*Nettavisen* Nyheter.

– Lag én bok til, Gunnar!

STOLTE: F.v. Forlagssjef Bjørn-Smith Simonsen, Nordstrands Blad-redaktørene Tore Bollingmo og Fredrik Eckhoff, Inge og Gunnar Pedersen og Oslos byantikvar Janne Wilberg. Foto: Foto: Aina Moberg

Publikum på Bekkelagshuset klarte ikke helt å slå seg til ro med at det var den siste «Aktuell Historie»-boka som nå ble lansert.

Klikk på bildet for å forstørre.

TAKKET: Bokas forfatter og stoffinnsamler Gunnar Pedersen. Foto: Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

STOR BETYDNING: Byantikvar Janne Wilberg snakket om de lokalhistoriske foreningenes og skribenter som Gunnar Pedersen sin store betydning for historiefortellingen i Oslo. Foto: Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

STORT FRAMMØTE: Den store salen på Bekkelagshuset var fylt av historieinteresserte mennesker. Foto: Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

STEMNING: Kari Gjærum sto for den musikalske underholdningen, sammen med Lisbeth Karijord på piano. Foto: Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

LOKALHISTORIEINTERESSERT: Forlagssjef og eier av Dreyer, Bjørn Smith-Simonsen. Foto: Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

REDAKTØREN: Fredrik Eckhoff, redaktør i Nordstrands Blad, takket Gunnar for hans viktige bidrag gjennom tolv år. Foto: Foto: Aina Moberg

BEKKELAGET: Tirsdag kveld ble «Aktuell Historie VI – Nordstrand og Østensjø før og nå» lansert og hyllet foran en full sal. Boka er en samling lokalhistoriske artikler som har stått på trykk i Nordstrands Blad.

Klikk på hovedbildet over og se flere bilder fra kvelden på Bekkelagshuset.

Menneskene forteller

Hver uke i tolv år har Gunnar Pedersen servert leserne godbiter fra vårt områdes rike historie. Han har latt personlighetene og hverdagsheltene få ordet. Gjennom postbudene, politimennene, apotekerne og hushjelpene har vi fått ny innsikt i hvordan livet var i vårt distrikt før i tiden. Vi har også lært om helleristninger og andre kulturminner.

Men Pedersen selv var ikke i tvil i sin tale tirsdag:

– Det er dere, leserne, som er de egentlige hedersgjestene i kveld. Takk for alle tilbakemeldinger og deres store interesse, sa forfatteren.

Han takket også varmt sin kone Inge Pedersen.

– Vi har vært to om det meste av dette, sa Gunnar.

Les også: Denne mannen har skrevet seg inn i vår lokale historie

Byantikvarens honnør

Som hovedkåsør for kvelden sto Oslos byantikvar, Janne Wilberg. Hun snakket engasjert og engasjerende om prosessen med den nyåpnede skulpturparken på Ekeberg.

Hvilke dilemmaer sto de overfor? Og hvordan løste de dem? Hun hyllet også de lokalhistoriske foreningene rundt om i byen, blant annet når det gjelder krigshistorien.

– De gjør en kjempejobb med å legge puslespillet som utgjør Oslos historie, sa Wilberg.

Hun avsluttet med et dypt bukk for Gunnar Pedersen og hans arbeid – hun «bøyde seg i støvet», som hun selv sa.

Les også: Gunnar Pedersen: Dyslektikeren som ble skribent

Vidunderlig verden

Det er Dreyers forlag som gir ut «Aktuell Historie IV», og fra talerstolen dro forlagssjef Bjørn Smith-Simonsen flere gode litterære paralleller mellom Gunnars verk og flere kjente forfattere. Blant annet sa han at karakterene i «Aktuell Historie» kunne gått rett inn i Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid» – om Proust bare hadde visst om dem.

Forlagssjefen, oppvokst på Ormøya, er en av dem som nekter å tro på at dette lokalhistoriske eventyret nå er slutt.

Les også: LEDER: «En epoke i Nordstrands Blad er over»

Den musikalske underholdningen sto vår lokale sangerinne Kari Gjærum for, sammen med pianistinne Lisbeth Karijord. Publikum fikk høre kjente og kjære sanger fra Edith Piaf, Erik Bye og Louis Armstrong. «What a wonderful world» var en betimelig avslutning på en flott kveld på Bekkelagshuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.