*Nettavisen* Nyheter.

– Kortsiktig løsning

Byrådet og finansbyråd Kristin Vinje (H) vil slippe private til for å bygge skoler i Oslo. Arbeiderpartiet og SV, representert ved hhv. Rune Gerhardsen (t.v.) og Knut Even Lindsjørn, mener ideen om å leie inn skolebygg ikke er god. Foto: Fotomontasje

Byrådet vil satse mer på offentlig privat samarbeid (OPS), blant annet i bygging av nye skoler. Arbeiderpartiet og SV steiler over forslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Persbråten skole ble bygget gjennom offentlig-privat samarbeid. Foto: Arkivfoto: Elisabeth C. Wang

Klikk på bildet for å forstørre.

Nydalen vgs. er et rent privat prosjekt. Oslo kommune skal kun leie lokale til skoledrift. Foto: Illustrasjon: Avantor

OSLO: – Der det er hensiktsmessig vil vi legge til rette for økt bruk av offentlig-privat samarbeid (OPS) i nye byggeprosjekter, sier finansbyråd Kristin Vinje (H).

I sitt budsjettforslag peker byrådet på nye skolebygg som spesielt aktuelle som OPS-prosjekter.

LES OGSÅ: Vil legge ned Hersleb

Suksessprosjekter

Skolene Høybråten og Persbråten trekkes frem som prosjekter der OPS har vært en suksess. Byrådet foreslår nå at nye Gran og Veitvet skoler skal bygges på samme måte. Også Nydalen videregående skole, som åpner i 2011, blir bygget og eid av private, med en langtidsleiekontrakt med Oslo kommune.

LES OGSÅ: Ny musikk-klasse i grunnskolen

– Underlig

– Det synes jeg er veldig underlig, sier SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn.

– Jeg har fortsatt til gode å se at det lønner seg i lengden å leie fremfor å eie. Dette er en korttenkt løsning, sier han.

Også Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Rune Gerhardsen rister på hodet over byrådets ønske om mer offentlig-privat samarbeid.

– Jeg har stilt spørsmål i bystyret om hvem som selger boligen sin, for så å leie den tilbake. Det er det ingen som gjør, sier han.

Han viser til at finansbyråden i sin tale til bystyret fremhever Oslos høye kredittverdighet.

– Det betyr at kommunen har en god økonomi og er en god låntaker, mye bedre enn private aktører. Dessuten har kommunen kunnskap til å gjennomføre slike prosjekter selv. Med byrådets massive privatisering og salg av kommunale foretak er vi nå i ferd med å miste kompetanse bygget opp over mange år, sier han.

LES OGSÅ: – Det er ikke bra for byen i 2011

– Ikke selge

Finansbyråd Vinje mener opposisjonen har misforstått.

– Det er ikke aktuelt å selge skolebygg kommunen eier i dag, men OPS er et alternativ når nye skoler skal bygges. Det er heller ikke slik at OPS er løsningen overalt, eller at vi vil gå inn for det for enhver pris. Men vi vil i større grad enn tidligere kunne vurdere det. Vi ser at i et samarbeid med private kan for eksempel skoler bygges raskere og mer effektivt med OPS enn om kommunen gjør det, sier Vinje.

LES MER OM OSLOBUDSJETTET HER: – Investerer for fremtiden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.