RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Må få røyke heroin på Sprøyterommet


RØYKEKURS: Morten Passerud prøver ut å røyke «heroin»- for anledningen byttet med sukker, under nøye inspeksjon av sykepleier fra Sprøyterommet, Christina Livgard. Foto: Anne Marie Huck Quaye
RØYKEKURS: Morten Passerud prøver ut å røyke «heroin»- for anledningen byttet med sukker, under nøye inspeksjon av sykepleier fra Sprøyterommet, Christina Livgard. Foto: Anne Marie Huck Quaye Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
– Jo fortere, jo bedre, sier Jarle Mikalsen, som synes myndighetenes kampanje for å få rusavhengige til å røyke heroin i stedet for å injisere er bra. Men da må det også bli lov å røyke heroinen på Sprøyterommet.

OSLO: Denne uka ble Switch-kampanjen lansert på Prindsen.

Med påskriften «Switch your habits» på kursernes t-skjorter, skal man få sprøytenarkomane til å røyke heroin i stedet for å bruke sprøyter.

Velferdsetaten gjennomfører kampanjen i samarbeid med andre aktører i sentrumssamarbeidet, blant annet Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Sykepleie på hjul, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, som er basert på et av punktene i Nasjonal Overdosestrategi.

LES OGSÅ: Ingen sommerferie for rusavhengige på gata

Endre vanene

Foreningen for human narkotikapolitikk har sammen med sykepleiere fra Sprøyterommet og andre kommunale tiltak, reist rundt på ulike brukersteder i Oslos rusmiljø for å lære rusavhengige å røyke heroinen i stedet for å injisere.

Dette er med på å redusere overdoser og forebygge flere dødelige og alvorlige sykdommer.

I =Oslos lokaler i Skippergata kommer flere brukere innom kurset.

Men for mangeårige heroinavhengige er det flere ting som ikke henger på greip med den nye kursingen.

Må få lov til å røyke

– Greit nok at det ikke er bra å injisere. Jeg blir jo like stein når jeg røyker, sier Jarle Mikalsen.

Helst ville han hatt gratis heroinutdeling, slik at man har kontroll over renheten i stoffet, men ettersom situasjonen ikke er slik i Norge, er han positiv til kampanjen om å røyke istedet for å injisere heroinen.

Men at det ikke er mulig å røyke heroing på Sprøyterommet er underlig, mener han.

– Man må få røyke på Sprøyterommet. Jo fortere, jo bedre, sier Mikalsen, som har mange års rusavhengighet bak seg.

Noen setter en sprøyte i blant, og røyker innimellom. Mikalsen forteller at han gjør begge deler.

– De fleste vil ha det kicket de får fra nåla, sier han.

«Kontroversielt»

– Det vi deler ut er visst litt for kontroversielt, sier Arild Knutsen, leder av Foreningen for human narkotikapolitikk.

Han er en smule ironisk og irritert, og peker på samme selvmotsigelse om oppfordring til å røyke heroin, men samtidig opprettholde et forbud mot å røyke på Sprøyterommet.

I snart fire år har han delt ut folie, askorbinsyre og annet brukerutstyr til rusavhengige på gata. Folien er for å få folk til å røyke heroinen.

– Flere har begynt å røyke, sier Knutsen, som også sier at han finner brukt folie og ikke bare sprøytespisser rundt om i byen.

Noe som tyder på at flere rusavhengige allerede røyker-ikke bare injiserer heroinen.

LES OGSÅ: De jobber i Oslos rusmiljø, blir sjelden sjokkerte og ser byen med nye øyne

Fra sprit til vin

Det er ikke til å komme bort fra at skespisen i miljøet regjerer.

– Jeg tror ikke noe på det å røyke. Jeg har astma, så for meg passer det ikke. Jeg synes ikke at man skal lære bort å røyke heroin jeg. Nei, man bør heller be folk om å få en hobby, sier Vidar Frydenlund som har brukt heroin i mange år.

– Jeg lærer ikke folk å sette nåla i armen, sier han som mener flere som aldri har prøvd heroin kan bli frista. Han anbefaler alle å ikke får seg venner i rusmiljøet, og heller finne på noe annet å gjøre.

– Det blir litt som å gå fra sprit til vin, sier Knutsen for å sette fokus på hvordan flere brukere mener røyking er istedet for injisering.

Selv om stoffet går saktere inn i kroppen blir rusen like sterk, i tillegg får man mulighet til å dele dosene mer fornuftig – og dermed redusere inntaket, forteller Knutsen.

Livreddende naloxon-spray

– Når man røyker går stoffet saktere inn i kroppen. Mange stoler mer på at man får med seg alt stoffet når man injiserer, sier Knutsen, som likevel har troa på at det vil bli en endring i brukerkulturen.

Han forteller at det i disse dager kurses i bruk av naloxon,en  motgift som brukes ved overdose av heroin, som snart blir tilgjengelig på nesespray.

Dette kan være livreddende i et overdosetilfelle, selv om sprayen bare skal brukes akutt og ambulanse alltid må tilkalles. Snart vil sprayen bli tilgjengelig for brukere, hjelpetiltak og pårørende.

Høy risiko ved injisering

Ved å injisere heroin er overdoserisikoen større, det er høyere dødsfare og fare for betennelse og infeksjoner- i tillegg til at nåler gjerne blir sett på som mer uverdig og stigmatiserende, oppsummerer Knutsen.

Han mener veien å gå for å slutte med heroin er å først venne seg av med nålavhengigheten.

Andre risikoer ved heroininjisering er blodpropp, tannfelling, hepatitt c, aids, hudsykdommer og andre infeksjoner

Morten Passserud prøver å røyke sukker i dag, på et spesiallaget folie for heroin.

– Jeg har «junka» (brukt sprøyter, journ. anm.) i hele mitt liv. Jeg hadde en kompis som ikke hadde noen flere årer igjen, så da begynte han å røyke, forteller Passerud.

Men han sier at det ikke bare er fordeler ved å røyke, og at han selv er skeptisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere