– Jeg gir lett blaffen i Spetalen

Audun Lysbakken mener at fedrene blir oversett. – Det er et gammeldags syn. Vi må begynne å annerkjenne menn som omsorgspersoner, sier han.

Audun Lysbakken mener at fedrene blir oversett. – Det er et gammeldags syn. Vi må begynne å annerkjenne menn som omsorgspersoner, sier han.

Asfaltungen Audun Lysbakken har arvet engasjementet sitt fra sine foreldre. I sin politiske karriere har han fått hard hud og tåler dritten som blir slengt mot ham. Men så fort han kommer hjem mykner han opp.

Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen fikk hver sin matboks som takk for besøket på Madamløkken i 2011. Foto: Anders Auberg

I vakre omgivelser ved Lilletjern på Ammerud deltok Audun Lysbakken, Anniken Huitfeldt, Anders Ørnø Røberg-Larsen og mange flere i hinduenes minnestund etter 22.juli. Foto: Arkiv

Audun Lysbakken og Forbrukerrådets direktør Randi Flesland i 2010. Foto: Anita Bakk Henriksen

Andun Lysbakken og Anniken Hauglie besøkte Bjørndal grendehus i 2010. Her møter de Halimo Mohammedog Istartin Issak som forteller om alle arrrangementene på stedet. Foto: Marte Kristiansen

OSLO: Han er en fotballglad, ung vestlending. Akkurat som KrFs Knut Arild Hareide. Men i motsetning til Hareide er han en venstreradikal partileder. Akkurat som Rødts Bjørnar Moxnes.

Det er sikkert flere paralleller man kan dra mellom disse tre, men Audun Lysbakken er mer opptatt av å skille seg ut. Blant annet synes han det er flott at Øystein Stray Spetalen kalte han for en samfunnsfiende.

– At han synes dét er veldig greit. Han liker jo ikke at jeg ønsker at rike skal skatte mer. Slike sitater må man tåle, og jeg gir lett blaffen i Spetalen. Jeg forstår ikke hvorfor de rike skal klage så mye. Næringslivet går så det suser, og det har det gjort i alle årene vi har vært med å styre, sier Lysbakken, som blir opprørt over egoismen blant dem som lever i overflod.

For det er nettopp dét som er viktigst for Lysbakken. Å gi mer til dem som ikke har så mye i Norge. Får han det som han vil, så må Spetalen, Røkke, Hagen og co bidra mer til statskassa. De har nok av penger uansett, mens andre så vidt klarer å få mat til barna sine, mener SV-lederen.

Arvet engasjementet av foreldrene

Han har merket hvordan det er å ha trang økonomi, selv om han aldri har vært fattig. Som sønn av to skuespillere rant ikke gullbegeret over. Men det var flust av andre ting.

– Jeg hadde alt jeg trengte i min oppvekst, selv om mine foreldre aldri tjente en formue på skuespilleryrket. Oppmerksomhet, kjærlighet, trygghet og engasjement, sier Lysbakken.

Han mener det er mange verdier han har lært av sine foreldre. Blant annet at man skal gjøre noe man tror på og stå for det. Og ikke minst, at man skal bidra der man kan.

Foreldrene brukte mye tid på Audun. Han var med dem på turneer, ble tatt inn i diskusjoner og ble tatt på alvor. Dette er kanskje noe av bakgrunnen for Auduns samfunnsengasjement. Han forteller selv at han virkelig ble engasjert på videregående skole da folkeavstemmingen over EU i 1994 var et faktum. Da ble han aktiv i Nei til EU og Natur og Ungdom Bergen.

– Det var spennende og det ble bare mer og mer spennende. Derfor ville jeg inn i et parti, og året etter meldte jeg meg inn i SV, sier Audun.
Og siden den gang er han SV og SV er han. I hvert fall kan det virke sånn.

Ballen har bare rullet videre, helt til topps. Audun har en lang rekke verv bak seg. Og for hver gang han stiller seg disponibel til et verv spør han seg selv om han fortsatt brenner like mye for politikken.

– Jeg må være sikker på at jeg kan gi hundre prosent og at flammen er tent. Det er ingen selvfølge å bli folkevalgt, og da er det viktig at jeg gir det som forventes, sier han.

LES OGSÅ: Lysbakken vil ta et krafttak for dem som sliter på boligmarkedet

– Originalen er best

Selv sier han at han ikke har valgt å bli politiker. Han så aldri for seg en karriere innenfor politikken. Det var journalist han skulle bli. Men han var bare 24 år da han kom inn på tinget i 2001. Brutalt, beskriver han det som.

– Jeg sa ja til å stå på andre plass på listen. SV hadde jo aldri mer enn ett mandat på tinget. Men det året gjorde vi et brakvalg, og det ble en helt annen hverdag, sier Audun, som den gang mente at det var viktig å få de yngre inn på tinget, slik at alle generasjoner er representert.

Lysbakken

(Audun Lysbakken er lei av enkelte velstående menneskers motvilje til å bidra til samfunnet)

Men det er en annen ung venstreradikal herremann som puster Lysbakken i nakken. Bjørnar Moxnes og Rødt har gode målinger og får antakelig en plass på Stortinget til neste år. Audun er likevel ikke redd for at Rødt tar plassen til SV som høylytt protestpart.

– Originalen er bestandig best. Men vi i SV må bli tydeligere igjen. Vi er fortsatt den kraftfulle stemmen for miljø og rettferdighet. Vi er radikale og vil ha radikale endringer. Vi drømmer stort og er utålmodige.

Velger ikke bort barna

Lysbakken bor med kona og tre barn i Gamlebyen. Det skulle nesten bare mangle. Han er «brostensbarn». Eller på godt østlandsk; Asfaltunge.

Så hva er vel bedre enn å flytte til indre øst? Han er blitt glad i Oslo, og spesielt i østkanten.
– Men jeg er bergenser, legger han til.

Flyttingen fra Bergen til Oslo ble gjort fordi det var praktisk, Stortinget er tross alt bare en sykkel- eller busstur unna.

– Og ja, jeg bruker hjelm. Prøv å sette deg på en sykkel med en toåring bak uten hjelm. Det er umulig, sier Lysbakken.

Som nyvalgt SV-leder forventet mange at han skulle være å se på Stortinget og blant partifellene hele tiden. Audun ble veldig overrasket over diskusjonen som herjet i løpet av perioden han har vært i pappaperm.

– Jeg ble spurt hvorfor jeg tok permisjon. Det ville ingen spurt en kvinnelig politiker om. Jeg kan ikke velge bort barna mine – ikke vil jeg det heller, sier Audun.

Han stiller selv krav til menn og mener at det er på tide at menn skal bli anerkjent som omsorgspersoner.
– Det er et gammeldags syn å mene at fedre ikke skal ha pappapermisjon. Å være en god leder betyr ikke bare at man må ha mange timer på kontoret. Det betyr også at man skal kunne delegere og ha tillitt til de andre, sier han.

LES OGSÅ: Lysbakken mener barnefattigdom er det viktigste å diskutere

Sjekket opp kona

Etter å ha blitt pappa har Audun lært seg å prioritere. Han hadde bedre tid før. Da dro han gjerne på fotballkamp og var ute med venner. Nå har han lært seg å være fotballsupporter med betalings-tv og han er mer effektiv på jobb enn noen gang.

– Jeg vet hvordan tidsklemma kan være, og vi løser det hjemme som alle andre familier.

For er det noe Audun prioriterer, så er det familien. Det er der han henter energien i fra. Og så godt det lar seg gjøre, reiser han fra kontoret klokken fire, henter barn i barnehage, spiser middag med familien før det er tilbake på jobb igjen.

Det er ingen fra partikontoret som ringer Audun før barna er lagt, om ikke det er ekstremt viktig.
I tillegg har han sin beste venn, støttespiller og rådgiver i kona Siv. Han smiler når han snakker om henne, nesten litt ungguttaktig før han sier at de møttes på en fest for seks år siden.

– Men hvem sjekket opp hvem?

– Jeg, selvfølgelig! svarer han kjapt før han styrer samtalen videre inn på kona som støttespiller og deling av husarbeid og oppgaver.

Det virker nesten som om han ikke gjør noe annet enn å fly fra sted til sted som politiker, i tillegg til å sjonglere kone, barn og oppgaver på hjemmebane. Men han er visst flink til å ta det med ro.

– Jeg liker meg best hjemme med kona og barna. Å kunne sette seg ned en fredag- eller lørdagskveld med et glass vin og en film, eller bare snakke, det gjør jeg så ofte jeg kan. Jeg er flink til å skille jobb og privat.

Tåler mye dritt

Som politiker prøver Audun prøver å anlegge hard hud. Og som nevnt blåser han i fraser som Spetalen lirer av seg. Likevel er det visse ting som kan stikke.

– Vi må tåle mye dritt, og ramsalt kritikk er helt lov. Men det går inn på meg når jeg selv føler at det er sannhet eller riktighet i kritikken. Når det er ting jeg selv føler jeg burde gjort bedre eller ting jeg har ønsket å klare å gjøre for andre. Det er tungt, sier Audun.

Kritikk eller ikke kritikk, hard hud eller ikke, Audun er godt likt blant kollegene på Stortinget. På vei ut møter han den ene etter den andre, alle får et hei, et smil og en klapp på skulderen. Alltid en klapp på skulderen. Også er han veldig blid.

– Jeg lærte det av foreldrene mine, at dersom jeg kan gjøre noe for noen eller være snill mot noen, så skal jeg være det.

TIDLIGERE PARTIPORTRETTER:

Bjørnar Moxnes liker ikke Petter Pilgaard-typer

Trine Skei Grande kan ikke stenges inne på et kontor

Siv Jensen slapper av når hun kokkelerer

Harald Nissen og Hanna Marcussen klarte ikke å motstå dragningen mot Oslo

Erna Solberg vil ha jenterevolusjon i mattefaget

Knut Arild Hareide er en racer på ski

Liv Signe Navarsete blir gretten om hun ikke får trene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.