RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jeg sitter med en klump i halsen

Forfatter Liv Almendingen har passert én million bøker i opplag med serien «Sagaen om Sunniva». Nå skriver hun den siste.

ALFAZ DEL PI/SØRKEDALEN: – Jeg har alltid hatt lyst til å bli forfatter, men det var først da Damm utlyste en manuskonkurranse, at muligheten bød seg.

Ideen til «Sagaen om Sunniva» ble faktisk til bak disken i bokhandelen vår i Alfaz del Pi, og det var helt naturlig for meg å velge Sørkedalen som bakteppe for historien jeg ville skrive, sier Almendingen.

– Jeg har selv bodd der oppe i skogkanten, og hadde lyst til å skildre naturen og stedene jeg var blitt så glad i, sier hun.

Til stede hele veien

Den folkekjære forfatteren bor i Spania, nærmere bestemt Alfaz del Pi, hvor hun driver en norsk bokhandel. Så hvor enkelt er det egentlig å skulle skrive om Sørkedalen blant palmenes sus og dus?

– Når jeg skriver, er jeg fullt og helt til stede der handlingen foregår, om det er i spedalskehospitalet i Oslo, hos smeden nede ved elva, eller i gammen dypt inne i Nordmarka.

Jeg fryser med Sunniva når det er vinter på Elvestad, og opplever somrene på setra med duften av gress og ringlingen fra sauebjellene. Det er nettopp alle disse opplevelsene som gjør dette arbeidet så rikt, forteller hun.

– Mine nære venner

Nå, etter drøyt fem år med «Sagaen om Sunniva», er Liv Almendingen kommet godt i gang med det som vil bli bok nummer 23. Boken blir den siste i serien.

– Jeg sitter ofte med en klump i halsen, siden jeg skal ta avskjed med mennesker jeg har levd så tett innpå i mange år. De har blitt mine nære venner, sier hun.

– Føler du selv at du nå har realisert din drøm, eller er du bare på vei til å realisere den?

– Jeg har, som sagt, alltid drømt om å bli forfatter. Likevel håper jeg at jeg bare er i startgropa nå som muligheten til å skrive har åpnet seg.

Jeg har lært masse i disse årene, fått uvurderlig skrivetrening, hatt fantastisk flinke konsulenter og en redaktør som er verdt sin vekt i gull. Jeg føler meg ofte som en oppglødd unge i en godtebutikk. Det er så mye jeg har lyst til, sier hun.

Blinkskuddet

Serieromaner er landets mest populære lesestoff, og en halv million nordmenn følger til en hver tid en eller flere av romanseriene Cappelen Damm utgir.

Noen serier treffer likevel bedre enn andre.

Hvordan har du selv opplevd at populariteten rundt serien og hadde du troen på suksess allerede ved utgivelsen av den første boken?

– Da jeg skrev de første bøkene, var det helt uvirkelig for meg at noen skulle lese dem. Så kom lanseringen, og tilbakemeldingene begynte å strømme på.

Det var skummelt, for jeg ble så redd for å skuffe noen, få skrivesperre eller rote meg helt bort. Slik har jeg det fortsatt. Jeg kan ikke tenke på leserne mine mens jeg skriver. Samtidig er alle de positive tilbakemeldingene en utrolig inspirasjon til å fortsette.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere