RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STERKE MENINGER: Helle Gannestad ble blant annet kåret til den fjerde mektigste med ord av Dagbladet i fjor, etter at hennes Twitter-sitat gikk verden rundt etter 22. juli. Nå skal hun blogge for dittOslo.
STERKE MENINGER: Helle Gannestad ble blant annet kåret til den fjerde mektigste med ord av Dagbladet i fjor, etter at hennes Twitter-sitat gikk verden rundt etter 22. juli. Nå skal hun blogge for dittOslo. Foto: Foto: André Berntsen

– Jeg håper at alle minnes de første dagene etter terrorangrepene

Bare timer etter at terroren rammet Norge skrev Helle Gannestad sitatet som har blitt stående som et symbol på tiden etter 22. juli. Nå skal hun blogge for dittOslo.

OSLO: «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen».Med disse ordene ble Helle Gannestad verdenskjent over natta. Det var kvelden 22. juli hun skrev sitatet på Twitter, og bare to dager senere var sitatet verdenskjent, da Jens Stoltenberg brukte det i minnestunden etter terroren.

Les Helle Gannestad blogg på dittOslo her.

Skjøv sorgen bort

Tiden etter 22. juli har vært både fin og vanskelig for Gannestad.

– Da jeg flytta nedover til Oslo natt til tirsdag 26. juli, så ante jeg ikke hva jeg begikk meg inn på. Den første dagen hadde jeg ti intervjuavtaler fra tidlig på morgenen og ut på kvelden. Alle svarene gikk på autopilot, for spørsmålene var stort sett de samme, sier hun, og fortsetter:

– Jeg tror det gjorde at jeg gikk inn i en slags «boble», hvor jeg skjøv all sorgen bort, fordi jeg følte det var mer betydningsfullt å spre budskapet enn å være lei seg. I ettertid lærte jeg på den harde måten at å skyve sorgen bort bare gjør at den kommer enda sterkere tilbake. Da oppmerksomheten roet seg og jeg fikk mer hverdagsrutiner, fikk jeg søvnproblemer.

LES ALT OM 22. JULI-TERROREN HER

Er ikke Ghandi eller Mandela

I morgen, mandag, starter rettssaken mot gjerningsmannen, Anders Behring Breivik. Da terroren rammet var Gannestad medlem av AUF, og ble fort kjent som «AUF-jenta».

En merkelapp hun ikke føler seg komfortabel med. I januar meldte hun seg ut av partiet, fordi hun skulle studere fotojournalistikk, og ikke ønsket å blande kortene mellom journalistikk og politikk.

– Jeg syns det var ukomfortabelt da folk spurte meg: «Er det du som står bak sitatet?» Det virket som mange hadde en oppfatning av at jeg var en reinkarnasjon av Gandhi eller Mandela. Dessverre kan jeg ikke garantere at jeg kommer med flere treffende formuleringer - men jeg har fortsatt et engasjement som brenner sterkt og jeg vil gjøre mitt beste for å bidra til at verden blir et bedre sted, sier hun.

LES OGSÅ: Fabian Stang: – Nekter å la morderen ødelegge

Følte seg som en «hype»

I dag studerer hun fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo, og bor på Tøyen.

Etter at den største oppmerksomheten la seg har Helle konsentrert seg om studier og veldedig arbeid. I fjor høst inngikk hun et samarbeid med Antirasistisk senter, som har trykket opp armbånd med sitatene hennes på.

Hun setter pris på at hun kan bruke engasjementet og oppmerksomheten til noe positivt.

– I og med at jeg har fått så mye oppmerksomhet, så har jeg ofte følt meg som en «hype». Intervjuene handler stort sett om det samme. Sammen med Antirasitisk senter har jeg funnet en ny måte å være engasjert på. Jeg er glad jeg kan bidra gjennom «Gjør mot andre»-kampanjen, som selger armbåndene med sitatet på, sier hun.

Er trygg i Oslo

Gannestad kommer opprinnelig fra Sunndalsøra, men har alltid hatt nære bånd til Oslo. Bare fire dager etter at terroren rammet flyttet hun til byen for å studere. Hun er usikker på om Oslo har forandret seg etter 22. juli, men er samtidig klar på at hun selv føler stor trygghet i byen.

– Jeg har alltid hatt et sterkt bånd med byen. For meg har Oslo stått som et symbol på frihet og muligheter som jeg følte jeg ikke hadde i miljøet jeg vokste opp i. Jeg reiste mye nedover i forbindelse med politiske verv og for å besøke venner og familie.

– Til tross for at en bombe gikk av i regjeringskvartalet, føler jeg meg ikke annet enn trygg. Jeg trives utrolig godt på Tøyen, hvor jeg bor, og på østsiden av Akerselva. Det eneste jeg er redd, det er trikken – plutselig kommer den i full fart rundt et hjørne, smiler hun.

Vil ha debatt

Mandag begynner rettssaken, og i den forbindelse skal altså Gannestad blogge om sine følelser og opplevelser rundt rettssaken.

– Det blir tøft følelsesmessig for alle som er berørt: etterlatte, de som var i regjeringskvartalet og på Utøya - og for resten av befolkningen. Det eneste jeg håper er at alle minnes de første dagene etter terrorangrepene, og har omsorg for hverandre, sier hun, og oppfordrer samtidig mediene til å vise varsomhet, og ikke bidra til å lage rettssaken til et sirkus.

Hun ble kjent på grunn av et sitat, og ble blant annet kåret til den fjerde mektigste med ord av Dagbladet. Nå skal hun delta i det offentlige ordskiftet gjennom en blogg for dittOslo. Hun håper det kan bidra til at folk setter i gang tankemaskineriet.

– Det er veldig spennende, og jeg gleder meg skikkelig til å ta utfordringen. Jeg håper jeg kan bidra til at flere stopper opp og tenker – det viktigste er jo ikke hva jeg mener om ting, men at jeg kan bidra til at andre setter tankemaskineriet i gang, avslutter hun.

LES HELLE GANNESTADS BLOGG HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere