*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg tror verken på nissen eller gud

ATEIST-GARDIST: Stellan Skarsgård spiller sjefen for sveitsergarden i "Engler & demoner", som får norgespremiere 20. mai. (Foto: Filmweb)

– Det er ikke vanskeligere å spille troende enn å spille nazist, sier Stellan Skarsgård (57), klar med "Engler & demoner".

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ HJEMMEBANE: Stellan Skarsgård dukket opp som Birger Brosa i begge "Arn"-kapitlene. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

MUSIKALSK: Stellan Skarsgård var naturligvis med da Hollywood sang ABBAs pris i "Mamma Mia!" (2008). (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

DJEVLEUTDRIVER: I "Exorcist: The Beginning" (2004) tok Stellan Skarsgård opp arven etter Max von Sydow. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

HISTORISK: Stellan Skarsgård framstilte den kontroversielle dirigenten Wilhelm Furtwängler i "Taking Sides" (2001). (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

TIDSRIKTIG: I 2000 figurerte Stellan Skarsgård sentralt i Mike Figgis' eksperimentelle "Timecode". (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

SUPERLAG: Ron Howard har regien, Tom Hanks hovedrollen - og "Engler & demoner" er selvsagt basert på Dan Browns bestselger om bruduljer i Vatikanet. (Foto: Filmweb)

Ron Howard og Tom Hanks har mye å forsvare med "Engler & demoner" (kinopremiere 20. mai). Superparets "Da Vinci-koden" tok inn 760 millioner dollar i 2006, forteller bransjeårboka. For sikkerhets skyld er det neste Dan Brown-kapitlet opprustet med Hollywoods favorittsvenske.

– Jeg spiller sjefen for sveitsergarden, som er veldig interessant, sier Stellan Skarsgård.

– Det er en overlevning fra middelalderen hvor alle rekrutteres blant katolsk troende. Jeg prøvde å forstå hvordan gubben fungerer, prøvde å forstå hans verdensbilde.

Ateist

Lenger unna hans eget verdensbilde er det nemlig vondt å komme. I høst spanderte Skarsgård på seg et drabelig religionsoppgjør i Stockholms avisspalter.

– Jeg tror verken på nissen eller gud. Jeg synes de er omtrent like troverdige, bekrefter han nå.

– Sverige er veldig sekularisert. Hvis det er noe land i verden du kan si du er ateist uten å bli steinet, er det der. Det er veldig deilig, og tyder på høy kulturell utvikling, påstår Skarsgård, og bedyrer at filmen fungerer for det.

– Det er ikke vanskeligere å spille troende som ikke-troende enn å spille nazist.

Aksenttrening

Sist Skarsgård framstilte Hitler-sympatisør på lerretet, var i "Guilty Hearts" (2005). Ellers har han karakteristisk nok mikset hjemlige med internasjonale oppgaver også på 2000-tallet, med "Mamma Mia!" og "Arn" blant høydepunktene.

– Når det gjelder det som skjer foran kamera, selve skuespillet, er det ingen stor forskjell. Om det er en bra gjeng, funker det like bra på en stor produksjon som en liten. "Pirates of the Caribbean", for eksempel, kjentes som en liten europeisk film, hevder han.

Én forskjell er at Skarsgård bruker aksentcoach ute for å skjerpe replikkene.

– Engelsk betyr at jeg jobber mye mer med teksten. Jeg jobber alltid et par måneder før coachen kommer inn, og bruker sjelden coach på settet. Da er det for sent. Om spillet er bra, skiter jeg i aksenten.

Fører "Regnskap"

Vårens norgesvisitt skyldes at Skarsgård figurerer sentralt i Hans Petter Molands "Regnskap", varslet i 2010.

– Hans Petter er en utrolig bra regissør. Vi trigger hverandre og har det kult sammen. Jeg har lenge sagt at jeg har gjort tre av mine beste filmer i Norge: "Kjærlighetens kjøtere", "Aberdeen" og "Insomnia".

– På 90-tallet hadde du regiambisjoner selv. Hva skjedde?

– Jeg tror ikke jeg har tålmodigheten. Et regiprosjekt tar tid. "Gjøkeredet" (av Milos Forman, journ.anm.) tok åtte år. Da er det morsommere å være skådis, siden du kan gjøre tre-fire prosjekter i året.

– Apropos følger du opp med "Boogie Woogie", "Frankie and Alice" og "Metropia". Du føler ikke for å trappe ned når du nærmer deg 58?

– Nei, jeg føler meg ganske pigg. Jeg står opp i fire-fem-tida om morgenen og jobber hele dagen, så jeg holder meg ganske bra. Og jeg sløser ikke bort energien på trening.

Lykketreff

– "Engler & demoner" ble tatt opp i Roma og California. Er du kommet over mishaget mot Los Angeles?

– Jo da, men det er ikke min type by. Det er "The City of Fear", vet du, hvor karriere betyr alt, og alle er redd for allting.

– Du så ut til å trives da du gjestet "Entourage"-serien nylig?

– Ha-ha. Det var gøy. Det var et rent lykketreff. Jeg hadde tre ukers pause i LA. Det var veldig takknemlig materiale, og en kul gjeng. Du merket nesten ingen forskjell på om kameraet rullet eller ikke.

– Hvordan opplever du at sønnene dine tar etter deg?

– Det er kjempegøy. Selv om jeg ikke har oppmuntret dem til å bli skuespillere – de får skjøtte sitt eget liv – er jeg glad for det. De er faktisk bra. Det er jo flaks.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag