*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg selger mest til damene

SELGER GODT: Selv om årets julebok fra =Oslo er dyrere enn i fjor selger Tore godt med bøker på Youngstorget. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

=Oslo-selger Tore har jobbet som selger i kun seks måneder, men har allerede merket seg at det er flest kvinner som kjøper både bladet og juleboka.

YOUNGSTORGET: – Jeg fikk faktisk ganske gode karakterer i salg og markedsføring på videregående, sier Tore og smiler.

Selv om han snart fyller femti år, og det er en liten stund siden han gikk på skolen, har Tore helt klart ikke glemt gamle kunstner.

– For å selge nok er man nødt til å være ganske aktiv, du kan ikke bare stå der med bladet i hånden og forvente at folk kommer bort for å kjøpe, forklarer han.

DittOslo.no forteller i artikkelserien #Oslojobb om ulike yrker – og menneskene bak. Denne gangen er turen kommet til et yrke ikke alle kanskje tenker på som en fulltidsjobb: selger av gatebladet =Oslo.

LES OGSÅ: – Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk

De yngre betaler oftest med sms

DittOslo.no blir med Tore på hans favorittsalgssted, Youngstorget, en litt kjølig mandag.

– Her har jeg mange faste kunder, pluss at det er lurt å stå rett ved 7-Eleven slik at de som ikke har kontanter kan ta ut i minbanken der, sier han og peker tvers over gaten.

– Men nå har dere vel en sms-tjeneste slik at folk ikke trenger det?

– Joda, men det er mest unge som bruker den. Det har hjulpet på salget til dem da, de under 30 år kjøpere oftere nå som det er mulig på sms, sier Tore.

– Hvordan ser en normal dag ut for deg?

– Den starter rundt klokka 09.30 i lokalene til =Oslo. Der plukker jeg opp en håndfull med blader, og tar første tur ut, sier Tore.

Stort sett har han solgt unna den første puljen på et par timer.

– Mange kjøper blader for flere tusen av gangen, men det er ingen vits i synes jeg. Det er bedre å selge ut 5-6 blader først, og heller se hvordan dagen går, forklarer Tore.

Jobbdagen varer til rundt klokka 14.30, da har Tore stort sett solgt nok til at han klarer seg den dagen.

=oslo Tore

MÅ VÆRE LITT PÅ: Tore vet at man ikke bare kan stå stille og vente på at kundene kommer bort til ham. Foto: Anita Bakk Henriksen

LES OGSÅ: BALLETTDANSEREN: – Balletten er livet mitt

Folk flest er hyggelige

– Hvordan møter folk deg når du gjør jobben din?

– Vet du, stort sett er alle ganske hyggelige. Noen går så klart rett forbi uten å si noe, men mange sier nei takk og ønsker meg en god dag, mens andre smiler og gir en gang i blant en femtilapp eller noe, forteller han.

Tore bor på Hauketo og får trygd hver måned. Han klarte seg godt på det en stund, men da rusen tok mer og mer grep ble det vanskelig å dekke utgiftene. Han er glad for den hjelpen han får gjennom =Oslo, og har en bedre hverdag nå.

– Jeg veit at jeg er heldig som har et sted å bo, alt for mange har ikke det, sier han og rister på hodet.

LES OGSÅ: BEGRAVELSESAGENTEN: Med døden som spesialfelt

Dobbel pris fra i fjor

På under en time er nesten alle bøkene til Tore solgt. Juleboka går unna, selv om den er dobbelt så dyr i år som i fjor. Også bladene har gått opp i pris.

– Stort sett er det de litt eldre som reagerer på at prisen er såpass mye høyere, samtidig som det er flere yngre kjøpere nå enn tidligere, forklarer Tore.

Mens vi prater kommer en dame bort og spør om boka. Hun har heller ikke kontanter på seg, men blir høflig fortalt at det er minbank på 7-Eleven. Hun ser litt nølende ut, men går til slutt tvers over gaten for å ta ut penger.

– Da har du bare én bok igjen, og den skulle vel undertegnede journalist få kjøpe?

– Klart det! Det var strålende å ha med pressen på jobb, du kan få være med hver eneste dag altså, sier han med et stort glis.

– Skal du inn å hente et nytt parti med bøker nå da?

– Nei, nå skal jeg spise lunsj, så får jeg se hvordan resten av dagen blir etter det, avslutter han.

LES FLERE #OSLOJOBB-SAKER:

JORDMOREN: – En hjemmefødsel er et naturlig mirakel

DYREPLEIEREN: – Vi går ekstremt langt for dyrene våre

POLITIETTERFORSKEREN: – Det går ikke an å bli lei av denne jobben

TV-ANKERET: – Bare bra å være nervøs under livesendinger

Annonsebilag