RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Mange års bevisst forfall har lønt seg


Brakkebygrenda ble kasta ut i 2008, ettersom eier skulle bygge på tomta. Fortsatt står den tom.ARKIVFOTO: NILS SKUMSVOLL
Brakkebygrenda ble kasta ut i 2008, ettersom eier skulle bygge på tomta. Fortsatt står den tom.ARKIVFOTO: NILS SKUMSVOLL
Håkon Haugli (Ap) fortviler over at eiendommen i St. Halvards gate 27 likevel ikke blir ekspropriert. Fylkesmannen gir nå gårdeier grønt lys til å bygge boliger.

GAMLEBYEN: – Mange års bevisst forfall og manglende samarbeidsvilje har gitt resultater for eieren av St. Halvardsgate 27, sier Håkon Haugli (Ap).

For kort tiden avgjorde nemlig Oslo kommunes klageinstans, Fylkesmannen, at tomta i St. Halvardsgate 27 – tidligere også kjent som Brakkebygrenda – likevel ikke blir ekspropriert.

Kontroversielt

Historien rundt St. Halvardsgate 27 er både lang og kontroversiell.

Dagens eier av tomta, Ho Chow, overtok tomta og huset som sto der, etter et skilsmisseoppgjør i 1987. Samme år la byantikvaren ned krav om oppussing og bevaring av huset, men Chow mentet dette var for dyrt. Kommunen tilbød seg da først å overta rehabiliteringsansvaret, men trakk seg seinere. Kun to dager etter helomvenningen brant det verneverdige huset.

Tomta ble så tilholdssted for blant annet rusavhengige fram til 1999, da husokkupantene i Brakkebygrenda overtok og startet et byøkologisk prosjekt.

I 2003 fattet bystyret et enstemmig vedtak om å be byrådet fremme en sak om ekspropriasjon av eiendommen, med sikte på å bygge barnehage her. Siden den gang har saken vært en politisk kasteball, der eieren har blitt gitt gjentatte frister for diverse rivningspålegg.

Kasta ut

I 2008 toppet saken seg, da Brakkebygrenda ble kasta ut med politiets hjelp, og huset ble raskt etterpå revet.

Saken havnet på byrådets bord, og vedtak om ekspropriasjon ble til slutt igangsatt. Imidlertid var ikke eier Chow fornøyd med dette, og saken ble anket til Fylkesmannen, der den har ligget siden i fjor.

Nylig kom kjennelsen fra Fylkesmannen, der ekspropriasjonen altså blir trukket tilbake.

Haugli mener det er tragisk at eier nå får det som hun vil.

– Om konklusjonen blir stående, får hun det nå som hun vil. Det brysomme verneverdige bygget på tomta er borte, Brakkebygrenda er bortvist. Det er ille at det lønner seg å spekulere i forfall av verneverdig bebyggelse i Oslo kommune, sier han.

Vil ha barnehage

Hauglie har i lang tid engasjert seg i saken, og mener det er viktig å få på plass en barnehage i området.

– Aps engasjement i saken skyldes vårt ønske om å få på plass en barnehage i en del av byen der det er behov for det. Det er dobbelt ille at det nå sannsynligvis ikke blir noen barnehage, sier han, og legger til:

– Jeg merker meg også at Fylkesmannen har lagt vekt på en uttalelse fra tidligere byråd Merete Agerbak-Jensen (H) om at det viktigste er at det bygges barnehage, uavhengig om det skjer i regi av grunneier eller kommunen. Det er uforståelig at byrådet så sent som i 2008 – etter at man i mange år har vært i konflikt med eieren av tomta – fortsatt holdt døra åpen for at hun ville etterkomme kommunens ønske om barnehage. Denne uviljen mot å ta i bruk kommunens virkemidler, har bidratt direkte til at det nå sannsynligvis ikke blir barnehage på tomta.Håkon Haugli (Ap)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere