RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jeg trenger ikke lage drittfilmer


REGISSØREN: – Jeg trenger ikke gå ut og prøve å tjene en formue på å lage noe søppel, sier Jason Reitman.
REGISSØREN: – Jeg trenger ikke gå ut og prøve å tjene en formue på å lage noe søppel, sier Jason Reitman.
– Jeg vil lage personlige filmer, sier «Juno»-regissøren Jason Reitman, som stiger fram som Oscar-kandidat med «Up in the Air».

– Folk elsker å framstille businesstyper som skurker, enten de er advokater, lobbyister eller politikere. Jeg synes det er gøy å vise dere menneskelige sider. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg liker dem. Jeg liker menn i dress.

Jason Reitman, selv antrukket i rutete hipsterskjorte, sitter i Londons Mayfair og snakker høyt og fort. I 2008 ble han Oscar-nominert for «Juno».

Nå skjer det trolig igjen, melder Hollywood-ekspertene. Grunnen er «Up in the Air» (norgespremiere 15. januar), en sorgmunter komedie om kjekkasen som flakser rundt og fratar andre levebrødet.

– Kona mi ble sparket av en av de gutta, røper Reitman snart.

– Og for å være ærlig vet jeg ikke hva som er verst: Å bli avskjediget av en du ikke kjenner som later som om han kjenner deg – eller av en du har kjent i 15-20 år som kaller deg inn på kontoret og plutselig begynner å te seg som en fremmed.

Clooney spesial

Uansett er det et høyst aktuelt bilde Reitman tegner av USA. For å sikre realismen og autentisiteten gjorde han opptak med et 60-tall personer som er blitt arbeidsledige som følge av finanskrisen.

Men «Up in the Air» er også en film om den middelaldrende alfahannen som sliter med å slå rot. Det er ingen tilfeldighet at George Clooney ble hentet inn.

– Jeg skrev rollen for ham. Jeg skrev den i hans ånd. Jeg skrev den vel vitende om hans persona, og hvilke oppfatninger som finnes om ham. Han skjønte hvordan publikum vil trekke paralleller – og stirret det rett i hvitøyet, skryter Reitman, som kjenner seg brukbart igjen i historien selv.

– Jeg elsker å fly. Jeg elsker å flykte. Selv om jeg tør påstå jeg har en innholdsrik tilværelse – jeg er lykkelig gift og far til ei jente – stopper ikke det meg fra å ville reise.

– Hver gang jeg befinner meg på en flyplass, titter jeg opp på avgangstavla og drømmer om hvordan det ville være å våkne opp i en ny by. Og jeg har sikkert åpnet meg mer for medpassasjeren i sete 15J enn jeg har overfor noen jeg kjenner.

Grønt lys

– Ble du overrasket av suksessen som fulgte med «Juno»?

– Selvsagt ble jeg det. Her lager jeg en liten film om tenåringsgraviditet, først og fremst myntet på festivalmarkedet. Så, etter å ha kostet sju millioner, går den hen og spiller inn 207 millioner dollar på verdensbasis.

– Selv jeg, som ikke er spesielt opptatt av penger, skjønner at det betyr at mange har sett den. Det er sånt som skjer én gang i livet.

– Forandret det deg på noen måte?

– Det gjorde det lettere for meg å lage «Up in the Air». Den fikk grønt lys på rappen, til tross for at den handler om en mann som tror på å kjøre solo, og slutter som den gjør. Jeg vil lage personlige filmer sammen med interessante skuespillere. «Juno» har gitt meg muligheten til det.

Fars sønn

– Det kom mer kommersielle tilbud din vei?

– Ja, og de fleste av dem var forferdelige. Hør, jeg kommer fra en veldig privilegert bakgrunn. Jeg er sønn av en berømt instruktør (Ivan Reitman, journ.anm.) og vokste opp i Beverly Hills. Da får du både gode og dårlige ting med på lasset.

– En fordel er at jeg aldri har måttet bekymre meg for hvor mitt neste måltid kommer fra. Jeg trenger ikke gå ut og prøve å tjene en formue på å lage noe søppel. Forbildene mine er de med de store filmografiene.

– Hvem er det?

– Jeg tenker på Stanley Kubrick, Hal Ashby, Alexander Payne og Billy Wilder. Jeg vet at før eller senere vil jeg gå tom for ting å si – enhver regissør gjør det. Imens får jeg bare prøve å lage så mange som mulig av disse filmene. Siden kan jeg selvfølgelig selge meg – «big time»!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere