RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Kriminelle kunne blitt bra politifolk


TILBAKE PÅ TVEITA: Johnny Brenna (48) foran høyblokkene på Tveita. I dette området opererte han mye i sin polititjeneste. FOTO: LINDA STRAND
TILBAKE PÅ TVEITA: Johnny Brenna (48) foran høyblokkene på Tveita. I dette området opererte han mye i sin polititjeneste. FOTO: LINDA STRAND Foto: FOTO: LINDA STRAND
Bokaktuelle Johnny Brenna har fått mange hardkokte kriminelle bak lås og slå som politispaner. Han ser mange likhetstrekk mellom dem og seg selv.

TVEITA: For Johnny Brenna er dagene som politimann over.– Been there, done that, moved on, sier Brenna.

For tiden jobber han sammen med politiet som prosjektleder på et prosjekt som heter salutt (saluttoslo.no).

Tveita-gjengen

Alt er nytt på Tveita-senteret, men Johnny ser ikke lenger torpedoen på sitt faste sted opp rulletrappen.

–- Når jeg kjører hit og nærmer meg parkeringsplassen, så tenker jeg «Hvor er gutta? Hvor er bilene?» De er borte. Dette er et sted vi var mye rundt, forteller Johnny om «gamle» dager.

Det kriminelle miljøet i Oslo har forandret seg siden Johnny bar uniformen.

– Da jeg jobbet var kriminaliteten rettet mye mer mot institusjoner, og fordi sikkerheten ikke var kommet like langt som den har nå, så var det lettere å rane f.eks butikker, banker eller institusjoner hvor det var pengemuligheter, sier Brenna.

Kriminelle fra hele verden

På grunn av mye innvandring og mye mer narkotika har de kriminelle i dag et helt annet mål.

– Det er alt fra lommetyverier til narkotika til person-ran og voldtekter, der man ser at det er mange fra utlandet som gjør seg ganske godt bemerket i statistikken, forteller eks-politimannen.

Volden har også blitt røffere og det har blitt vanligere at det er flere mot en person.

– Det er slutt på den «skal vi gå på utsida å gjøre opp», sier Brenna.

Les om boka til Brenna: Hvordan unngå å bli et voldsoffer

Forhåndsregler

Selv om Johnny ikke har blitt usatt for noe ubehagelig privat, har han alltid tatt forhåndregler når det kommer til familiesikkerheten.

– Taktisk kjøring, hemmelig adresse, postboks og umerket hus er noen forhåndsregler jeg har tatt. Man blir jo, andre vil kalle det paranoid, men for meg er det en naturlig greie, forteller han.

Gode politifolk

Johnny ser likhetstrekkene mellom seg selv og de kriminelle den gangen.

– Vi snakket jo det samme språket. Det var jo karer som kunne vært gode politifolk, og selvfølgelig det motsatte fra vår side, at vi kunne vært gode kriminelle hvis vi hadde vokst opp et annet sted eller blitt tatt for det gale noen gjorde, smiler han.

Den dag i dag har fortsatt Johnny Brenna kontakt med noen rehabiliterte kriminelle.

– Jeg har kontakt med noen av de ja, jeg syns det er mye fine folk. De kan spise i møblerte hjem og de har ressurser og jeg tror også at når de først velger at nå er det nok, så er det nok, avslutter Johnny Brenna.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere