RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Mamma har alltid drukket


HJELPER ANDRE: Silje har hatt en turbulent oppvekst med mye flytting og har til tider følt seg ganske utilpass i samfunnet. Men nå har hun funnet styrken i sin bakgrunn og hjelper andre barn og unge som er i samme situasjon som henne. FOTO: Pegah Niku
HJELPER ANDRE: Silje har hatt en turbulent oppvekst med mye flytting og har til tider følt seg ganske utilpass i samfunnet. Men nå har hun funnet styrken i sin bakgrunn og hjelper andre barn og unge som er i samme situasjon som henne. FOTO: Pegah Niku
Silje er ett av de «gjemte og glemte barna» i samfunnet. De man ikke ser så godt og heller ikke snakker om. Hun er barn av en alkoholiker.

OSLO: Silje (20) har valgt å fortelle sin historie for å hjelpe andre i samme situasjon.

Del på Facebook

– Mamma har drukket så lenge jeg kan huske. Det gjør hun fortsatt, men nå har jeg kuttet ut kontakten med henne, forteller Silje.

De edru dagene

Hun har ikke tatt kontakt med moren sin på over et år. Avgjørelsen tok hun etter å ha vært i behandling for «Barn av alkoholikere».

– Det har vært mitt største steg i riktig retning med å tanke på å få et normalt liv, sier Silje. Hun syns det er veldig vanskelig.

Jeg er jo utrolig glad i henne. Det er jo mammaen min. Jeg ser bare de gode sidene ved henne og liker å tenke på de edru dagene hennes.

Ble tidlig voksen

Silje forteller at det har alltid bare vært henne, mammaen og lillesøsteren.

– Men vi ble jo tatt fra barnevernet når jeg var fire år gammel, forteller hun.

Silje føler at systemet har sviktet henne på noen områder.

Selv etter at vi ble tatt av barnevernet ble vi sendt til mamma annenhver helg og i feriene. Selv om alle visste at hun drakk seg full og ikke klarte å ta vare på oss. Som storesøster var det jeg som passet på oss. Jeg ble veldig tidlig voksen.

En av de andre tingene som har preget Silje er all flyttingen gjennom oppveksten.

– Jeg må sette meg ned og telle ordentlig om jeg skal klare å gi et eksakt tall, men det er godt over ti forskjellige hjem.

Men det vondeste for Silje var når hun og søsteren ble separert.

– Vi ble atskilt over flere år. Jeg klarer ikke å begripe logikken og tankegangen i den avgjørelsen, sier hun.

Anstrengt alkoholforhold

Silje har til tider hatt et anstrengt forhold til alkohol, men nå har hun klart å få et normalt syn.

Jeg begynte å drikke altfor mye altfor tidlig. Jeg hadde god tilgang til alkohol. Men jeg begynte etter hvert å se varseltegn og klarte å ta kontroll.

Hjelper andre

Silje har gjennom oppveksten slitt med å finne sin plass i samfunnet, men som 16-åring bestemte hun seg for å ta kontroll. Hun fullførte videregående skole, fikk seg jobb og flyttet for seg selv. Nå hjelper hun andre barn av alkoholikere via en rekke frivillige organisasjoner.

– Det er en trygghet for barna at jeg har opplevd det samme som dem og at jeg vet hvordan de har det.

I tillegg reiser hun rundt på skoler og holder foredrag.

Det er veldig fint at jeg kan bruke min historie til å hjelpe andre, sier hun og oppfordrer andre barn som er i samme situasjon til å oppsøke hjelp på nettsteder eller via en av de frivillige organisasjonene.

– Det finnes andre som deg der ute og det er hjelp å få. Du er ikke alene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere