsetning og ikke engang skulle være i momsregisteret, sier Henriksen, som likevel mener at Næringsetaten godt kunne kommet til en annen konklusjon i saken.

– Det står i etatens interne regler at de skal kunne bruke skjønn og ta hensyn til alvorlighetsgraden. De burde se at jeg har drevet i denne bransjen i 20 år, sier Henriksen, som innrømmer at han er bitter over den straffen han har fått.

I tillegg til at han mistet bevillingen til Amfitryon, har han selv fått 10 års karantene fra å være involvert i serveringsbransjen på eier- siden – altså frem til 2018, 10 år etter at han var for sent ut med de tre skjemaene.

– Fratatt yrket mitt

– Jeg er blitt fratatt yrket mitt, i hvert fall når det gjelder å eie, sier Henriksen. Han sier at denne saken har gjort at han har fått avsmak fra å være med på eiersiden.

– Amfitryon er borte fra min regi uansett, og jeg kjenner at avsmaken er der.

– Hva kommer du til å gjøre fremover? Hva er drømmejobben?

– Jeg har alltid trivdes med å yte service og jobbe med drift. Jeg har ikke gitt opp servicebransjen, sier han og nevner hotellbransjen som et mulig neste stopp.

Amfitryons fremtid

Til tross for at Henriksen er blitt nektet videre befatning med drift og eierskap av Amfitryon, håper han at kafeen og baren lever videre med andre bak roret.

Når vi snakker med ham, er ikke situasjonen avklart, men han har tro på at Amfitryon har en fremtid. Uansett er stedet stengt en liten stund fremover, før ny eier og bevillinger er på plass.

Takker kundene

Henriksen setter pris på støtteerklæringer han har fått i løpet av sommeren, og på kafeens nettsider har han følgende melding til kundene:

«Jeg beklager dette så mye overfor mine kunder; jeg har satt utrolig stor pris på dere alle!»
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere