RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Joshua holdes i live av moren


I KONGO: Kari Hilde French har vært i Kongo i ti måneder for å hjelpe sønnen som sitter fengslet. Bildet er tatt i fjor sommer.
I KONGO: Kari Hilde French har vært i Kongo i ti måneder for å hjelpe sønnen som sitter fengslet. Bildet er tatt i fjor sommer. Foto: Foto: Privat
Støttegruppen for Joshua French går hardt ut mot norske myndigheter. – Det er en sendrektighet uten like, sier Gulla Gramstad. 15. november arrangerer de fakkeltog.

OSLO/KONGO: – Vi frykter for Joshuas liv. Han er syk og trenger medisinsk behandling nå. Hvis ikke hans mor hadde vært der hadde han ikke overlevd, sier Gramstad i støttegruppen.

Hun får støtte av ektemannen.

– Joshua sitter dødsdømt i Kongo etter en farse av rettssaker. Dømt blant annet som spion for Norge. Han har vært utsatt for justismord. Nå må regjeringen og UD ta grep for å få til en løsning, sier Arvid Gramstad.

LES OGSÅ: – Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Bekymret søster

Joshuas søster Hannah French forteller at de er ekstremt bekymret for Joshuas helse nå.

– Jeg tror de fleste kan tenke seg at 5,5 år i en liten celle vil gjøre de fleste syke, både fysisk og psykisk. De hygieniske forholdene er ikke til å skryte av, og når en i tillegg mister en av sine beste venner på den måten Joshua gjorde så går det ut over den psykiske helsa også, sier hun og beskriver hans tilstand som stabilt dårlig.

– Han blir ikke friskere. Alt kan jo også endre seg ganske fort. Han trenger virkelig både legehjelp og hjemsendelse, sier søsteren.

Hun er ikke i tvil om at broren ikke overlever lenge dersom moren reiser fra ham. Moren Kari Hilde French har vært i Kongo i snart et år og har kun vært hjemme for å fornye visum.

Hannah French sier at de ikke har hørt noe fra dem som skal jobbe med saken de siste månedene.

– Jeg oppfattet Kai Eide som en mann som virkelig ønsket å få til en løsning og at han jobbet hardt for å få Josh hjem. Nå har andre overtatt, men noen løsning har det ikke blitt enda. Vi vet ikke hva UD gjør, sier Hannah French.

LES OGSÅ: – Medfange overhørte planer om å legge skylden på Joshua

– Quo Vadis UD?

Kari Hilde French, skrev denne uken et innlegg på freefrenchandmoland.com hvor spør hvilke planer UD har for sønnen. Hun skriver at den eneste som holder saken varm i Kongo for tiden er henne selv.

«Problemet er at jeg ikke har UDs store ressurser i ryggen. Jeg står nokså alene.»

Videre skriver hun:

«UD har ikke ansvar for hans helse og sikkerhet. Det er det kongolesiske myndigheter som har. Det er et ansvar de ikke tar (...). Derfor reiste jeg ned igjen til Kongo i august etter å ha fått nytt visum, selv om UD frarådet meg å reise. Hvem skulle da gå hver eneste dag med mat og drikke, dopapir, tøyskift? (...) Hvem skule da holde daglig overoppsyn med Joshuas situasjon og helse? (...) Quo Vadis UD? Hva gjør UD mens Joshua sitter og råtner bort i en celle i Ndolofengselet?»

freefrenchandmoland.com kan du lese hele innlegget.

Les UDs kommentar til saken her!

Fakkeltog

Hannah French forteller om et enormt engasjement på Facebook.

– En gruppe har over 20.000 «followers», mens den gruppa jeg er blitt en del av har rundet 4000 medlemmer hvor det er mange aktive medlemmer med daglig aktivitet.

Lørdag 15. november fra klokken 14–16 arrangerer støttegruppen et fakkeltog for Joshua French.

– Målet er å sette søkelyset på saken igjen. Norske- og kongolesiske myndigheter må få i stand en løsning på Joshuas sak, av humanitære grunner, sier Arvid Gramstad.

– Jeg håper så mange som mulig kan stille den lørdagen i november, sier Hannah French.

Hun mener broren er et menneske som er blitt ekstremt urettferdig behandlet og har mistet viktige år av livet sitt, samt sin beste venn.

– Nå er jeg redd han har mistet håpet om å noen gang få komme hjem. Det finnes grenser for hvor mye en mann kan tåle. Vi kommer til å gå i dette fakkeltoget for Joshua. For å vise at det fortsatt er håp, at han ikke er glemt og at vi bryr oss. Det er også budskapet vårt til myndighetene: Joshua er broren vår, sønnen vår og vennen vår, og vi kommer ikke til å slutte å kjempe før vi får ham hjem, sier Hannah.

Åpner for Kongo-besøk

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD), Frode Overland Andersen, sier til Nordstrands Blad at norske myndigheter i lengre tid har arbeidet for en løsning på saken som gjør at Joshua French kan komme hjem til Norge. Dette er et arbeid de fortsetter med.

Utenriksminister Børge Brende er heller ikke avvisende til å dra til Kongo hvis det kan bidra til en løsning i saken.

Les utfyllende svar fra Utenriksdepartementet her!

 

ANDRE SAKER OM JOSHUA FRENCH:

Joshua French: – Jeg lover å fortelle vår historie en dag

Ber for sønnen i Kongo

Mor mister aldri håpet om at Joshua kommer hjem til Lambertseter

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere