*Nettavisen* Nyheter.

– Kun for jenter!

Søstrene Kristine Urke fra Vålerenga og Berit Helene Urke fra Oppsal er begge glade i å gå toppturer. Her er (f.v.) Kristine ved Slogen og Berit Helene på Kjerag. Foto: Foto: Privat

Gründer Kristine Urke ønsker at flere jenter skal komme seg ut og klatre til topps. Derfor starter hun nå spesialbutikken Jentesport i Kværnerdalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gründer Kristine Urke starter nå egen sportsbutikk – kun for jenter. Her er hun på Slogen i Sunnmørsalpene hvor hun har blitt inspirert til å starte for seg selv. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Gründer Kristine Urke starter egen sportsbutikk – kun for jenter. Her er lokalene under full oppussing. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Gründer og småbarnsmor Kristine Urke starter egen sportsbutikk – kun for jenter. Trym (11/2) synes det er spennende. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Gründer Kristine Urke er veldig fornøyd med de fine lokalene i den gamle murbygningen i Kværnerdalen. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Berit Helene Urke på Oppsal hjelper sin gründersøster Kristine Urke når hun starter egen sportsbutikk – kun for jenter. Her er hun i Kjerag. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Berit Helene Urke hjelper sin gründersøster Kristine Urke når hun starter egen sportsbutikk – kun for jenter. Foto: Foto: Privat

KVÆRNERDALEN: – Jeg ville gjerne vært guide i fjellet, og tatt med folk på turer hele tiden. Men når man har et lite barn og må være fornuftig, fant jeg ut at dette måtte være en bra måte å leve på. Med butikken kan jeg inspirere og legge til rette for at flere jenter skal komme seg ut, sier småbarnsmor og gründer Kristine Urke.

Savner fokus

Derfor åpner hun nå, med hjelp fra sin søster Berit Helene Urke og venninnen Maria Wirén, en egen sportsbutikk – kun for jenter. Hvorfor?

– Det spørsmålet er det mange som stiller meg. Jeg tror virkelig det er et marked for en nisjebutikk som dette. Vi fokuserer på fjellsport og friluftsliv, for det er det vi kan og er interessert i. Derfor føler jeg vi kan tilby best mulig service til de kundene som forhåpentligvis vil finne veien hit, sier hun engasjert.

Urke mener det i mange eksisterende sportsbutikker er for lite fokus på klær og utstyr for kvinner fordi det ofte er menn i 40-50-årene som handler inn klær fra de ulike klesmerkenes jentekolleksjoner.

– Jentesport drives av jenter, og vi vet hvilke spesielle behov jenter har. Om det skulle være riktig bh, små skostørrelser, eller ekstra varme sokker. Dessuten har vi brukt mye av utstyret selv, og vet hvordan det fungerer. Vi vet hva jenter vil ha, forklarer jentene.

«Av jenter for jenter»

Urke påpeker likevel at dette på ingen måte skal være en butikk hvor du finner rosa og lilla turutstyr.

– Design for jenter trenger ikke være en «jentefarget» sovepose, men kan for eksempel være en sovepose som er varmere i fotenden fordi vi jenter oftere fryser på føttene, forteller hun.

Fokuset skal ifølge søstrene ligge på klær og utstyr tilpasset jenters anatomi.

– Vi skal ha minst mulig one size- og unisexprodukter, lover de.

Med konseptet «av jenter for jenter», har de stor tro på framtiden.

Forventninger

Likevel vet de at det ligger mye hardt arbeid i tiden som kommer, og at de må være tålmodig for å få hjulene til å gå rundt.

– Vi forventer ikke overskudd fra første dag, men med de gode vilkårene vi har her ute, og med så gode lokaler som passer vårt konsept, har jeg stor tro på at dette vil gå bra.

I tillegg til butikken ønsker Urke å skape et miljø rundt Jentesport hvor det vil være mulighet for å holde kurs og foredrag.

– Vi har egnete lokaler til kursvirksomhet, og jeg håper derfor vi kan få til mye spennende her i tiden framover.

Inspirasjon fra Slogen

Den blide og aktive jenta har bodd flere år på Vålerenga, men begge foreldrene kommer fra Sunnmøre, og Urkes mange sommere har blitt tilbrakt hos bestemoren ved foten av Slogen i Sunnmørsalpene. Der har hun vandret i fjellene siden hun kunne gå.

– Jeg har nok nesten fått dette inn med morsmelken, og har alltid holdt på med friluftsliv. Jeg liker å gå toppturer, vandre på breer og klatre, forteller Urke.

Mye av inspirasjonen til å starte for seg selv kommer fra mange år med vandring i disse fjellene.

– Når jeg går i fjellet er det så fredelig og fint, og man får tid til å tenke. De senere årene har blitt flere og flere jenter som er ute på tur og som driver med fjellsport. Hva er vel da bedre enn å starte en egen butikk for disse jentene og damene, sier Urke.

Skeptiske menn

Butikken i Arnljot Gellines vei åpner førstkommende torsdag, men Urke forteller at hun har fått masse positive tilbakemeldinger allerede før butikken har åpnet.

– Folk sier det er bra at det kommer en slik butikk hvor man enkelt kan finne det man trenger. De sier at de synes det er rart at det ikke finnes noe slikt fra før.

Ifølge Urke er det menn som er mest skeptisk til konseptet.

– Men det er jo fint det ikke er dem jeg retter meg mot da, skøyer hun.


Likevel tenker hun på mannfolket når hun innreder butikken. Det blir egen lounge med bøker og magasiner hvor gutta kan slappe av og drikke te eller kaffe mens jentene prøver klær.

Urke er selv småbarnsmor, og har selvfølgelig tenkt på det også.

– Det blir lekegrind og klatrevegg for ungene slik at mor kan handle i fred, sier hun mens lille Trym (1 1/2) drar henne i buksebeinet.


– Her skal folk føle seg hjemme, avslutter storesøster Urke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.