Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Må ta mobbing på alvor

«Siri» følte at ingen ville høre på henne da hun tok opp sønnens mobbing. Endelig er saken løst, men Siri etterlyser ansvarspersoner med overordnet ansvar i mobbesaker.
«Siri» følte at ingen ville høre på henne da hun tok opp sønnens mobbing. Endelig er saken løst, men Siri etterlyser ansvarspersoner med overordnet ansvar i mobbesaker.
Sønnen til "Siri" var en av flere som ble mobbet av en guttegjeng som herjet i nærmiljøet. Moren føler at hun møtte veggen.

VESTLI: I syv år har sønnen til "Siri" gått på Vestli skole. Til høsten pakker Siri alle sakene sine og flytter. Sønnen har allerede fått skoleplass på en annen skole fra 8. trinn.

Siri forteller at det har vært en guttegruppe på fem stykker som har oppført seg utagerende og slemt mot medelever. Siris sønn gikk i klasse med guttene. Han opplevde mobbing, både verbalt og fysisk.

– Sønnen min har blitt slått og dyttet, både på skolen og på skoleveien. En gang ble han tatt kvelertak på og holdt nede, sier Siri.

Les hvordan skolen håndterer slike saker her.

Begynte tidlig

Problemene begynte på 5. trinn. Klassen hadde et bra miljø frem til da. Siri kontaktet læreren til klassen.

– Han sa han ikke hadde sett noe. Jeg opplevde at han lukket øynene, sier hun, og forteller at både hun og sønnen gjentatte ganger sa ifra til rektor.

– Da ble det litt bedre, den verste volden avtok, men alt annet fortsatte som før, sier moren, som tilslutt gikk til politiet.

Men politiet kunne ikke gjøre noe, siden guttene er så unge. Da tok Siri kontakt med områdedirektør i Bydel Stovner, Bjørn Indrelid.

– Da ble ting tatt tak og konsekvenser lagt på bordet dersom mobbingen ikke stoppet. Nå er det blitt slutt på det, sier Siri.

Savner ansvarspersoner

Siri føler at lærerne motarbeidet henne og lukket øynene for mobbingen.

– Sønnen min ble nervøs og fikk dårlig selvtillit. Heldigvis har han blomstret opp igjen. Men sønnen min vil ikke gå på Tokerud skole, hvor guttegjengen skal gå, sier hun.

Siri etterlyser målrettete tiltak overfor mobbere også utenfor skolen.

– Vi fortalte lærerne om problemene på fritiden og på fotballbanen. Men de kunne ikke gjøre noe fordi dette var i fritiden. Ofte har utagerende ungdom det vanskelig hjemme. Noen må ta tak i problemene, for mobbeofferets skyld, men også for mobbernes skyld, sier Siri.

Hun synes det er skremmende at barn i en alder av 13 år går rundt og gjør hva de vil.

– Om noen tar grep om saken, kan det virke forebyggende i den forstand at den utagerende oppførselen stagneres, sier Siri.

Siri fikk beskjed at hun kunne gå gjennom politiet til et konfliktråd, eller hun kunne kontakte barnevernet.

– Som mor er det voldsomt, og ofte trenger man litt hjelp til slikt. Når man opplever mobbing og vold skal det ikke være så vanskelig. Man skal oppleve å bli tatt på alvor og få støtte, sier Siri.

Knuste bilruten

"Anne", en annen mor, forteller om ubehagelighetene på fotballbanen.

– Når jeg eller min mann sa ifra til ungdommene når de gjorde noe galt, ble de sinte og kom helt opp i ansiktene våre, forteller hun. Anne sier at ungdommene har ropt stygge ting til spillerne på kamper.

– Da sa jeg at nå er det nok og at de måtte oppføre seg. Da kampen var over, fant jeg tre drakter på grusen som var tisset på, og bakruten på bilen vår var knust, sier Anne.

Saken ble anmeldt, men henlagt på grunn av ungdommenes alder.

– De er jo bare 13 år. Likevel tar politiet saken videre til et konfliktråd. Jeg er opptatt av at noen tar tak i dette og tar ansvar for guttene. Det er en trist situasjon, sier Anne.

Les hva politiet sier om saken her!

Politiet blir etterforskere

Roy Cato Einarsen ved forebyggende på Stovner politistasjon forteller at dersom det oppstår problemer med fysisk og psykisk mobbing ved skolen som blir meldt til politiet er første steg å snakke med foreldre til det barnet som blir mobbet.

– Etter samtalen vurderer vi eventuelle tiltak. Politiets skolekontakt og skolen må samarbeide og vurdere tiltak, forklarer Einarsen.

Les hvordan skolen håndterer slike saker her.


Tiltak og reaksjoner gjelder også mobbing, eller annen utagerende oppførsel, i fritiden.
Politiet blir etterforskere i saken, og ofte innkalles det til møte på skolen eller på politistasjonen.

– Da kaller vi inn foreldre til offeret og til mobberne, sammen med skolen og elevene, forteller Einarsen.

Dersom mobbere eller annen utagerende ungdom er under den strafferettslig alder, som er 15 år, og har gjort noe kriminelt vil det vanke reaksjoner.

– Ungdom som ikke kan straffes med fengsel dersom de har gjort noe kriminelt, eller har en uønsket atferd, vil vi gi en reaksjon, sier Einarsen.

Konfliktråd

Han forteller at det kan være konfliktråd hvor offer og de skyldige møtes.

– I enkelte tilfeller må barnevernet kontaktes, sier Einarsen.

Han påpeker at reaksjoner er viktig.

– Vi ønsker å forhindre at ungdom gjør noe galt flere ganger sier han.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!