RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Måtte "bondske" ned

Ni Liv fra Telemark graver målbevisst i røttene til norsk folkemusikk og amerikansk countrytradisjon. Der finner de gull.

Ni Liv har klart å skape sitt eget sound med dialekten og innslag av norske folketoner. Bandet samarbeider med en folkemusiker som hjelper til med å bringe inn instrumenter og temaer fra folkemusikken i låtene.

Det lanseringsklare albumet «Hallingspark» er et umiskjennelig Ni Liv-album. I innspillingsfasen ble det litt mer rocka enn de hadde planlagt.

– Vi måtte «bondske» det ned litt, legge på en banjo eller ta ned tempoet et hakk. Det ble tre-fire rolige låter, men også en som minner om AC/DC, forteller Solberg.

– Energien fra innspillingen ligger der. Det håper jeg folk hører, legger trommis Eivind Aase til.e sitter i et øvingslokale to etasjer under bakken i sentrum av Oslo, langt fra bygdelivet de beskriver i tekstene.

Husband i "Norgesglasset"

En blanding av visepop, americana, folkemusikk og countryrock fyller rommet – akkompagnert av lukten av kruttsterk kaffe. En behagelig stemme synger framtredende tekster på telemarkdialekt.

Det plateaktuelle bandet har tatt veien ned til hovedstadens «underverden» for å øve på låter de skal framføre på NRK P1 i påsken. Da skal de være husband i programmet «Norgesglasset».

– Vi håper på et større gjennombrudd. Det er klart vi gjør det. Men radiospilling er ikke ensbetydende med salgssuksess, innrømmer trommeslager Eivind Aase (25).

Han utgjør trioen Ni Liv sammen med vokalist og gitarist Jon Solberg (33) og bassist Knut Olav Sandvik (26). På konserter og enkelte innspillinger har de med seg to-tre musikere til.

Country og americana

– Det skjer veldig mye spennende innenfor den norske countryscenen. Det er mange gode låtskrivere der ute, sier Øyvind Pharo.

Han er en kapasitet på rootsmusikk, og én av fire nordmenn som bidrar til det anerkjente svenske musikknettstedet rootsy.nu.

– Country og americana ser ut til å ha et stort nedslagsfelt blant norske musikere. De går til røttene og oversetter det til en norsk virkelighet, sier Pharo.

Onkel Tukas album «Geriljagospel» – med innslag av country, gospel og hillbilly – er en av Pharos norske favoritter. Han trekker også fram det unge bandet Mhoo fra Vestfold som vakte oppsikt under by:Larm i februar.

Byr på telemarkana

Jon Solberg, som skriver de aller fleste av Ni Livs låter, har også gjort bevisste sjangervalg. Albumtittelen «Telemarkana» fra 2007 beskriver selve sjangeren og lyden han er på jakt etter – americana med Telemark-vri.

– Vi har ispedd instrumenter som langeleik, hardingfele og munnharpe, som er typiske for Telemark, forteller han.

– Vi er stolte av stedet vi kommer fra. Derfor skriver jeg tekstene og synger på min egen dialekt, legger Solberg til, og får oppmuntrende nikk fra de tre andre musikerne i øvingslokalet.

Venner med radioen

Ni Liv har holdt det gående i åtte år, og har nå fire album og én EP på samvittigheten.

Det nye albumet «Hallingspark» kommer 22. mars, og singelen «Hytta» har vært på P1s spilleliste siden begynnelsen av februar. Alt ligger til rette for at tittellåten fra det nye albumet kan bli en radiohit.

Albumet «Sjumilsteg» kom for to år siden, og låten «Det var den gong» ble en sommerslager på P1. To andre låter, «Merkeband» og «Tjønnimellom», har også blitt spilt jevnt og trutt på samme kanal.

- Lager fine melodier

Men radiolytterne har ikke løpt hverandre ned for å kjøpe Ni Livs utgivelser. Det burde de, ifølge musikkjournalisten Tom Skjeklesæther.

– De lager veldig fine melodier, og jeg er overrasket over at de ikke har slått igjennom. De bør så absolutt appellere til folk som liker musikken til band som Hellbillies. Kanskje de blir oppdaget av flere etter det nye albumet, sier Skjeklesæther.

Han er en av Norges fremste spesialister på countryinspirert musikk, fra klassisk country til bluegrass via americana. Mange kjenner ham som programleder for det nå nedlagte «Cowboy & Indianer» på P1.

Fra rockabilly til country

«Singer/songwriter» og «alternativ country» er merkelapper som settes på stadig flere artister.

– Unge låtskrivere som skal finne inspirasjon, kommer ikke utenom de store gigantene i country, som Hank Williams, Johnny Cash, Willie Nelson og Kris Kristoffersen, fastslår Skjeklesæther.

Jon Solbergs store forbilder i countryrocken er Steve Earle, Townes Van Zandt og Guy Clark. Han har også hørt mye på Øystein Sunde og Hellbillies.

Før det var han mest fascinert av Brian Setzer, frontfiguren i rockabillybandet Stray Cats. Da Solberg studerte musikkvitenskap på universitetet i Trondheim, valgte han rockabilly som tema i hovedfagsoppgaven.

– Det var en sjanger jeg var veldig opptatt av, og derfor ble det naturlig at det ble mye rockabilly på den første utgivelsen, forteller Solberg.

– Senere begynte jeg å høre mer på country, dro til Nashville og ble frelst. Jeg kjøpte banjo, mandolin og dobro og lærte meg å spille på dem. Da skjønte jeg at den sjangeren passet oss bedre, forteller låtskriveren.

 

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere