*Nettavisen* Nyheter.

– Man blir nok litt snobbete

Vinkjenner: Peter Sund Dørstad ble vininteressert da han gikk hotell- og næringsmiddelfag på videregående, og har senere utdannet seg til sommelier. Foto: Foto: Gunn Benjaminsen

Hovmester og vinkelner på Grefsenkollen restaurant Peter Sand Dørstad konkurrerer om en australsk sommerferie med vindruer mellom tærne.

GREFSEN: 21 år gamle Peter Sand Dørstad skal tråkke druer, blindteste vin og forhåpentligvis imponere dommerne med sin kunnskap om vin og vinproduksjon 1. desember.Han har blitt plukket ut som en av seks finalister i en vinkonkurranse hvor premien er en to uker lang reise i vinlandet Australia.

Litt snobberi

Til daglig jobber Sand Dørstad som sommelier (vinkelner) og hovmester på Grefsenkollen restaurant.

– Man blir nok litt snobbete og opphengt i «den gamle verden» som sommelier, innrømmer Sand Dørstad, som selv holder en knapp på fransk vin.

Dersom finalen går Sand Dørstad vei, sitter han på flyet til Australia i februar, hvor det da er sensommer. I løpet av de to ukene reisen i landet nedenunder varer, får vinneren følge vinproduksjon fra drue til flaske.

Syntetisk eik i tepose

Sand Dørstad håper selvfølgelig vinfinalen ender med seier, noe som vil gi ham muligheten til å lære mer om australsk vinproduksjon.

– Australia produserer med mål om å lage en så god vin som mulig, mens vinprodusenter i Europa ofte er svært opphengt i rigide tradisjoner, sier Sand Dørstad, som opplyser at lovgivningen i Europa også bidrar til forskjellene.

Han forteller at vinprodusenter i «den gamle verden» bruker eikefat til fem tusen euro i produksjonen, mens australerne gjerne bruker teposer med eik for å gi rikitg smak til vinen, i tillegg til at syrejustering er vanlig.

– Folk flest merker nok ikke når vin har blitt syrejustert, sier Sand Dørstad, som synes verdi for pengene er svært viktig når det gjelder vin.

Skeptisk på polet

Den unge sommelieren erkjenner at det nok ikke er så mange på hans alder som deler vinlidenskapen, noe han også får merke.

– De ansatte på Vinmonopolet er nok litt skeptisk når jeg kommer for å klage på dårlig vin, men dette kan jeg jo faktisk en del om, sier 21-åringen med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag