RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Menigheten har sår det vil ta lang tid å lege


Søndag møttes menigheten på Vålerenga til den første gudstjenesten uten Einar Gelius.
Søndag møttes menigheten på Vålerenga til den første gudstjenesten uten Einar Gelius. Foto: FOTO: CARINA TIRILSDOTTIR HEINESEN
Det vakte sterke reaksjoner da vålerengapresten Einar Gelius valgte å si opp sin stilling onsdag forrige uke. Likevel uteble kommentarene da Østkantavisa var på gudstjeneste søndag.

VÅLERENGA: Kritikken fra biskop Kvarme lot ikke vente på seg da Einar Gelius gav ut den kontroversielle boken «Sex i Bibelen».

Selv har Gelius uttalt at han følte seg presset til å si opp. Men verken kirkegjengere eller presten ønsket å uttale seg noe videre i saken under den første gudstjenesten etter oppsigelsen.

EINAR GELIUS: JEG VIL ALLTID VÆRE PRESTEN PÅ VÅLERENGA

– Dette er en sak mellom Gelius og Kvarme, selvsagt er det trist å miste en kollega, men utover det kan ikke vi si noe om saken. Man vil alltid oppleve utskiftninger på en arbeidsplass, men kirken lever videre og har det godt. Den eneste som ikke kan unnværes i kirken er Jesus, sier prest Anne Grete Hagen.

Prest Vålerenga

Anne Grete Hagen ledet gudstjenesten i Vålerenga søndag. FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

For livet i Vålerenga kirke går sin vante gang. Åtte barn bæres til dåp denne søndagen, mens Hagen snakker om håp og kjærlighet.

BEBOERE: INGEN KAN ERSTATTE EINAR GELIUS

Håp om framtiden, og kjærlighet til Gud, og til hverandre. Menigheten har arrangert overnatting i kirken , og søvnige 11-åringer løper til og fra for å bistå presten, og stå for underholdning. Det finnes ingen ting som avslører menighetens holdning til den siste tidens hendelser.

– Det har vært mye bråk. Men Vålerenga er en liten menighet, jeg ønsker ikke si noe om saken, sier en dame.

Trenger å gå videre

Leder i Vålerenga menighetsråd, Ola Brattegard, tror menigheten har behov for å gå videre etter avgjørelsen. Han påpeker imidlertid at Gelius har mottatt en rekke støtteerklæringer både før og etter avgjørelsen, og henviser til brevene menighetsrådet har sent til Oslo bispedømmeråd.

– Det kan jo være mange grunner til at enkeltpersoner ikke ønsker å uttale seg, men det har ikke manglet på meninger innad i menigheten. Menighetsrådets klare mening er at vi har hatt full tillitt til Gelius som prest, og beklager at situasjonen har blitt som den har blitt. Utover det tar vi saken til etterretning, sier han.

BU-LEDER HANS CHRISTIAN LILLEHAGEN (AP): Vi slår ring rundt Einar Gelius

Skuffet over biskopens respons

Menighetsrådet har sendt to brev til Oslo bispedømmeråd og biskopen. Det siste brevet ble lagt fram for bispedømmerådet samme dagen som Gelius sa opp.

«Vålererenga menighetsråd frykter sterkt de negative konsekvensene det vil ha for menigheten at Gelius avskjediges eller presses ut på annen måte. Menigheten vil bli påført sår det vil ta lag tid å lege. Etter menighetsrådets oppfatning vil en avskjedigelse eller fjerning av Einar Gelius på annen måte, også være til stor skade for den norske kirke i sin helhet», uttaler menighetsrådet i brevet.

Videre framkommer det at menigheten er skuffet over biskopens manglende respons på menighetens synspunkter.

Det stemmer at kommentarer fra biskopen uteble etter brevene, men nå som Einar har sagt opp, har vi en dialog med Kvarme. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere det ytterligere, avslutter Brategard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere