*Nettavisen* Nyheter.

– Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Kari Hilde French er livredd for sikkerheten til sønnen, og ber norske myndigheter om å hjelpe han hjem. DittOslo har som eneste medium møtt moren til Joshua French hjemme på Lambertseter.

LAMBERTSETER/KONGO: – Joshua ringte akkurat og fortalte at han er veldig glad for at Kripos nå drar til Kongo. En medfange overhørte at etterforskerne snakket om hvordan de skulle legge skylden for Tjostolvs død på Joshua, sier Kari Hilde French som nå er svært bekymret for sønnen.

– Jeg er veldig engstelig nå, sier hun. Hjemme i sin bolig på Lambertseter står ikke telefonen stille. Etter de tragiske nyhetene om Tjostolv Molands død søndag har Kari Hilde French grått mange tårer, og sittet timevis i møter med norske myndigheter og i telefon med kontakter i Kongo og Storbritannia.

Hun presiserer at hun ikke vil gi intervjuer til pressen, men gjør et unntak for Nordstrands Blad.

– Det var dessverre Joshua som fant Tjostolv på det som er et slags «bad» på cella. Det var et stort sjokk for ham. Men han er ikke typen til å vise følelser offentlig så han holder for seg selv hvordan han har det nå, sier moren.

– Det er bare et par uker siden Joshua ringte meg og sa: «Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd gjennom disse årene», sier mamma Kari Hilde.

Ble torturert

Det er bare et par uker siden Kari Hilde kom tilbake fra et besøk i Kongo. Hun synes det er ubeskrivelig tungt å tenke på at Tjostolv nå har gått bort.

– Tjostolv har slitt med helseproblemer siden de ble fengslet i 2009. Han fikk hjernemalaria, som er veldig farlig. Personlig tror jeg også at hans helse ble påvirket av en kjemisk torturbehandling han fikk på sykehuset i Kisangani, sier hun og legger til at guttene òg har vært vitne til utrolig mye vold mellom og mot medfanger.

– Nok er nok

Hun forteller at sønnen ikke har fått noe ro etter at hans venn døde. Joshua er plassert i en fellescelle og presset rundt ham er stort.

– En trøst er at hans medfanger har vært veldig gode med ham, sier hun og legger til at en fra familien drar til Kongo så fort som mulig for å være med ham i den tunge tiden.

– Det blir veldig tøft for Joshua å være der alene, etter å ha levd på cella med Tjostolv i fire og et halvt år. Jeg er også bekymret for hvordan de kongolesiske styresmaktene vil reagere, sier hun.

Det ble tirsdag klart at kongolesiske styremakter ser på French som en mulig mistenkt i saken.

– De ønsker selvsagt ikke ansvaret for dette, sier Kari Hilde og sier at både norske og britiske styresmakter nå jobber hardt for å få sønnen hjem.

– Det virker som om de nå ser alvoret, men jeg er bekymret for at det blir vanskelig hvis Joshua blir tiltalt for drap. Det er på tide at Stoltenberg og Barth Eide selv drar til Kongo, for å vise at nok er nok. Og det haster, avslutter Kari Hilde French.


MØTE: Under sitt besøk i Kongo i sommer møtte Kari Hilde French flere fremstående personer. Her med statsminister Augustin Ponyo. Foto: Privat


LES OGSÅ:

Mor mister aldri håpet om at Joshua kommer hjem til Lambertseter

– Verdens beste bror

Ber for sønnen i Kongo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.