*Nettavisen* Nyheter.

– Kjenner du deg igjen, kanskje?

Et lite utvalg av Pål Nordenborgs bybilder. FOTO: ELLEN RØNNING

Pål Nordenborg vandrer gjerner byen på kryss og tvers. Disse spaserturene har resultert i 32 hyggelige bybilder fra dagens Oslo.

FROGNERVEIEN: Den tidligere avistegneren og journalisten går sjelden på byen uten skisseblokk og kamera. Motivene i hans siste utstilling er hentet fra alle kanter av byen, og man skal være rimelig fersk i hovedstaden for ikke å kjenne seg igjen i mange av motivene.

Litt unorsk

Det er uvant å se malerier av Oslo anno 2009. Travle veikryss på Majorstuen, med trafikklys, neon og billykter som speiler seg i våt asfalt er så uvant dokumentarisk. Undertegnede får ihvertfall litt sydeuropeiske følelser rundt mange av maleriene.

– Jasså, du! Pål Nordenborg smiler , – sier du det. Ja, det er kanskje en litt uvanlig presentasjon av byen. Jeg liker å kalle det dokumentarisk fiksjon. Byen har alltid fascinert meg, og jeg synes det moderne Oslo er vakkert og interessant - både å male og å leve i.

Bygutt

Pål Nordenborg bor nå på Majorstuen og haddet byen som tumleplass under oppveksten på Volvat.

– Jeg har som guttunge kjørt hest til smeden i Briskebyveien og dratt med viseguttsykkel fra øst til vest. Det er ikke så mange kroker av byen som er ukjente for meg.

Jobben som avistegner i Morgenposten på 60-tallet , og deretter mange år som journalist i Arbeiderbladet, har helt sikkert også bidratt til kunnskapene og interessen for hovedstaden vår.Og etter utallige aftner i byens teatre på oppdrag som teatertegner er det ikke noe å si på Nordenborgs croquikunnskaper (hurtigtegning). Det kommer godt med dersom bybilder skal skisses i 22 kuldegrader.

Debut

Pål Nordenborg gikk ut av Kunst & Håndverksskolen i 1961, og var hospitant ved Kunstakademiet i 1965-66. Allikevel drøyde det helt til 1999 med den første separatutstillingen.

– Jeg var nesten pensjonist før jeg begynte å male for alvor. "Akershus festning i strek og farger" var min debututstilling, anledningen var festningens 700-års jubileum.

Utstillingen "Oslomalerier" åpnet lørdag 16. januar i galleri Harald Kjeldaas, med smekkfullt galleri, godt salg og god stemning. Publikum satte tydelig pris på mange hyggelige hverdagsmøter med hovedstaden vår. Den vises til 7. februar, adressen er Frognerveien 22.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag