*Nettavisen* Nyheter.

– Jogget vekk 2,6 kilo på en halvtime

HJEM MED GULLET: Jan Roytvand er tilbake i Norge etter VM i styrkeløft i slutten av september, der ble det gull sammenlagt i klassen 66 kilo, og i tillegg gull for å ha løftet mest på knebøy. Foto: Foto: Privat

Jan Roytvand var to kilo for tung da han møtte til innveiing til verdensmesterskapet i styrkeløft. To lag stillongs og en joggetur i 30 varmegrader ble til VM-gull.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEKEN: 50-åringen bruker mye tid på å trene alternativt i tillegg til ren styrketrening. – Ellers blir man stiv som en stokk! sier han. Foto: Foto: Alice Marie Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

STERK: Roytvand har drevet med styrkeløft i en årrekke, og trener også kampsport. Bildet er fra da Nordstrands Blad møtte ham på trening i 2011. Foto: Arkivfoto: Andreas Lindbæk

BRYN/ORLANDO: Jan Roytvand fra Bryn hadde bestemt seg for at bare gull var godt nok i årets verdensmesterskap i styrkeløft, og visste råd da vektnåla viste 68 kilo, og skulle ligge på 66 kilo.

Jogget av flere kilo

– Jeg er vant til å jogge, jeg gjør det jo en del hjemme, med stillongs i 30 varmegrader er det klart man svetter litt, sier Roytvand og ler.

50-åringen fikk så gå sist på vekta, som da viste et resultat de fleste av oss bare kan drømme om etter en halvtimes joggetur.

– Da hadde jeg mistet 2,6 kilo. Det meste er vannvekt, men det var det som måtte til. I varmen renner kiloene ganske fort, så det er væsketapet som gjorde at jeg kunne konkurrere, sier han fornøyd.

I følge Norsk Helseinformatikk er det mulig å mye væske i løpet av kort tid, og spesielt i et varmt klima.

– Væsketapet under trening varierer vanligvis fra 0,5-2 liter per time, avhengig av treningsintensitet, bekledning og klima, står det i det elektroniske oppslagsverket.

Løftet i seks timer

Konkurransen startet klokken 24.00 norsk tid, og holdt på helt til klokken 06.00 norsk tid.

– Jeg hadde vært i USA et par dager for å akklimatisere meg, så det gikk greit, men konkurransen var lang og slitsom, sier Roytvand, som er bosatt på Bryn.

Les også: Anja veide nesten 100 kilo – 30 kilo lettere er hun klar for Oslo Maraton

Verdensmester

Etter de tre øvelsene, markløft, knebøy og benkpress, viste det seg at Roytvand vant sammenlagt, og kunne dermed ta hjem gullmedaljen som verdensmester i vektløfting klasse 66 kilo.

– Jeg løftet 587,5 kilo fordelt på 240 kilo i knebøy, 130 kilo benkpress, og 217.5 kilo i markløft.

I tillegg tok han også gullmedalje i knebøy, favorittøvelsen.

– Jeg hadde drømt om å stå øverst på pallen og høre den norske nasjonalsangen som verdensmester, og det var helt fantastisk, sier verdensmesteren.

Les også: Mikael løp over 100 mil for Plan Norge

Takk til fengselet

– De er i tillegg nært hjemme, så jeg trenger ikke å tenke på tidsforskjeller og lange reiser.

Vektløfteren jobber som friidrettsleder for de innsatte i Oslo kretsfengsel, og hadde en spesiell takk til sine kolleger.

– Det var utrolig trivelig å komme tilbake på jobb og få masse gratulasjoner. Jeg må også få takke treneren jeg har på jobb, og sjefen som gir meg fri til å kunne delta på dette, sier han.

Også sønnen Daniel har bidratt til seieren.

– Til slutt må jeg takke sønnen min Daniel for alle de massasjetimene du ga til pappa.

Til Tsjekkia neste år

Seieren til tross, litt skuffet var han likevel.

– Målet var å ta verdensrekord i knebøy, men jeg turde ikke løfte så tungt da jeg var rett for å ødelegge muligheten for å ta VM-gullet sammenlagt.

Neste VM er i Tsjekkia, og da er det verdensrekorden 50-åringen er på jakt etter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.