RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Kirkemøtet slenger døra i trynet på oss


SKUFFET: – Jeg er også skuffet over at Kirkemøtet ikke en gang ville åpne for felles forbønnsliturgi, sier Hanne Lyssand - her utenfor Nordberg Kirke. Foto: Kristin Tufte Haga
SKUFFET: – Jeg er også skuffet over at Kirkemøtet ikke en gang ville åpne for felles forbønnsliturgi, sier Hanne Lyssand - her utenfor Nordberg Kirke. Foto: Kristin Tufte Haga
Kirkemøtet sa nei til både vielse i kirken for homofile og lesbiske og til forbønnsliturgi. – Og skuffende at de ikke en gang ville åpne for felles forbønnsliturgi, sier Hanne Lyssand – også lokalpolitiker i Nordre Aker for SV.

NORDRE AKER/OSLO: Kirkemøtet, Den norske Kirkes øverste organ, har vært samlet i Kristiansand. Møtet stemte ned felles vigselsliturgi med 64 mot 51. Felles forbønnsliturgi falt med 62 mot 54 stemmer.

– Kirkemøtet slenger døra i trynet på oss. Jeg er også skuffet over at Kirkemøtet ikke en gang ville åpne for felles forbønnsliturgi, sier Hanne Lyssand – også lokalpolitiker i Nordre Aker for SV.

– Nå håper jeg at i alle fall Grefsen og Nordberg menighet åpner dørene for "vanlig" forbønn for homofile og lesbiske som har inngått borgerlig ekteskap. Skal kirken være relevant så må de møte oss i våre liv,  legger Lyssand til.

Les også: Fotografen: Å være frivillig er den mest meningsfulle jobben jeg har!

For så langt har ingen homofile og lesbiske par, som har giftet seg borgerlig, vært i "vanlig" forbønn - ikke det samme som felles forbønnsliturgi - i hverken Nordberg eller Grefsen kirke.

Lederen av Nordberg menighet ønsker velkommen.

Opp til prestene

– Kirkemøtet har tidligere besluttet at prester står fritt til å velge om likekjønnede par som har giftet seg skal få deres velsignelse gjennom forbønnshandling. Forbønnshandlingen utformer prestene selv.

– Prestene i Nordberg menighet velger dermed selv om de vil foreta forbønnshandling om de blir spurt om det av likekjønnede par som har giftet seg. Personlig er jeg positiv til at våre prester har mulighet til å ha forbønn i Nordberg kirke, eller andre steder, for likekjønnet gifte par, ifølge Karl Georg Øhrn, leder av Nordberg menighetsråd

Ketil Rosness er både sogneprest i Maridalen menighet, og prest i Nordberg menighet. I Maridalen kirke har allerede lesbiske og homofile par vært i forbønn, og Rosness ønsker velkommen til Nordberg Kirke også.

Sognepresten vil ikke

Sognepresten i Nordberg menighet, Egil Stray Nordberg, er derimot ikke like positiv.

–Jeg mener at kirken sentralt må godkjenne en forbønnsliturgi før jeg kan bruke den. Slik er regelen når det gjelder andre ritualer, og jeg vil være lojal mot det kirken forordner. Når den dagen kommer at en forbjønnsliturgi for lesbiske og homofile blir godkjent, kan jeg utføre handlingen.

–Jeg er imot at prester på egen hånd skal gjøre dette, men respekterer at kollegaer har et annet syn på dette enn jeg har. Derfor er det ok fra min side sett å bruke Nordberg Kirke, og det er jo også leder av menighetsrådets sitt syn, ifølge Stray Nordberg.

Grefsen sier ja

Derimot ønsker sognepresten i Grefsen menighet velkommen til forbønn i Grefsen kirke.

– Jeg holder gjerne forbønn også for lesbiske og homofile som har giftet seg. Hjertelig velkommen, sier Trygve Magelssen.

Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile har laget en oversikt over menigheter og prester som er positive til forbønn for lesbiske og homofile par, nå kan Nordberg og Grefsen Kirke føyes til listen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere