– Lager ikke glansbilder

Liv Frohde bokdebuterte i 1994 og har utgitt en rekke barnebøker. Hennes bøker er oversatt til flere språk.

Liv Frohde bokdebuterte i 1994 og har utgitt en rekke barnebøker. Hennes bøker er oversatt til flere språk. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Nordberg-forfatter Liv Frohde setter fokus på vold i hjemmet i sin nye barne- og ungdomsroman «Knus».

NORDBERG/SENTRUM: «De hører trinn i trappa. Nøkkelen til inngangsdøra blir vridd om. Det begynner å synge inni hodet til Tora. Hun synker ned i sofaen. Halsen snører seg sammen. Hun kjenner at hun er våt under armene. De hører at han sparker av seg skoene og åpner skapdøra. Henger jakka på hengeren og kommer inn i sokkelesten. Ansiktet er mørkt som en tordensky.»

– Det var en vanskelig bok å skrive, men den er viktig. I løpet av 2009 rømte cirka 2000 barn hjemmefra til krisesentre her til lands, sier Frohde.

Toras historie

I utgangspunktet hadde forfatteren Tora som motpol til en annen mer vellykket jente.
– Det var to store temaer, men jeg valgte etter hvert å fokusere på Tora alene.

– Stadig imponere

Boken, som er utgitt på Gyldendal forlag, er for barn og ungdom fra ni til tretten år. Gjennom Norsk Forfattersentrum får Frohde mulighet til å stå ansikt til ansikt med sine lesere.

– Jeg er rundt på ulike skoler og leser fra bøkene mine, og jeg lar meg stadig imponere av barn og unge jeg møter, sier forfatteren og legger til:

– Sist jeg var rundt leste jeg først litt fra boken «Knus» og ga dem deretter en problemstilling. Spørsmålet gikk på dette med at Tora, hovedpersonen i boken, selv føler skyld når far slår mor. Men barna gikk ikke på. De var helt klare på at det var han som slo som hadde skylden, uansett. Det er viktig lærdom. Den som slår er ansvalig, uansett omstendigheter og eventuelle provokasjoner, sier Frohde.

– Snakk om det

Men, hun tror i tillegg barn og unge kan ha godt av å lese boken sammen med enten en forelder eller lærer.

– Dette er et tema som bør snakkes om, hvor man kan stille spørsmål og få svar. Hvis barn hører hva som skjer og blir redde, blir det verre hvis det ikke snakkes om, sier hun.
Og nettopp det opplever også hovedpersonen i boka. En stadig frykt for hva som kan skje, en frykt for mor og ingen å dele frykten med.

– Jeg kan si såpass at midtveis i boken kommer det en positiv vending for Tora. Hun får en venninne på skolen og kan endelig dele det hun ha båret på med et menneske som bryr seg, avslutter Frohde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.