RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Kulturhistorisk verdifull eiendom


VIL VERNE: Byantikvaren mener denne sveitservillaen med tun, frukthage og uthus er viktig å bevare for fremtiden.
VIL VERNE: Byantikvaren mener denne sveitservillaen med tun, frukthage og uthus er viktig å bevare for fremtiden. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
Byantikvaren sier verneverdien er knyttet til at Tor Jonssons veg 9 er en godt bevart, gjenværende rest av det tidligere jordbruks- og kulturlandskapet på Bøler.

ULSRUD: – Dette landskapet er i dag sterkt preget av nyere bebyggelse, slik som skole, blokker og eneboliger. Plassen Myrvoll har derved høy historiefortellende verdi, sier Ragnhild Sigurdsøn hos Byantikvaren.

LES OGSÅ:

Huseier: Får ikke være herre over eget hus

Plan- og bygningsetaten: Viktig historiefortellende element

Helhetlig kulturmiljø

Byantikvaren mener eiendommen dokumenterer hvordan en typisk husmannsplass kunne fremstå rundt 1900, i en fase hvor de aller fleste husmannsplassene ble selveiere.

– Med sin landskapsplassering, dimensjon og bygningstypologi formidler den de sosialhistoriske aspektene som er karakteristiske for husmannshistorien. At husmannen kjøpte bruket i 1894 og plassen juridisk fra dette tidspunktet kan defineres som et gårdsbruk, svekker ikke verneverdien, sier Sigurdsøn.

– Bygningene har egenverdi og er godt bevart. Eiendommen representerer et helhetlig kulturmiljø på Bøler, sier hun.

Byantikvaren mener også frukthage, tun og de resterende åpne områder har stor bevaringsverdi fordi det representerer en viktig del av nyere driftshistorie og viktig lokal grønnstruktur.

Vil imøtekomme eieren

Byantikvaren sier de ønsker å imøtekomme eiers behov ved å tillate et tilbygg på maks 20 kvadratmeter og én etasje.

– Det vil ikke svekke bygningens symmetri vesentlig, da tilbygget er begrenset i volum, bredde og høyde. Tilbygget legges på bygningens sørside som i liten grad er synlig fra Tor Jonssons vei, sier Sigurdsøn.

Byantikvaren mener at en gammel takst som omtaler huset som rivningsobjekt ikke er et argument for å rive.

– Vi har befart eiendommen og ikke funnet bygningstekniske forhold som nødvendiggjør riving. Vår vurdering er at det er mulig å istandsette bygningen og dermed bidra til en hensiktsmessig bolig. Et mindre tilbygg kan bidra til en oppgradering av huset, gi et større areal og nye funksjoner, sier Sigurdsøn.

Hun sier Byantikvaren stiller seg åpen for å diskutere nye løsninger.

– Vi ønsker å bidra til en hensiktsmessig rehabilitering. Dessverre har ikke verne-myndighetene mulighet til å hjelpe alle som ikke har råd til vedlikehold og istandsetting av bygningene sine. Muligheten for tilskudd fra Oslo kommune eller andre øker normalt som følge av regulering til bevaring. Frist for å søke om kommunale midler er 1. desember. Norsk Kulturminnefond har frist 1. november, opplyser Sigurdsøn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere