RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Levende og velskrevne tekster


Stasen spiller på selveste Bogstaddagen.
Stasen spiller på selveste Bogstaddagen. Foto: FOTO: «MELLOM BOGSTADVANNET OG BYGDØY»
For redaktør Øivind Rødevand er kontaktnettet gull verdt.

ULLERN/VESTRE AKER: Ullern Historielag ga rett før jul ut boken «Fra bygd til by 8 - Mellom Bogstadvannet og Bygdøy». Boken byr på ny og spennende lokalhistorie fra Bygdøy til Skøyen, Bestum, Lilleaker og Ullern og videre til Huseby, Smestad, Makrellbekken, Røa, Voksen, Bogstad og Sørkedalen.

– Det mest spennende innholdet i denne boksen er nok knyttet til stoffet om Villa Høgda og C. A. Larsen. Men hvordan vi har greid å få komponisten og dirigenten Christian Haslerud frem i lyset igjen og dermed reddet han fra en ufortjent glemsel, er en historie som viser hvor nyttig det er at historielagene i Aker utveksler bøker og blad, sier Rødevand. Det var han som oppdaget navnet Arne Haslerud i medlemsbladet til Kjelsås, Grefsen og Nydalen historielag. Christian Haslerud ble der omtalt som dirigent for arbeiderkoret i Nydalen.

– En titt i telefonregisteret kunne fortelle at Arne Hasleruds nåværende adresse var på Ullern. Han viste seg å være musikkforlegger og var Christian Hasleruds sønnesønn. Kontakten utviklet seg videre gjennom en rekke hyggelige begivenheter. Litt har jeg også funnet andre steder i forbindelse med historien om Fram-korets gamle dirigent, han som er hedret med bautaen i Lilleakerparken, forteller Rødevand.

Han understreker videre at det denne gangen har vært et svært godt samarbeid mellom Ullern Historielag og Bestum Stasmusikk.

– Dets kontaktsjef Erik Bye har levert mange levende, meget velskrevne tekster og skaffet en mengde akuelle fargebilder, sier Rødevand og legger til:

– Men en person kan sies å ha vært helt avgjørende for bearbeidelsen av denne boken, nemlig forlagssjef og layoutmann Nils Carl Aspenberg. Takket være ham er dette blitt hva vi bare kunne håpe på, et vakkert produkt.

Flere av kapitlene har bygget seg opp gjennom årene etter som ny informasjon har nådd historielaget.

– For en lokalhistorieskriver gjelder det å kjenne mange mennesker og å holde tett kontakt med dem. Noen av bidragsyterne i den nye boka er gjengangere som har vært verdifulle leverandører flere ganger. Blant dem er Tom S. Vadholm, Rolf Rasch-Engh, Niels Woxen og meg selv. Man kan kanskje stusse over Woxen, som gikk bort for noen år siden, men han overlot i sin tid både bilder og håndskrevne tekster, som jeg har kunnet benytte siden, sier Rødevand.


 


 


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere