RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Man skal få vedtak man forstår


Nå skal Sosialtjenesten gjøre seg enklere forstått, i følge (t.v) Åsfrid Øybekk, fagkonsulent hos NAV Frogner (kommunalt) og Synnøve Sjøflot, spesialrådgiver i byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester. Foto: Fredrik Eckhoff
Nå skal Sosialtjenesten gjøre seg enklere forstått, i følge (t.v) Åsfrid Øybekk, fagkonsulent hos NAV Frogner (kommunalt) og Synnøve Sjøflot, spesialrådgiver i byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester. Foto: Fredrik Eckhoff
– Vi har opplevd at brukerne har fått brev de ikke har forstått. Slik kan vi jo ikke ha det, sier Synnøve Sjøflot og Åsfrid Øybekk i Oslo kommune.

OSLO: Oslo kommune satte høsten 2007 i gang et prosjekt for bedre språkføring i brev og skriv. Barnehagesektoren var først ute, så Boligbygg og Trafikketaten. I disse dager tar sosialtjenesten i bruk nye vedtaks- og brevmaler, og hovedmålet er at budskapet skal være enklere å oppfatte for brukerne.

Vi møter Synnøve Sjøflot, spesialrådgiver i byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester, og Åsfrid Øybekk, fagkonsulent hos NAV Frogner (sosialtjenesten). De to sitter i arbeidsgruppen som har utarbeidet de nye vedtakene og brevmalene.

Ikke lenger tredje person

Tusenvis av vedtak og brev går ut fra sosialtjenesten hvert år, og det er alt fra enkle timeinnkallinger til kompliserte vedtak om støtte. På den ene siden er det viktig at informasjonen er korrekt, samtidig som mottakeren skal forstå innholdet riktig.

– Dette er en balansegang. Samtidig med at brukeren skal forstå det vi skriver, skal vi oppfylle visse vilkår, sier Synnøve Sjøflot. Hun forteller at det er viktig at jussen blir korrekt, og det sitter da også jurister i arbeidsgruppen.

Den mest åpenbare forskjellen når de nye malene nå tas i bruk, er at sosialtjenesten nå går bort fra å omtale brukeren i tredje person.

– Vi har hittil skrevet om brukeren i tredje person. Nå skriver vi «du», sier Øybekk.

– Men vi vet også at brukerne våre ikke er en ensartet gruppe. Likevel foretrekker nok de aller, aller fleste at vi er dus, sier Sjøflot.

FINN ERIK VINJE: – DETTE ER POSITIVT

Viktig info i starten

Hun viser oss et skriv som har vært brukt i en av bydelene, et tettskrevet ark med informasjon om en rekke lovhenvisninger. Hun har også med seg den nye versjonen, hvor den lange teksten er sammenfattet i langt færre punkter, hvor paragrafer og lovhenvisninger er tonet kraftig ned.

– Vi ønsker nå å nå fram med det viktigste først og det formelle lenger ned i brevene, sier Øybekk, som ikke legger skjul på at kompliserte vedtak helt sikkert har ført til ekstra henvendelser til NAV. – I noen tilfeller kan det ha tatt lenger tid før penger har blitt utbetalt og merarbeid for brukerne og oss, mener hun.

– Kanskje saksbehandlerne nå også skjønner alt de skriver selv...? sier vi.

– Ja, det kan hende. Jeg hørte en ansatt som sa at «jeg har jo lest vedtak før, men når jeg nå leste dette for første gang, så skjønte jeg hva vi egentlig prøver å si», avslutter Øybekk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere