RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Kunsten er det beste som har skjedd meg


Andreas H.Pedersen fant balanse i livet gjennom kunsten. Nå stiller han ut på Trikkehallen i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.
Andreas H.Pedersen fant balanse i livet gjennom kunsten. Nå stiller han ut på Trikkehallen i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Foto: FOTO: Mathias Tveit Dahl Karlsen
Andreas H. Pedersen fra Sognsvann er en av flere kunstnere som stiller ut sine verk på Trikkehallen aktivitetshus under markeringen av Verdensdagen for psykisk helse.

KJELSÅS: – Det jeg ønsker gjennom kunsten min er å uttrykke følelsene og meningene mine, forteller Pedersen. Han fikk angst da han var 17 år og led med de psykiske plagene i lang tid.

Fant balanse i livet

– Jeg orket ikke å gjøre noe som helst, forteller han.

Men gjennom kunsten har han funnet hjelp.

– Den gir meg selvtillit og balanse i livet. Kunsten er rett og slett det beste som har skjedd meg!, sier Pedersen.

“Uten filter", er en utstilling som har holdt på siden 1992 i Danmark men som ikke kom til Norge før i 2007. Utstillingen støttes av Verdensdagen for psykisk helse som i år har temaet ”Unge på vei – Utdanning, arbeid og psykisk helse”.

Fremdeles tabu

Målet med prosjektet er å fremme åpenhet om et tema som fremdeles er tabu for mange.

– Mange sier at kunstnere har et «dårligere filter» enn andre mennesker, at de gjerne ser ting slik de føler at det ser ut. Sånn er det også med mennesker med psykiske problemer. Derfor heter utstillingen “Uten filter”, fortalte Ivar Fjeldstad under åpningstalen.

Når ord ikke strekker til

På denne utstillingen i Trikkehallen vises kunst fra aktivitetshusene/sentrene Banken, 31B, Prindsen, Kafé 21, Gnisten, Vøyensvingen, Hjørnesteinen, Unikum AS, Rasmus, Multehaug/Kafé X og Oslo Voksenopplæring Nydalen.

– Å uttrykke seg gjennom kreativ aktivitet kan være forløsende. Det kan bidra til å kunne uttrykke følelser og tanker når ord ikke strekker til, sier Liv Ødegård i prosjektgruppen, Oslo Voksenopplæring Nydalen.

Inspirert av Bob Marley

Dagens musikkinnslag var Arild Gangdal fra Bjølsen, som til vanlig er vokalist i bandet “Gangdal and the shoemakers”. Han spilte fem vakre og rørende sanger han selv har skrevet.

– Hva prøver du å fremme med musikken din?

– Vel jeg prøver å fremme temaer som antirasisme og kjærlighet mot andre mennesker, sier Gangdal

– Har du noen spesielle musikere som har inspirert deg?

– Ja, Bob Marley har inspirert meg veldig samt bandet «Midnight choir», sier Arild, som selv lider av sosial angst og depresjon. Noe som til tider gjør at han ikke orker stort, men musikken har hjulpet ham gjennom mange harde tider.

– Jeg får et adrenalinrush når jeg skriver musikk og fremfører musikken min. Det er litt som meditasjon, avslutter han.

Utstillingen ble åpnet på selve Verdensdagen den 10. oktober 2011 og varer til og med 21. oktober.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere