RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jeg må nyte det livet jeg har


MC-ULYKKE: Helge Espen Viken (t.v.) tilbake på ulykkesstedet sammen med mannskaper fra Kastellet brannstasjon: Magnus Ingebrigtsen, Runar Eide, Thomas Dybdahl, Per Egil Moltzau og Tim Behrns.
MC-ULYKKE: Helge Espen Viken (t.v.) tilbake på ulykkesstedet sammen med mannskaper fra Kastellet brannstasjon: Magnus Ingebrigtsen, Runar Eide, Thomas Dybdahl, Per Egil Moltzau og Tim Behrns. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen
For snart ti år siden var Helge Espen Viken utsatt for en MC-ulykke i Mortensrudveien ved Kantarellen. Da han kom seg på bena igjen, var det med benprotese og krykker. Nå aksjonerer han for trafikksikkerhet.

MORTENSRUD: 6. oktober 2004 snudde livet seg for Helge Espen Viken. Han kom kjørende på motorsykkel oppover Mortensrudveien. I svingen nedenfor Kantarellen møtte han en bil som kom i feil kjørebane. Viken og motorsykkelen gikk i bakken.

– Jeg hørte bremsing på grus, men vet ikke om bilen kom fort eller sakte. Da jeg kom til sans og samling, lå jeg på asfalten ved fotgjengerfeltet, og etter hvert kom både politi, brann- og redningsetaten og ambulanse. En lege fra legesenteret på Kantarellen kom også til, forteller Viken.

Les også: Frykter sykkelulykker i Bjørvika

Stygt skadet

Det var venstre siden det gikk verst ut over. Hofte og ben var ødelagt.

– Hoften bedret seg, men nederste delen av venstrebenet var stygt skadet. Jeg håpet og ba om at det ikke måtte amputeres. Men slik gikk det ikke.

I dag har Viken protese under kneet.

– Først nå i år har jeg turt å kaste krykkene, men jeg vil jo alltid være merket av ulykken. Opptrening gjør meg bedre, men både benprotesen og minnene forteller stadig om hva jeg opplevde.

Les også: 28 busser kjører inn og ut av holdeplassen ved skolen i timen

Redning

Helge Espen Viken var 47 år gammel da ulykken skjedde. Han var ansatt i Oslo brann- og redningsetat, og hadde gjennom et langt liv arbeidet med å redde mennesker og verdier. I 2004 var det han som trengte redningshjelp.

– Og det fikk jeg. Jeg er glad jeg bor i Norge og har en jobb hvor redning står øverst på oppgavelisten.

Fysisk arbeidende brannmann kan han naturlig nok ikke være nå, men har forebyggende brann- og redningsoppgaver som arbeid.

Les også: Steilet MC på Ring 3, mistet lappen på stedet

Forebyggende advarsel

– Jeg må gå videre og nyte det livet jeg har, sier Viken.

– Men jeg vet hva det vil si å bli et trafikkoffer, og det engasjerer jeg meg med.

Gjennom Personskadeforbundet jobber han nå med opplysning rettet mot veifarende og spesielt motorsyklister.

– Erfaringsvis vet vi jo at det er nå på forsommeren og særlig rundt Pinsetider at det skjer ulykker. Vi forteller om hvor viktig det er å kjøre forsiktig, ikke ta sjanser og holde seg til forsvarlig fart. Likeledes forteller vi om hvordan man skal forholde seg om man kommer til et ulykkessted.

Les også: Dette vil bli Norges klart dyreste veiprosjekt

Helgesvingen

Mandag kveld fikk Viken satt opp et skilt i Mortensrudveien hvor ulykken skjedde. HELGESVINGEN står det på en stolpe og med et lite underskilt som forteller om hva som skjedde her for nesten ti år siden.

– Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre trafikkulykker, sier Helge Espen Viken, som taler av erfaring.

Les også: Flygesykkelen kan være ferdig i 2017
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere