*Nettavisen* Nyheter.

– Lilleborg sykehjem har fått et løft

92-årige Signe Bakken trener opp balansen og kan nyte godt av at Lilleborg sykehjem satser mye på fysisk trening. Hun får veiledning av fysioterapeut Khabat Salem. Sykehjemsetatsdirektør Bente Riis og institusjonssjef Gerd Jensen følger nøye med.

Et drøyt år etter at Lilleborg sykehjem innførte Lotte-modellen er det skjedd merkbare endringer for beboere, ansatte og pårørende.

LILLEBORG: – Vi har fått et løft. Her er det ikke noe gamlehjem, sier institusjonssjef Gerd Jensen fornøyd.

LES OGSÅ: Jubler for Baileys til kaffen

Trim og trening. Vin til maten. Underholdning og velvære. Økt valgfrihet. I 2009 ble Lilleborg såkalt Lotte-sykehjem, etter dansk modell. Forandringene merkes, selv om dokumentasjonen gjenstår. Resultatene fra en beboerundersøkelse er rett rundt hjørnet, og evaluering av medisinforbruket skal også gjøres. Likevel er trenden klar. Etter Lotte-oppstarten, går tingene i riktig retning, skal vi tro institusjonsledelsen.

– Tilbakemeldingene tyder på det. De ansatte forteller også om fornøyde beboere. Det samme hører vi fra pårørende, sier Jensen.

Trening

En forklaring kan muligens være det sterke fokuset på fysisk trening.

– Vi er blitt med i et forskningsprosjekt hvor man måler effekten av fysisk trening. Lilleborg var jo tidlig ute med å kjøpe sykler. Nå har vi sykler på alle avdelinger. Det er et veldig godt hjelpemiddel for de med dårlig funksjonsnivå, forteller Jensen ivrig.

På besøk

Direktør for Sykehjemsetaten, Bente Riis, har hospitert en hel dag ved Lilleborg, og fikk et godt inntrykk.

– Dette ser meget bra ut, sier hun mens treningsopplegget studeres.

Hun og Jensen følger nøye med når 92-årige Signe Bakken trener balanse med seks kilos vekter rundt midjen.

– Jeg synes det er fint å få tilbud om trening samtidig med at jeg får medisiner, sier Bakken.

Hvorvidt slik trening har noen effekt er foreløpig ikke vitenskapelig bevist. Men fysioterapeut Khabat Salem er overbevist om effekten. Flere av Lilleborgs beboere har bedre livskvalitet.

– Trening er bra for beinbygningen. De blir mer selvstendig til å gå, kle av og på seg og de blir mer sosiale. Er man dårlig, blir man jo mer isolert. Man blir sittende stille og mister muskelmasse og balanse, forteller Salem.

– Jeg vil også tro det har mye å si for nattesøvnen. Er man mer aktiv, sover man bedre, føyer Riis til.

Mye aktivitet

Filosofien i Lotte-modellen er at de eldre skal styre mest mulig av egen hverdag, så langt det lar seg gjøre. Helst skal dagen fylles med aktivitet.

– Alle får tilbud, men ingen tvinges til å delta. Vi ser at måltidene er blitt mye hyggeligere nå som vi tilbyr vin til maten. Men ikke alle har noe forhold til vin, sier Jensen.

Ny giv i staben

Alkohol eller ei. Den største endringen merker Jensen blant de ansatte. Staben stiller opp på en helt annen måte enn før.

– Det er helt nytt at personalet kommer hit og deltar på arrangementer når de har fri. Du skal ikke gå så langt tilbake til tiden da det var klaging på for mye å gjøre og for få ansatte. Jeg synes vi har en fantastisk fin gjeng her nå, konstaterer Jensen fornøyd.

Også blant pårørende er det merkbare endringer, ifølge institusjonssjefen.

– Det er et stort engasjement. Når beboerne er fornøyd, blir også de pårørende fornøyd. Det er en vinn-vinn-situasjon.

Annonsebilag