– Legevakta må være i sentrum

Varaordfører Aud Kvaklbein (KrF) er sterkt imot å flytte storbylegevakta ut av sentrum.

Varaordfører Aud Kvaklbein (KrF) er sterkt imot å flytte storbylegevakta ut av sentrum.

Dette sier varaordfører i Oslo, Aud Kvalbein (KrF), som frykter at flere grupper vil lide dersom Oslo Universitetssykehus får det som de vil.

SENTRUM: – En eventuel lokalisering av storbylegevakta ved Oslo Universitetssykehus Ullevål (OUS) vil være en svekkelse av akuttilbudet til befolkningen i sentrum, sier Kvalbein.

Spesielt er hun klar på at hensynet til de mange rusavhengige som oppholder seg rundt sentrum bør veie tungt fordi de utgjør en betydelig del av dem som oppsøker Legevakta om kveldene og i helgene.

– Flere rusavhengige har et sterkt behov for sentrumsnært helsetjenestetilbud, som Legevakta har dekket godt i mange år, sier Kvalbein.

Snu helsepyramiden

OUS har i sine prosjektpapirer og dokumenter lagt vekt på at storbylegevakten skal ligge nær et spesialsykehus, noe vareordføreren er sterkt imot.

– Tankegangen bak for eksempel samhandlingsreformen er at man skal få mest mulig av tilbudet til folk ned i primærhelsetjenesten og få tilfeller vekk fra spesialisthelsetjenesten som ikke trenger å være der. Man snakker om å snu helsepyramiden på hodet slik at primærhelsetjenesten og det forebyggende arbeidet blir styrket, sier Kvalbein, som er redd for at dersom storbylegevakta blir plassert vegg i vegg med et spesialsykehus kan det føre til en utvikling i mottsatt retning.

Henger ikke på greip

Varaordføreren er er ikke glad for at Oslo Universitetssykehus har vært litt vinglete i meningene sine den siste tiden.

– Før jul argumenterte OUS i Nrk Østlandsendingen for at storbylegevakta av prinsipielle grunner måtte ligge nær et spesialsykehus, og dagen etter kom det mottsatte signaler. Da het det at kanskje burde storbylegevakta ligge på Aker. Når Aker ble nedlagt og skulle til Ullevål ville det nemlig ikke blitt plass. Dette viser at tankegangen til OUS ikke henger på greip. Denne hendelsen hadde selvsagt sammenheng med debatten om nedleggelse av Aker Sykehus, sier Kvalbein

Nå håper hun at byråden vil finne fram til en lokalisering i sentrum. Saken skal snart avgjøres i Oslo bystyre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.