– Jeg så tyven løpe ut fra gårdsplassen min

Jack Stensland var nettopp kommet hjem fra reise da en tyv brøt opp vinduet i huset hans. Selv så han tyven løpe fra eiendommen hans. Politiet så han derimot ikke.

Jack Stensland var nettopp kommet hjem fra reise da en tyv brøt opp vinduet i huset hans. Selv så han tyven løpe fra eiendommen hans. Politiet så han derimot ikke.

Jack Stensland så innbruddstyven løpe avgårde. Politiet så han derimot ingenting til.

Stensdal tok bilde av vinduet som ble brutt opp. Han er sikker på at det er benyttet meisel for å løsne vinduet. Foto: PRIVAT

VINDEREN: Lørdag 13. oktober hadde Jack Stensland kommet hjem etter en reise i Asia. Kone og barn var borte. En perfekt anledning til å legge beina på bordet og slappe av. Stenslad gikk på badet i annen etasje og ringte sin kone.

Da ringte det på døren. Klokken var kvart på ni, og siden Stensland ikke ventet besøk åpnet han ikke. Det ringte på igjen, og kort tid etter hører Stensland at det blir røsket i håndtaket til ytterdøren.

– Da la jeg på med min kone, åpnet vinduet i annen etasje og ropte «hallo» ut. Jeg så ingen, men hørte raslelyder. Da ropte jeg «hallo» igjen, forteller Stensland.

LES OGSÅ: Syv innbrudd på fire dager

Så tyven løpe

Han skjønte fort hva som var på ferde og ringte 112.

– Jeg forklarte politiet at noen forsøkte å bryte seg inn. Jeg fikk beskjed om at de skulle sende to patruljer opp, sier Stensland.

Mens han snakket med politiet så han en person med en bag komme løpende i full fart ut fra eiendommen hans, forbi postkassen og ut på gaten.

– Da sa sa jeg til politiet at de måtte komme nå, for nå stikker han av, forklarer Stensland.

Deretter gikk han ned i stuen. Her oppdaget han at vinduet er brutt opp, alle hengslene var tatt av.

Etter en stund ringte Stensland politiet igjen. Han hadde fortsatt ikke hatt politiet på døren. Da fikk han beskjed om at 16 patruljer var ute og lette etter tyven med hunder, uten foreløpig hell.
Det gikk tre kvarter, en time. Fortsatt var ikke politiet kommet. Stensland ringte 112 igjen. Her fikk han beskjed om å ringe forsikringsselskapet.

– 16 biler sa de at de hadde sendt ut, men ikke en eneste bil kjørte oppom meg. Ikke en eneste politimann kom til meg for å snakke med meg, sjekke spor eller fingeravtrykk, forklarer Stensland.

Han har heller ikke hørt noe fra politiet i ettertid. Dette synes han er rart, da han kanskje er den eneste personen som har et visst signalement på mannen.

– Dette var en lang og slank fyr, med mørke klær. Han var atletisk og hadde bag under armen.

LES OGSÅ: Sovende par fikk frastjålet iPaden

Stoler ikke på politiet

Der og da pumpet adrenalinet. Stensland visste ikke hvem han kunne komme til å støte på.

– Tankene flommet. Måtte jeg komme til å forsvare meg? Hvem var denne personen? Var han ruset eller bevæpnet? I ettertid merker jeg og kona at tryggheten bak fire vegger er borte, sier han.

Alt tydet på at han var hjemme. Lyset var på, TV-en sto på, bilen var i oppkjørselen.

– Dette er frekt. Og i tillegg så er jeg sjokkert over politiet som håndterte saken begredelig dårlig. Nå har jeg fått latterlig lav tillitt til politiet, sier Stensland.

Stensland har ikke hørt noe fra politiet siden den dagen. Han har heller ikke tatt kontakt selv.

– Jeg fikk ingen beskjed om å komme ned for å snakke med dem, heller ingen beskjed om å levere noen skriftelig anmeldelse.

Har søkt etter tyven

Stasjonssjef ved Majortstua politistasjon, Arne Solberg, forteller at saken ble tatt alvorlig. Han finner frem loggen for datoen.

– Melder i saken forteller til politiet på telefon at det er noen som røsker i døren og at dette er ubehagelig for han. Dette fører til at fem patruljer søker i området. Inkludert hundpatruljer. Behandlingstiden i saken er 52 minutter, sier Solberg.

Han forteller videre at politiet ikke har registrert eller fått beskjed om et vindu som er brutt opp.

– Når vi registerer at folk tar i dørklinker, behandles det som en «snokemelding». Hadde vi fått beskjed om et oppbrutt vindu, hadde saken vært annerledes. Vi har et krav om å oppsøke stedet i løpet av 24 timer dersom det er noe som er brutt opp, sier Solberg.

Han forteller at vinningskriminalitet og innbrudd er Majorstua politistasjons innsatsfelt og at de ikke lar ett innbrudd gå i fra dem.

– Vi rykker ut til alle tilfellene av innbrudd, men i denne saken er det registrert røsking i dørklinken, ikke innbruddsforsøk, sier Solberg.

LES OGSÅ: Slik sikrer du hjemmet ditt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.