RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– La barna slippe til på kjøkkenet


HELT SJEF PÅ KJØKKENET: Sigurd Svalheim (10) fra Nordstrand har sammen med søster Kristine (12) vært med på å utvikle det nye nettstedet for barn matstart.no
HELT SJEF PÅ KJØKKENET: Sigurd Svalheim (10) fra Nordstrand har sammen med søster Kristine (12) vært med på å utvikle det nye nettstedet for barn matstart.no Foto: Alle foto: Privat
Et nytt matunivers for barn ble lansert denne uken. Matstart.no skal inspirere barn til å lage maten selv.

OSLO/NORDSTRAND: Mandag den 25. august ble det nye nettstedet matstart.no lansert, i regi av MatPrat og Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Matstart.no er et eget matunivers for barn, formidlet av barn.

– For å tilrettelegge alle oppskrifter, sjekke ut vanskelighetsgrader og forsikre oss om at nettstedet skal inspirere både til mat- og mestringsglede, har vi fått med oss Kristine Svalheim (12 år) og Sigurd Svalheim (10) fra Nordstrand, som supre «veivisere», forteller Trude E. Henrichsen i MatPrat.

Nettstedet inneholder også gode råd til foreldre i forhold til hvordan de kan lære barn å bruke kjøkkenet på en sikker og forsvarlig måte.

– Jeg synes det har blitt et morsomt, inspirerende og ikke minst kjærkomment nettsted, sier Henrichsen som gjennom diverse aktiviteter rundt på forskjellige skoler i landet, har erfart hvor lite kunnskap og selvtillit elever har vist i forhold til å lage mat.

– Mange vet verken hvordan de skal kakke egg eller bruke en visp, sier Henrichsen. Hun forteller at foreldre oppgir flere grunner til at barn ikke får slippe til på kjøkkenet.

– Mange foreldre synes det er farlig med tanke på skarpe kniver, kokende vann og så videre. De mener barna mangler kunnskap og ikke klarer lage mat alene og de vegrer seg med tanke på søl på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Her får du billig stjernemat i Oslo

Barn som elsker mat

Mammaen til Kristine og Sigurd, Tonje Svalheim, forteller at de to yngste barna hennes elsket å være med på å utvikle matstart.no

– Alle tre barna mine er glad i mat og interessert i matlaging, forteller Tonje Svalheim.

Sigurd starter hver dag med å spørre hva de skal ha til middag.

– Det beste med mat er å spise den, sier han.

Når Sigurd kommer hjem fra skolen liker han å lage toast eller arme riddere og favorittmaten hans er pappa Henriks italienske pizza.

– Kristine er en matelsker, hun kan diskutere ulike smaker og snakke om matopplevelser, forteller Tonje.

Kristine synes det var veldig gøy å jobbe med de flinke kokkene i MatPrat. Når Kristine kommer hjem fra skolen liker hun å lage arme riddere med syltetøy, salat eller pasta.

– Det er vanskelig å finne én favorittrett for det er så utrolig mye som er godt og spennende, sier hun.

LES OGSÅ: Guide til spisestedene på Sæter

Alle må smake

Tonje Svalheim kommer selv fra en matglad familie.

– Da jeg vokste opp var måltidene veldig viktig og det er noe jeg har tatt med meg, sier hun.

– Vi er en travel familie med tre aktive barn og foreldre i fulltidsjobber. Da er det godt å samles til frokost og middag og finne roen. Det er noe vi setter veldig pris på, forteller hun.

Tonje er ikke redd for å la ungene kokkelere på egen hånd.

– La barna slippe til på kjøkkenet. Det tar mye tid til å begynne med og det blir gjerne litt rot, men man får så mye igjen for det. Og så må de jo lære å rydde også, sier hun og tilføyer to av husets matregler:

– Alle må smake på maten. Og sunn mat er godt, avslutter Tonje Svalheim.

LES OGSÅ:

Fem gode spisesteder på Lambertster

Her får du middag til under femtilappen

Funkis er en sjelden perle

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere