RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Kommer til å bli beintøft!


Griper sjansen: Cleo Ramstad Musto og Oda Emilie Østrem Tafjord teller ned dagene til avreise.
Griper sjansen: Cleo Ramstad Musto og Oda Emilie Østrem Tafjord teller ned dagene til avreise. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG
Om tre måneder skaper Oda Emilie Østrem Tafjord (17) og Cleo Ramstad Musto (15) historie. Jentene er de første norske noensinne som er opptatt ved Ballettakademiet i Kiev (Lifar-akademiet).

SENTRUM: Til daglig trener de to jentene ballett ved Den Norske Ballettskolen (DNBS) på Kjelsås, når de da ikke er på skolen, hendholdsvis Elvebakken og Midtstuen.

– Sånn sett vil det blir en positiv forandring å flytte til Ukraina og Kiev. Da kan vi trene hardt når vi er på akademiet og så, etter endte økter, tøye ut å slappe av med en ballettfilm, sier Oda og legger til:

– Her hjemme er det mer skole fra ni til fire også ballett til ti på kvelden. Da blir det ikke mye tid til familie og venner.

– Ikke ufortjent skryt!

Begge er, til tross for deres unge alder, svært målbevisste og dedikerte til balletten. De vet det kommer til å bli tøft, men mener begge det vil være verdt det.

– Det er noe med at vi ikke ønsker å kaste bort tiden vår på koseprat, tull og ufortjent skryt. Det er bedre å få det slik det er og hele tiden strebe etter å bli enda bedre, sier Oda.

– På ballettskolen her hjemme har vi en ukrainsk lærer, så vi forstår mye av hva som venter oss. Det er også en fordel at han snakker samme språk som vi ønsker å lære oss. Vi har snappet opp en del av faguttrykkene innen ballett allerede, men det er et godt stykke igjen, smiler Cleo, mens Oda skyter inn:

– Er det slutt på varmtvannet i leiligheten og vi må dusje, tror jeg neppe vi kan formulere det.

Skittentøy og matlaging

Begge ler hjertelig. Men det å skulle flyttet ut av det trygge barndomshjemmet såpass tidlig er noe begge har tenkt mye på den siste tiden.

– Da vi fikk vite at vi hadde kommet inn i oktober i fjor var vi bare overlykkelige. Tankene rundt skittentøyvask, bolig og matlaging har kommet i den senere tid, sier Oda og legger raskt til at moren hennes allerede har undervist i vasking av klær for hånd.

– Det er mange ting vi må gjøre selv der nede som vi nå tar for gitt at blir gjort. Men jeg tror vi kommer til å lære utrolig mye og at det vil være betydningsfullt videre i livet, sier hun.

Trenger sponsorer

Ettersom jentene er norske og ikke betaler skatt i Ukraina må de selv betale for skolen. Det mener de begge er både rett og riktig, men understreker at de trenger sponsorer og at det haster.

– I første omgang er det snakk om et år, men hvis vi består eksamen da er det videre på andre året også videre. Slik fortsetter det i fire år for en fullført utdannelse, sier Cleo.

– Klassisk må det være

De drømmer også, naturlig nok, om en karriere innenfor klassisk ballett. Oda ser gjerne seg selv som danser i nasjonalballetten i Ukraina og Cleo som danser innenfor klassisk ballett et sted i Russland.

– Vi er begge litt konservative når det kommer til ballett. Vi liker det klassiske balletten som Svanesjøen og Don Quijote. Vi trener ballett for å danse ballett, sier Oda.

Koffertene har ikke jentene viet en tanke ennå, men begge innrømmer raskt at det blir vanskelig å velge hva som skal være med.

– Skal jeg ta med dyne eller Mac? Nei, det blir nok vanskelig, sier Oda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere