*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg var den jævligste av de jævlige

VIL BLI UNGDOMSARBEIDER: Zejus (25) med sønnen Lyrynd (6 mnd.)FOTO: MARION JULIUSSEN

Zejus (25) kom til Norge fra Makedonia da han bare var noen få måneder gammel. I årene som har gått har han skapt store problemer for seg selv, familien og uskyldige mennesker. Narkotika, alkohol, vold, hærverk. En drittsekk, vil mange mene.

22.11.16 13:44

OSLO ØST:Hvorfor gikk det sånn?

Del på Facebook

– Jeg mangla tro på meg selv. Og jeg hadde så mye innestengt aggresjon. Jeg var sjalu på alle dem som hadde det bedre enn meg, for eksempel ungdommen på vestkanten. Jeg begynte å røyke hasj da jeg var 12 år gammel og holdt på frem til jeg var 24. Og det å skremme andre og få makt på den måten var en måte å vise meg frem på. Jeg ble synlig.

Vold i hjemmet

Opplevde du vold hjemme?

– Ja, det var det jo litt av.

– Hva gjorde det med deg?

– Når du blir slått av faren din kan du ikke ta igjen, vet du. Men det kan du ute på gata. Men selv om jeg hater ham for det han gjorde mot meg, tenker jeg også at faren min ble slått av sin far, som igjen ble slått av sin. Det går i arv. Den innestengte aggresjonen må ut.

Faste hasjkunder

Samtidig solgte han hasj til elevene på Jordal ungdomsskole, hvor han selv var elev og med på å lage mye helvete for både lærere og elever. Slåssing, rasering og hærverk. Både av skolen og områdene utenfor.

Han har aldri solgt hasj langs Akerselva, forteller han. Det var ikke nødvendig.

Fordi de faste kundene ikke oppsøkte dette området. En god del av dem var advokater, leger, forretningsfolk og IT-folk. Ikke så få fra Oslo vest. Noen unge, andre godt voksne. Kvinner og menn.

– En filmrolle

Zejus forteller at han i ungdomsårene levde i to verdener. Hjemme hos familien var han den han var og ble ofte banka av faren sin. For de minste ting. Ute levde han et helt annet liv. Uten at foreldrene visste noe særlig om det, tror han.

– Jeg var den jævligste av de jævlige. Det var som å være med i en film, jeg spilte en filmrolle som ga meg mye kred. Som å være med i Big Brother; være den sterkeste og knuse de svake. Man må ikke være svak, det er den sterkeste som overlever. Det er jo det samfunnet forteller oss.

– Jeg mobba folk, jakta for eksempel på serbere og andre jeg ikke likte og banka dem opp. Levde et liv med stoff, alkohol, damer og festing. Så mye på TV; action og tull. Ga blaffen i at jeg er muslim. Spiste og drakk det jeg ville.

Det siste gjør han fortsatt, forteller han. Han er en ikke-praktiserende muslim. Men han har kuttet ut alkohol og festing, røyker litt hasj innimellom og elsker kona si, som han omtaler som Guds vakre gave til ham.

I begynnelsen løy han for henne. Men så fortalte han henne alt om faenskapen han har gjort.

Ble pappa

– For et år siden skjedde det noe?

– Ja, politiet sparka inn døra hos foreldrene mine hvor jeg og kona mi bor. De hadde fått tips om hva jeg holdt på med. Jeg ble sittende på en celle og tenke over livet mitt. Jeg hadde fått meg kone og han her var underveis, sier han og tar et godt tak i lille Lyrynd (6 mnd) som sitter på fanget hans under hele intervjuet. En skjønn liten fyr, med barbert hode og oppmerksomme øyne.

– Han forandra alt, smiler Zejus.

I dag tar Zejus de første skrittene til å utdanne seg som ungdomsarbeider. Han går på kurs på Høgskolen i Oslo og er i praksis på Jordal ungdomsskole.

Han forteller at når han er i kontakt med en elev som sliter, prøver han å forstå ved å spørre seg selv: “Hva om det hadde vært meg?”

Ikke slå barna

– Hvordan vil du oppdra ungene dine?

– Jeg ber til Gud om at jeg aldri skal slå barna mine. Faren min var full av fordommer og uvitenhet da jeg vokste opp, jeg er ikke det. Jeg tenker mye.

– Faren min deltok aldri på aktiviteter med oss ungene, det vil jeg gjøre med mine barn. Aktiviteter er noe av det viktigste for barn, mener Zejus som tross hasjrøyking gjennom hele ungdommen har spilt fotball og gjør det fortsatt. I den albanske klubben Rjlandia som for tida befinner seg i 5. divisjon.

Bestefar triller vogna

Zejus forteller også om da han bar Lyrynd i sele på brystet og faren hans ble provosert. “Det er ikke mandig”, sa han. Selv hadde han aldri en gang trillet barna sine i vogn.

Den nybakte pappaen svarte: “Er du dum? Han er sønnen min. Jeg har vært med på å lage ham jeg også!”

I dag triller bestefar barnebarnet sitt, passer ham og er også av og til å finne sittende på gulvet og leke med ham.

Imamer og dobbeltmoral

– Skal Lyrynd gå på koranskole?

Det skal han få lov til å bestemme selv. Selv om han er liten når han skal ta et slikt valg, går det an å forklare ham det. Det er viktig å snakke med barna sine.

Zejus er også bestemt på at hans barn skal få velge hvem de vil gifte seg med. Om det er en etnisk norsk, en albaner, en pakistaner eller hva det måtte være.

– Trond Gjellum, sosialantropolog med en masteroppgave om innvandrerungdommers problemer i Oslo øst, sier i et intervju med Østkantavisa at den norske politikken med å be om imamenes hjelp for ungdommer som sliter er feilslått. Hva tenker du om det?

– Jeg er helt enig. Staten sørger for å hente disse imamene til Norge. Uten at de har peiling på det norske samfunnet, de forholder seg heller ikke til det. De hentes inn fra den islamske verden og er ikke opptatt av hva Koranen sier. De er opptatt av sine egne meninger. De kommer til et fremmed land og fordømmer ungdommene som bor der. Dette gjør ungdommenes liv enda vanskeligere enn de er fra før.

Han mener alt for mange muslimer har en dobbeltmoral og er fordømmende overfor andre. Selv er han opptatt av at vi skal være åpne for andre religioner og respektere folk som er annerledes enn oss selv.

– Er du ikke redd for å si sånt offentlig?

– Nei, jeg er ikke redd for noen. Unntatt Gud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.