Camilla.Svendsen@dittoslo.no"/>
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jubileet som aldri burde vært


Amina Sewali fra Nordic Black Theatre åpnet OXLO-konferansen på tirsdag.
Amina Sewali fra Nordic Black Theatre åpnet OXLO-konferansen på tirsdag.
OXLO-kampanjen er ti år, og like viktig nå som da den ble opprettet. Ordfører Fabian Stang åpnet konferansen. – OXLO har et jubileum som ikke burde vært. Integrering og inkludering skulle vært en selvfølge.

GRØNLAND: OXLO-uka er igang. Enhet for mangfold og integrering hadde lagt konferansen til Caféteatret på Grønland. Det var ingen tilfeldighet.

Del på Facebook

– Her jobbes det for mangfoldet i byen og for ungdommen. I tillegg er vi nå i en bydel som kanskje er Oslos mest mangfoldige, sa leder for Mangfold og integrering, Rowena B. Teodocio.

Caféteatret var stappfullt av konferansedeltakere, unge som gamle, med personer fra alle kulturhjørner. På programmet står selvfølgelig kultur og taler, etterfulgt av tre parallelle seminarer om inkludering, integrering og mangfold.

– Skulle blitt 25

OXLO ble opprettet, etter det brutale drapet på Benjamin Hermansen, og er en kampanje mot rasisme og fordommer i Oslo.

– Det er ti år med arbeid, et jubileum. Egentlig skulle vi ikke hatt noe å jubilere, for det skulle vært en selvfølge at rasisme ikke forekommer i byen vår. Og det er derfor OXLO er så viktig og nødvendig, sa ordfører Fabian Stang da han åpnet konferansen.

– Benjamin skulle blitt 25 år i år. Mange fikk sitt liv ødelagt etter drapet på Benjamin. Familie, venner og nærmiljø.

Fremmedfrykt ødelegger

Stang snakket til de oppmøtte om meningsløsheten ved rasismen, og det dette medfører. Han tok et oppgjør med fremmedfrykten.

– Jeg tenkte på min far her om dagen. Da han var ung fantes det ingen «Neger på Ål stasjon». Heller ingen åpnet homofile. Og far han var redd for fremmede, fortalte Stang og refererte til Hellbillis sang «Neger på Ål stasjon.

– Men far klarte å fjerne seg fra fremmedfrykten, og jeg husker veldig godt hvor glad han var i en mann som både var mørk og homofil. Fremmedfrykten ødelegger, sa Stang.

I skammekroken

Stang snakket også om 22. juli og alle spekulasjonene som oppsto før det viste seg at mannen bak angrepene var hvit.

– Her var det personer som var raskt ute med fordomsfulle beskyldninger. Slike personer må i skammekroken. Men de vil komme ut igjen en dag, og da å vi stå klare til å stå i mot dem, sa ordføreren, som også trakk frem fakkeltoget som gikk fra Grønland til Domkirken uken etter angrepene.

– Fakkeltoget var muslimenes måte å vise solidaritet til byen og medmenneskene. Vi hadde ikke kommet langt før noen ropte «dra til helvete hele gjengen». Dette kan vi ikke tolerere, og dette må vi bekjempe sa ordføreren.

OXLO-uka fortsetter med mange arrangementer. Se disse her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere