– Jula er barnas høytid

I desember kommer det pakker daglig til Fattighuset. Forsatt er behovet stort.

I desember kommer det pakker daglig til Fattighuset. Forsatt er behovet stort.

– Barn anstrenger seg. Ikke for å være bedre enn andre, men for å slippe å være så mye dårligere, forteller Erling Westenvik ved Fattighuset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fattighuset tar imot julegaver både fra privatpersoner og bedrifter som deles ut videre til personer med lite å rutte med. – Julen kan være en vanskelig tid for mange fattige som oppleve sorg over ikke å ha råd til julegaver til barna i familien, forteller Erling Westenvik ved Fattighuset. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Grønland: Det er midt i desember og hektisk aktivitet i Grønlandsleiret 39. Daglig kommer leveranser med pakker på døra med gavelapper der det står skrevet «jente 10 år» og «gutt 15 år». Rundt 16.000 barn lever under fattigdomsgrensen i Oslo. I 2006 var andelen fattige barn i Oslo nesten dobbelt så høy som i resten av landet.

Vondt å ikke kunne bidra

– Jula er barnas høytid, og uansett hvordan du argumenterer for at julebudskapet handler om mer enn gaver, er det å fortelle om hva man fikk til jul kjempeviktig for barn, sier pressetalsmann Erling Westenvik ved Fattighuset.

Selv forteller han at han tidligere år har unngått julefeiring hos familien fordi han ikke hadde råd til å kjøpe gaver til barna som var der.

– Selv om jeg vet at jeg er hjertelig velkommen uansett, gjør det så vondt å ikke kunne bidra med noe. Det er en sårhet du ikke vil vise til dem rundt deg. Aller minst barna, innrømmer Westenvik.

Ukentlig er mellom 300 og 500 mennesker innom Fattighuset. Organisasjonen deler ut klær og mat til dem som trenger det, det være seg alt fra alenefedre til narkomane. Nå er det julegavene som står for tur. Både myke og harde pakker til store og små skal deles ut.

– Hvert år er det mange som kommer til oss med gaver. Vi får fra både bedrifter og pivatpersoner. I år har for eksempel Posten gitt oss uavhentede pakker som vi kan gi videre.

Ønsker nye gaver


Selv om de allerede har fått inn mange bidrag, er behovet for julegaver fortsatt stort. Spesielt klær til de mellom 10 og 15.

– Vi ønsker oss nye ting som kommer i originalemballasje. Dette kan kanskje høres feil ut for noen, men det er liksom det med å kunne pakke opp nye gaver – ikke brukte – i jula, sånn som alle andre gjør. Også fattigfolk ønsker å se bra ut, forklarer ildsjel og styremedlem Per Høiås.

På ønskelista til Fattighuset står også nye klær til voksne høyt.

– Å få et nytt antrekk, kan for mange gjøre sitt til at de føler at de er med i samfunnet igjen. En sånn følelse er helt uvurderlig, sier Westenvik.

Han forteller om en liten gutt som gjorde spesielt stort inntrykk på ham blant de mange giverne til Fattighuset nå i førjulstida.

– Han hadde fått 5000 kroner til bursdagen sin og ønsket å gi dem til noen som trengte det mer enn ham. Det sier noe om den fantastiske givergleden som finnes der ute, sier han rørt.

Egen Facebok-gruppe


Nå det også blitt startet en egen gruppe på Facebook der man blir oppfordret til å gi gaver til Fattighuset. Gruppen ble opprettet på privat initiativ.

– Det var veldig overraskende og veldig gledelig. Vi har merket at flere har kommet innom med gaver på grunn av Facebook-kampanjen. Vi trenger all den oppmerksomheten vi kan få, sier Høiås.

Desember hele året

At de som jobber ved Fattighuset merker et oppsving i givergleden rundt juletider, synes de selvfølgelig er hyggelig.

– Men er folk flinke nok til å gi også de resterende 11 månedene i året?

– Det finnes jo bursdager, konfirmasjoner og dåp også. Vi er glade for alle bidragene vi får uansett når på året det er, understreker Westenvik.

– Men jeg skulle nok ønske at det var litt desember hele året, innrømmer Høiås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.