*Nettavisen* Nyheter.

– Man trenger ikke å gjøre alt i russetida

FESTER: Erling Norum og Emma M. Olsen er midt i russefeiring, og får råd av helsesøstrene Kristine Hartvedt og Nina Aurora Malm. Foto: Alle foto: Anne Marie Huck Quaye

Det sier russen selv, som mer enn gjerne tar imot råd fra Bydel Nordre Akers engasjerte helsesøstre.

Klikk på bildet for å forstørre.

TA ANSVAR! Nina Aurora Malm og Kristine Hartvedt mener både russen og foreldre må ta ansvar for en problemfri russefeiring.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYDE: Russen fra Nydalen videregående skole synes festen går bra.

NORDRE AKER: – Så lenge man tenker litt, så går det bra, sier Erling Norum. Han er sammen med Emma M. Olsen på Nydalen videregående skole midt i russefeiringa, og tar gjerne en prat med Nordre Aker Budstikke om hva som er gøy og hva man bør tenke på i russetida.

Erlings tips for en bra fest er å legge inn noen timer søvn når man trenger det, passe på å ikke drikke seg så full at man blir dårlig eller får blackout, og at man passer på hverandre.

– Jeg har tatt det litt med ro. Det er jo litt slitsomt, sier Emma som også har vært syk deler av russetida. Det har så langt vært utflukt til Tusenfryd som har vært høydepunktet for henne, mens Erling mener Lillehammer-treffet var bra.

– Mye bedre enn Tryvann, sier han.

Har kontroll

Bekymrete foreldre og ikke minst helssøstrene Kristine Hartvedt og Nina Aurora Malm på henholdsvis Sogn og Nydalen videregående, vil nå ut til russen med gode råd til feiringen som avslutter 11 års skolegang.

– Det var ikke så mange gutter som tar med seg fulle jenter ut i skogen på Lillehammer, sier Erling som mener russetida går bra om dagen.

Han er ikke med på buss, og blir etter Tryvann-feiring til tider hentet av storebror, og forteller at det viktig å passe på hverandre.

Går sammen

– Vi har sånne lenker, hvor vi går sammen. Hvis vi mister noen møtes vi ved infoen, sier Emma om sikkerhetstips på Tryvann.

– Så lenge du ikke drikker for mye og har litt kontroll, så går det bra, sier Emma og får positive nikk fra helsesøstrene.

– Har dere opplevd noe ubehagelig i russetiden?

– Bare slitsomme gutter. Men jeg dytter dem bort, så det går bra, sier Emma.

– Man hører jo ofte mest om de det går dårlig med i media, men vi har ikke opplevd så mye negative ting, sier Erling. De er ganske enige om at ikke alle russeknuter er verdt å jobbe for, som eksempelvis å drikke en halvliter spritflaske på to timer.

– Man trenger ikke å gjøre alt, sier Emma. Helsesøstrene får likevel bekreftet at mange drikker seg altfor fulle, men som Erling sier.

– Da er det gjerne venninnene som passer på at en veldig full jente kommer seg hjem. Noe Emma også bekrefter er viktig.

Råd fra helssøtrene

– Vettet forsvinner ut itakt med økt promille, sier helsesøster på Nydalen Videregående Nina Aurora Malm. At ungdommer drikker kommer man ikke utenom, poengterer Kristine Hartvedt som er helsesøster på Sogn Videregående, men at man kan droppe å utsette seg for ubehagelige situasjoner grunnet for mye alkohol, bør ungdommene tenke på.

Her er gode råd fra helsesøstre med mange års erfaring:- Det er lov å si nei til å drikke alkohol..

- Tenk på hva du drikker, og hvor mye du drikker.

- Spis et godt måltid før du drar på fest. Det er dumt å drikke på tom mage

- Drikk masse vann.

- Aldri gå ut i skogen for å tisse alene.

- kke drikk deg sanseløs beruset, da dette kan få deg til å miste all dømmekraft. Voldtekter skjer som oftest i beruset tilstand, både for offer og gjerningsmann. Flest voldtekter skjer blant venner. Unngå pinlige hendelser i beruset tilstand, som kan bli foreviget og lagt ut på nettet.

- Skulle ulykken være ute, kontakt legevakt/voldtektsmottak, politi, helsesøster på skole eller Helsestasjon for ungdom i hver bydel

- Pga lite søvn og mat, tett samvær og mye festing er russen mer utsatt for hjernehinnebetennelse. Vi oppfordrer til ikke dele flasker, sigaretter og kjærester. Symptomer på hjernehinnebetennelse er sløvhet, dårlig kontakt, influensasymptomer, feber, nakkestivhet og kan forveksles med «fyllesyke». Sykdommen har raskt forløp. Ta vare på vennen din, ring foreldre og oppsøk lege!

- Bruk kondom for å unngå kjønnssykdommer og graviditet.

- Det er viktighet å bruke ørepropper mot høy lyd for å unngå øresus/ nedsatt hørsel

Råd til foreldre:

- Når russen er ute på fest er det fordel at en forelder er edru, slik at det er mulig å hente hvis noe skulle skje.

- Vær til stede, sørg for næringsrik mat lett tilgjengelig til alle døgnets tider når poden stikker innom for litt søvn og mat.

- Hvis ungdommen er full når han/hun kommer hjem, ta alvorspraten senere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.