*Nettavisen* Nyheter.

– Luksusfellen appellerer!

– Bil er en stor pengesluker, så der er det mye å spare, sier siviløkonom og programleder Hallgeir Kvadsheim. Selv tar han ofte sykkelen i stedet. FOTO: LINE RUNDMO

Programleder og Godlia-beboer Hallgeir Kvadsheim har vært med i samtlige sesonger av Luksusfellen. Nylig vant TV3-satsingen en pris under Gullruten 2010.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vi er oppe i 7-800 søkere per sesong. Det er både eldre personer og småbarnsfamilier som søker råd, opplyser Hallgeir Kvadsheim (39).

GODLIA/SENTRUM: ... – Og vinneren av beste "Magasin- eller livsstilsprogram" er "Luksusfellen"! Ble det ropt fra scenen i Grieghallen for noen uker siden. I salen satt mange kjente tv-fjes, deriblant en spent tallknuser; Halgeir Kvadsheim.

– Jeg hadde veldig harde konkurrenter, og var forberedt på at vi ikke fikk prisen. Jeg hadde nullstilt meg litt. Vi var nominert i fjor også, sier Kvadsheim, som visstnok pleier å være ganske så optimistisk.

– Da vi ble ropt opp gikk pulsen fra hvilepuls og bare "BAM" rett opp! forteller 39-åringen.


Noe skjelven i beina tok han følge med kollega Christian Vennerød til scenen. Der smilte han stort og takket cruet, tv-seerne og ikke minst deltakerne, som hver uke blottlegger privatøkonomien sin på skjermen.

Vekk med tabuet

I Luksusfellen møter man vanlige mennesker, som har havnet i økonomisk uføre fordi de er blitt overforbrukere og har lånt penger over evne.

Programmets økonomiske eksperter, Magne Gundersen, Christian Vennerød og sjefen sjøl, hjelper folk ut av pengeknipen og lærer dem sunnere forbrukeratferd, gjennom rådgivning og oppfølging. Luksusfellenen er nå i gang med sin femte sesong.

– Vi er oppe i 7-800 søkere per sesong. Det er både eldre personer og småbarnsfamilier som søker råd, opplyser Kvadsheim.

Han ser en klar tendens til at det stadig har blitt flere unge søkere mellom 19-25 år til programmet.

– Det skyldes gjerne høye mobiltelefonregninger og overbruk av kredittkort. Mange kommer skjevt ut. Noen har mye forbrukslån, som de bruker kredittkort til å betale med. De unge har ingen etablert bankforbindelse, sier programlederen.

Han forteller også at mange av søkerne mener det er dumt at det skal være så tabubelagt å si at man sliter med økonomien.

– Hvis de kan være med på å gjøre det mindre tabubelagt, så vil de gjerne det, beretter han.

Sånn blir det program av.

– Det var mange skeptikere i starten. "Skal gjeldsofre bli underholdning?" spør Kvadsheim retorisk.

– Grunnen til at de stiller opp skyldes ikke et sterkt ønske om å vise hvor ukloke de er, men den hjelpen de oppsøker finnes ikke andre steder. Vi henviser en del søkere til kommunale apparater, men vi ser at det er mange som faller mellom to stoler – banken og kommunen. Kommunen ser på dem som litt for ressurssterke og bankene vil ikke gi dem lån. Hvor skal de gå da? undrer han.

Luksusfellen samarbeider ikke med bankene, de får ingenting "gratis", som han sier.

– Man blir sliten av kampen med bankene hele tiden, forteller han.

På rett kjøl

I følge Kvadsheim er tanken bak Luksusfellen å skape åpenhet om privatøkonomi.

– Jeg synes det er fantastisk bra å hjelpe. Det er en god følelse, sier han.

Programlederne stoler på deltakerne når de sier at de skal endre på holdningen sin, som er knyttet til overforbruk.

– Fallhøyden er så stor når de går til det skritt at de blottlegger seg på tv...

Kvadsheim & co har aldri sagt takk og farvel når de først har tatt en sak. Men det har vært noen saker der det har vært en reell trussel for dem å avslutte samarbeidet på grunn av feil holdning fra deltakerne.

Før opptak, som tar seks dager, har de jobbet både i forkant og i etterkant. De har også psykologer som snakker med deltakerne. Det kreves en stor innsats fra dem for å få økonomien på rett kjøl igjen.

– Det er relativt vanskelig å gjøre opp for seg hvis du begynner å få en liten haug med regninger. En del av søkerne får psykiske påkjenninger som følger av knipa de selv har satt seg i, sier Kvadsheim.

Bil er pengesluker

I programmene ser man hva deltakerne har brukt penger på den siste tiden, og de fleste er nødt til å gå nøye gjennom personlige eiendeler, for å se om noe kan selges.

– Bil er en stor pengesluker, så der er det mye å spare. Kan man for eksempel klare seg med én bil, i stedet for to? På Nordstrand og Østensjø er kollektivtilbudet veldig bra. Man kan bruke mindre bil, mener Kvadsheim.

Selv er han hyppig bruker av sykkelen sin, og griner ikke på nesen av å måtte sykle byen rundt for å levere og hente unger i barnehagen. Småinnkjøp på butikken blir gjort på sykkel, mens bilen blir benyttet til storhandling.

39-åringen sier at det ikke finnes noen grenser for hvor mye man skal ha i gjeld for å kunne delta i programmet. Hittil har man kunnet se alt fra 50-60 000 til fire millioner kroner... Flere har hatt hjemmene sine på tvangssalg.

– Man må huske på at bak hvert tvangssalg ligger det sjeler, sier Godliamannen.

Han flyttet fra sentrum til Godlia for to år siden, etter anbefaling fra venner. Han setter pris på det gode miljøet der og nær avstand til marka.

Han er også ivrig bruker av t-banen. Av og til opplever han å få spørsmål om økonomi av tilfeldige personer på gaten.

– Jeg prøver så godt jeg kan å svare, men av alle spørsmålene som hagler inn klarer jeg ikke å svare på en brøkdel. Jeg blir litt mer sårbar hvis jeg er med ungene på t-banen og slikt.

Tv-audition

Kvadsheim forteller at han ikke har vært ekstremt glad i tall opp gjennom årene, men at han tar tall relativt lett.

– Jeg er temmelig glad i økonomi som fag, og hvordan økonomien utfordrer oss, hvordan de økonomiske strukturene påvirker, forteller han.

Han har bakgrunn fra Dagbladet og Dine penger. Han hadde ingen tv-erfaring før Luksusfellen. En dag befant han seg plutselig foran kamera. Da trodde han at han hadde fått jobben som programleder. Der tok han feil.

– Det var en slags audition, men det visste jeg ikke på forhånd, humrer han.

Samme kan det være - Kvadsheim bestod testen. Nå oppfordrer han folk som ikke håndterer kredittkortene sine fornuftig, til å klippe dem.

– Det er ikke den høye renten som er problemet. Det er å tilbakebetale kjøpesummen som du ikke har hatt. Det er mange som tenker at "jeg skal ha det nå, jeg fortjener det". Ikke utsett deg for fristelsen! råder han.

Skulle du ha et ønske om å svarteliste deg selv før fristelsen blir for stor, kan dette gjøres i et av de tre kredittvurderingsbyråene. Der kan man be om en kredittsperre. Denne kan siden oppheves.

Programlederen har ikke selv vært svartelistet, men han har opplevd å få inkassobrev i posten...

– Jeg fikk det da jeg var student, røper han.

– Men jeg har aldri gått i Luksusfellen! sier eksperten.

Med Gullruten-pris i ermet, stabile tv-seere og mange søkere til programmet, blir nok Kvadsheim fremdeles å se på tv-skjermen en stund framover.

– Dette appellerer tydeligvis til folk. Vi får mye ros fra tv-seerne, sier Kvadsheim fra Kvassheim, som kommer med et siste råd:

– Unngå luksusfellen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.