RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Litt ekkelt


 
 
Det handler om voksenting i boka til Maria Børja, som også heter nettopp det. Da måtte det bli litt ekkelt.

BJØRVIKA: «Det er skikkeleg, skikkeleg ekkelt. Og dermed flott». Slik beskriver Dag og Tid boka «Voksenting» av Maria Børja.

– Den blir beskrevet som ekkel. Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er helt greit hvis folk synes den er ekkel. Jeg synes det er litt ekkelt selv også, men jeg synes det funker at det er litt ekkelt eller litt støtende, ler Børja.

– Supermodeller promper

Nettopp, så selv forfatteren synes det hele er litt ekkelt. Dette trenger forklaring. Riktignok handler boka om noe av det siste tabubelagte i offentlig ordskifte; kvinner, seksualitet og – kanskje spesielt – mislykka sex.

– Det handler jo om mennesker som potensielt driter seg ut. Men selv i en så glamorisert virkelighet som vi lever i, så kan kanskje en supermodell prompe under samleie. Ikke at det nødvendigvis skjer i boka, men det er et eksempel, sier Børja.

Jovissst, det er en tanke som er litt ubehagelig å tenke. Så hvorfor velger man å skrive om dette?

– For meg handler det litt om at så fort vi setter ord på ting, så forsvinner ofte følelsen og opplevelsen av ting. Vi er veldig flinke til å telle erfaringene våre. I forhold til sex går det for eksempel på å telle hvor mange partnere man har hatt, hvor mange orgasmer man fikk eller hvor mange stillinger man har prøvd. Men jeg er opptatt av at man i steden skal ta vare på all rikdommen, forklarer Børja.

Mamma leser

Boka «Voksenting» er en samling av 13 noveller. Alle berører de på en eller annen måte kvinner og seksualitet. Noen ganger er det fint, noen ganger brutalt og i det store og det hele veldig direkte beskrevet.

– Mamma skal lese den nå, det er litt skummelt. Men en av søstrene mine har faktisk begynt å lese, og etter at hun hadde lest litt sa hun at «dette klarer jeg ikke å lese», så da lagde jeg en slags veiledning til boka, for å forklare hv a som sto hvor, smiler hun.

– Men mamma sa bare at «jeg har vært med på litt av hvert, så jeg tåler dette», smiler Børja.

Om å passe inn

Den ferske forfatteren er imidlertid opptatt av at dette er en bok som handler om mye mer enn «grisete voksenting», som hun selver kaller det.

Det handler mye om å ikke passe inn i statsitikken.

– Det er så ofte at man sier sånne ting som at «det er så typisk jenter å like shopping», men jeg hater å shoppe. Er jeg ikke jente jeg da? Og tenk på hvor mange sånne ting det er. Hvis statistikken viser at 85 prosent av kvinner ikke liker one night stands, så finner det fortsatt kvinner som gjør det. Jeg kjenner mange kvinner som liker one night stands, og jeg kjenner menn som ikke gjør det. Men skal de gå rundt å føle seg abnormale fordi de ikke passer inn i definisjonene på hva som er kvinnelig og mannelig?, spør Børja.

Blanda kritikk

Kritikkene på boka har vært blandede. Mens noen hyller, har andre vært mer skeptiske. Det er tross alt en bok som utfodrer våre fordommer, og som i ganske stor grad lar oss kjenne på det litt ekle. Det er helt greit for Børja.

– Ja, du vet anmeldere de velger ikke å lese boka. Det gjør leserne. De har på en eller annen måte blitt nysgjerrige og har villet lese boka, og de kan velge å legge den fra seg. Det er helt greit, sier hun, men legger til:

– Jeg var på en debutantkveld på Mono forrige uke, og da kom det en veldig ung jente inn på do – du vet det er på do det skjer – og spurte om jeg var Maria Børja. Når jeg sa at det var meg, så takket hun meg! Hun sa hun akkurat hadde lest boka og at hun sa at den var kjempebra. Det betyr veldig mye for meg. Leserne, altså. Også har jeg et lite budskap også til den aldersgruppa hun representerte. Og det er at jeg håper at de tar seg tid til å bli kjent med sin egen seksualitet før andre gjør det, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere