*Nettavisen* Nyheter.

– Kommer til å bli beintøft!

Griper sjansen: Cleo Ramstad Musto og Oda Emilie Østrem Tafjord teller ned dagene til avreise. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Om tre måneder skaper Oda Emilie Østrem Tafjord (17) og Cleo Ramstad Musto (15) historie. Jentene er de første norske noensinne som er opptatt ved Ballettakademiet i Kiev (Lifar-akademiet).

SENTRUM: Til daglig trener de to jentene ballett ved Den Norske Ballettskolen (DNBS) på Kjelsås, når de da ikke er på skolen, hendholdsvis Elvebakken og Midtstuen.

– Sånn sett vil det blir en positiv forandring å flytte til Ukraina og Kiev. Da kan vi trene hardt når vi er på akademiet og så, etter endte økter, tøye ut å slappe av med en ballettfilm, sier Oda og legger til:

– Her hjemme er det mer skole fra ni til fire også ballett til ti på kvelden. Da blir det ikke mye tid til familie og venner.

– Ikke ufortjent skryt!

Begge er, til tross for deres unge alder, svært målbevisste og dedikerte til balletten. De vet det kommer til å bli tøft, men mener begge det vil være verdt det.

– Det er noe med at vi ikke ønsker å kaste bort tiden vår på koseprat, tull og ufortjent skryt. Det er bedre å få det slik det er og hele tiden strebe etter å bli enda bedre, sier Oda.

– På ballettskolen her hjemme har vi en ukrainsk lærer, så vi forstår mye av hva som venter oss. Det er også en fordel at han snakker samme språk som vi ønsker å lære oss. Vi har snappet opp en del av faguttrykkene innen ballett allerede, men det er et godt stykke igjen, smiler Cleo, mens Oda skyter inn:

– Er det slutt på varmtvannet i leiligheten og vi må dusje, tror jeg neppe vi kan formulere det.

Skittentøy og matlaging

Begge ler hjertelig. Men det å skulle flyttet ut av det trygge barndomshjemmet såpass tidlig er noe begge har tenkt mye på den siste tiden.

– Da vi fikk vite at vi hadde kommet inn i oktober i fjor var vi bare overlykkelige. Tankene rundt skittentøyvask, bolig og matlaging har kommet i den senere tid, sier Oda og legger raskt til at moren hennes allerede har undervist i vasking av klær for hånd.

– Det er mange ting vi må gjøre selv der nede som vi nå tar for gitt at blir gjort. Men jeg tror vi kommer til å lære utrolig mye og at det vil være betydningsfullt videre i livet, sier hun.

Trenger sponsorer

Ettersom jentene er norske og ikke betaler skatt i Ukraina må de selv betale for skolen. Det mener de begge er både rett og riktig, men understreker at de trenger sponsorer og at det haster.

– I første omgang er det snakk om et år, men hvis vi består eksamen da er det videre på andre året også videre. Slik fortsetter det i fire år for en fullført utdannelse, sier Cleo.

– Klassisk må det være

De drømmer også, naturlig nok, om en karriere innenfor klassisk ballett. Oda ser gjerne seg selv som danser i nasjonalballetten i Ukraina og Cleo som danser innenfor klassisk ballett et sted i Russland.

– Vi er begge litt konservative når det kommer til ballett. Vi liker det klassiske balletten som Svanesjøen og Don Quijote. Vi trener ballett for å danse ballett, sier Oda.

Koffertene har ikke jentene viet en tanke ennå, men begge innrømmer raskt at det blir vanskelig å velge hva som skal være med.

– Skal jeg ta med dyne eller Mac? Nei, det blir nok vanskelig, sier Oda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.