*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg har sluttet å kverulere

Venner, men snakker ikke politikk: Fra venstre medlem av Fremskrittspartiets Ungdom, Henrik Wangberg (21) og AUF-er Johanne Butenschøn Lindheim (20). Foto: FOTO: JULIE MESSEL

De ble bråvoksne over natta, da vennene døde på Utøya. Nå møter du 22. juli-generasjonen på kino.

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGKAMP: FPU-er Henrik Wangberg og SU-er, Sana El Morabit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lykke til: Johanne Butenschøn Lindheim, kunnskapsminister Kristina Halvorsen og SU-er Sana El Morabit.

HELSFYR: Torsdag neste uke er det kinopremiere for filmen «Til ungdommen».Den skulle i utgangspunktet handle om ungdomspolitikere, og livet i et ungdomsparti.

Regissør Kari-Anne Moe hadde allerede filmet sine fire karakterer siden 2009. Så kom 22. juli, og det aller meste her til lands ble annerledes. Men ikke alt. Filmingen fortsatte, men norske ungdomspolitikere og ungdomspartier hadde fått et annet alvor.

Alvor

I filmen treffer vi Sana El Morabit (18) (SU) fra Haugerud, Johanne Butenschøn Lindheim (20) (AUF) fra Frogner, Haakon K. Veum (20) (Unge Høyre) fra Bærum og Henrik Wangberg (21) (FPU) fra Bøler.

– Jeg ble på en måte bråmoden med 22. juli, sier medlem i AUF, Johanne Butenschøn Lindheim, fra Frogner.

Hun var selv på Utøya den svarte fredagen i juli.

FIlmteamet var på Utøya 22. juli, for å filme henne, og var på vei til sentrum for å treffe Sana samme dag.

Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Haugesund forrige uke. Til tross for at pressekjøret i forbindelse med lanseringen har vært stort, er det ikke større enn at Lindheim fremdeles prøver å skjerme seg mot mye av det som skrives om 22. juli.

Forandring

Fredag faller dommen mot Anders Behring Breivik , og hun gleder seg til å få et punktum, å få litt ro og avstand, som hun sier.

– Sånn sett er Til ungdommen så positivt: At det kunne komme noe så positivt ut av 22. juli, sier Johanne.

Sosialistisk Ungdom-medlem Sana El Morabit fra Haugerud kjenner at hun etter 22. juli tar sitt politiske engesjement mer alvorlig.

– Norge og norske ungdommer har forandret seg, jeg vet bare ennå ikke helt hvordan ennå, sier hun da vi møter henne på hennes egen skole i Fyrtikkalleen på Helsfyr.

– Jeg tror uannsett vi har fått lavere terskel for å ta kontakt med fremmede mennesker , terskelen for å være medmennesker er lavere, tror medlem av FPU, Henrik

Han har uansett endret seg etter 22. juli:

– Jeg var kverrulant, opptatt av å krangle. Dèt er jeg nok ikke mer. Nå er jeg nok mer interessert i å treffe menneskene bak historiene, sier han.

Tett innpå

På spørsmål om hvordan de fire ungdomspolitikerene opplever å ha vært del av et dokumentarprosjekt som har strukket seg over tre år, er svarene stort sett de samem: Det har gått fint.

– Jeg skulle i utgangspunktet ikke være med. Men så fikk regissøren lurt meg til å være med på audition, likevel. Men det var 135 andre der, så jeg tenkte det gikk bra, jeg slapp nok unna. Etter noen uker ringte ringte Kari- Anne og sa at jeg måtte bli med, ellers ble ingen fra FpU med: Da varjeg nødt til å ta en for laget, sier Henrik Waagsbø.

Han syntes ikke det var udelt positivt å bli vekket av et kamera opp i fjeset tidlig om morgenen.

– Men jeg har lært mye, og jeg har stor respekt for de andre som også er med, sier han og legger til:

– Jeg trodde i utgangspunktet dette var en film som skulle på på cinemateket. Så stående applaus i Haugesund var rart. Veldig rart, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.