RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håkon Haugli (Ap) mener politikerne bør tørre å bruke større ord i debatten rundt integrering. Selv er han åpen for en debatt både om bussing av elever og andre kontroversielle tiltak.
Håkon Haugli (Ap) mener politikerne bør tørre å bruke større ord i debatten rundt integrering. Selv er han åpen for en debatt både om bussing av elever og andre kontroversielle tiltak. Foto: ARKIVFOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

– Jeg føler avmakt

Håkon Haugli (Ap) mener politikerne må tørre å kalle en spade for en spade i integreringspolitikken.

STORTINGET: – Jeg mener at man må kunne si at statistisk sett klarer jenter fra Sri Lanka seg veldig bra på skolen, mens man sier at gutter fra Somalia ikke gjør det, uten at det skal være stigmatiserende. Det handler om å kalle en spade for en spade og ikke for et manuelt graveredskap, sier stortingsrepresentant, Håkon Haugli (Ap).

Les også: Vil busse svake norskelever

Les også: Ingen etnisk norske førsteklassinger

Vil ha språktesting

Forrige uke var han sammen med flere stortingsrepresentanter på studietur til Århus i Danmark, blant annet for å se på ordningen med bussing av minoritetselever. Haugli påpeker at han ikke har konkludert med at man bør prøve bussing i Oslo, men sier han er langt mer positiv nå enn før han dro.

Les også: – Bussing er ikke løsningen

Han mener også at det konkrete forslaget bør utvides til en større integreringsdebatt, der man tør å sette kontroversielle temaer på dagsorden.

– Vi har et felles ansvar for integrering og da må vi tørre å ta diskusjonene. Vi må få på plass dugnaden det er å løfte dem som trenger det mest, og da mener jeg for eksempel at vi bør ha en språktesting, både av etnisk norske og minoritetsspråklige, og det må gjøres tidlig, slik at tiltak kan settes inn allerede i barnehagen. De elevene som har de dårligste språklige resultatene har også dårligst odds for å klare seg ellers i samfunnet, sier Haugli.

– Det er et vanvittig tap for Norge at det sitter ingeniører og kjører drosje i Oslo, for å sette det på spissen. Det viser seg jo også at etternavnet ditt har noe å si for om du klarer å få jobb. Jeg føler avmakt for de politiske prosessene som gjør at det er slik, sier han.

Les også: – Oslo er en delt by

– Trenger ikke bussing

Den siste uken har debatten gått høyt om bussing av språklig svake elever er en løsning også for Oslo. I Århus har ordningen gitt gode resultater, og da stortingsgruppa var på besøk fikk de utelukkende positive tilbakemeldinger.

– Men det betyr ikke at vi har konkludert. Jeg mener fortsatt det er utfordringer knyttet til bussing, og jeg mener vi bør diskutere andre alternativer også. Oslo er ikke likt Århus, blant annet er det mye større variasjon innenfor hver bydel her. Jeg er mest skeptisk til selve bussingen, men i Oslo kan man nok i stor grad løse problemene med rene minoritetsklasser bare ved å endre inntaksområdende, man trenger ikke nødvendigvis å busse dem i 40 minutter til andre siden av byen, sier Haugli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere