RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Malala er en engel og en gave til oss alle

Queen Latifah, Steven Tyler (i midten) og Nuno Bettencourt under en pressekonferanse før Fredspriskonserten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Queen Latifah, Steven Tyler (i midten) og Nuno Bettencourt under en pressekonferanse før Fredspriskonserten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det er en stor ære å være her, sier Queen Latifah. Den amerikanske artisten og skuespilleren skal lede kveldens nobelkonsert.

– Malala er en engel og en gave til oss alle, sier Aerosmith-vokalist Steven Tyler, som sammenligner Malala Yousafzai med Martin Luther King og Nelson Mandela etter å ha hørt talen hun holdt da hun mottok Nobels fredspris onsdag.

– Hun snakket veldig sterkt om verden. Det var en av de sterkeste beskjedene vi har hørt, sier Tyler.

De til sammen 13 artistene som skal delta på Nobels fredspriskonsert, kom med mange lovord om årets fredsprisvinnere på en pressekonferanse torsdag. Men Kailash Satyarthi (69) havnet nok litt i skyggen av den stjernestatusen som den langt yngre Malala Yousafzai (17) har oppnådd.

Motiverer

– Malala motiverer oss alle, sier de tre jentene i trioen Girls of the World, som i 2012 skrev sangen «I am Malala» til historiens yngste fredsprisvinner.

Trioen består av hiphopstjernen Carmen Amare og rapperen Emily Anne fra Storbritannia og den amerikanske popsangeren Juliana Joya.

Queen Latifah, som er kveldens eneste vert, håper at konserten vil være en inspirasjon for de unge. Konserten vil bli kringkastet til mellom 80 og 120 land, blant dem selvsagt India og Pakistan.

– Det er en enorm ære å være her. Det er svært viktig å involvere unge mennesker, sier hun. På spørsmål om hva hun som kjendis kan gjøre for å hjelpe barn i verden, fortalte hun at hun selv vokste opp med å se hvordan foreldrene, en politimann og en lærer, hjalp barn.

– Budskapet er at du kan oppnå det du vil, dersom du prøver hardt nok, sier Queen Latifah, som både skal synge og lose publikum gjennom det halvannen time lange showet. Det er første gang siden 2000 at det bare er én konsertvert.

Nytt format

Årets konsert vil skille seg fra tidligere nobelkonserter på flere måter, sier produsent Odd Arvid Strømstad.

– Siden vi har såpass kjente prisvinnere, hadde vi lyst til å bygge mer rundt dem enn vi vanligvis har gjort, sier Strømstad til NTB.

Yousafzai og Satyarthi vil komme fram på scenen to ganger, og arrangørene har hentet inn artister fra deres respektive hjemland India og Pakistan.

– Dette er områder vi har vært veldig dårlige på tidligere, sier Strømstad.

Fra Pakistan kommer sufisangeren Rahat Fateh Ali Khan, nevø av en av Pakistans kanskje aller største stjerner – Nusrat Fateh Ali Khan. Indiske Amjad Ali Khan er regnet som en mester på det klassiske strengeinstrumentet sarod.

– Det vil ble en godt sammensveiset forestilling. Vi er veldig optimistiske, sier nobeldirektør Geir Lundestad.

Eneste norske

Gabrielle er eneste norske artist på konserten.

– Jeg gjør det jeg elsker og er så glad for at jeg skal få synge i kveld med alle disse flotte artistene.

Andre navn er den britiske Bollywood-danseren Naz Choudry og hans spektakulære dansegruppe Bolly Flex, den svenske soulsangeren Seinabo Sey, og den britiske soulartisten Laura Mvula.

Dessuten skal den portugisisk-amerikanske sangeren og gitaristene Nuno Bettencourt fra gruppa Extremes opptre sammen med Steven Tyler.

– Jeg er overrasket over hvor mange barn i USA som ikke fikk høre Malalas tale i går. Dette er medienes ansvar, sa han, til applaus fra salen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere