– Menn misbrukes seksuelt i like stor grad som kvinner

OVERSETTER: Alf G. Andersen har oversatt boken «Fri fra fortid» av Tom Wilken. En bok om seksuelt misbrukte menn og veien tilbake fra skam og skyldfølelse. En bok som er utgittt etter initiativ fra Stiftelsen Retretten.

OVERSETTER: Alf G. Andersen har oversatt boken «Fri fra fortid» av Tom Wilken. En bok om seksuelt misbrukte menn og veien tilbake fra skam og skyldfølelse. En bok som er utgittt etter initiativ fra Stiftelsen Retretten. Foto: Foto: Jacob Kirkevaag

Menn misbrukes seksuelt i like stor grad som kvinner. Skammen og skyldfølelsen er om enn større. Og overgriperne er som regel en tillitsperson, skriver forfatter Tom Wilken i nyoversatt bok.

RETRETTEN: Rita Nilsen er daglig leder av Retretten som har tatt initiativ og utgir Tom Wilkens «Fri fra fortid».

NORDSTRAND: – Ekte mannfolk gråter ikke. De er ikke sårbare. De er sterke. Ekte mannfolk lar seg ikke herse med eller misbruke, verken som barn eller voksne, innleder Rita Nilsen, daglig leder i Retretten, i sitt forord til boken «Fri fra fortid» av Tom Wilken, og hun fortsetter:

– Hulheten i disse utsagnene er helt åpenbare. Men likevel. Oppsiktsvekkende nok illustrerer de, i ord og gjerning, hvordan samfunnet svikter over hundre tusen av sin mannlige befolkning.

Mytene

Hun mener boken er en dokumentasjon som «knuser mytene» om at seksuelle overgrep i det store og hele rammer kvinner.

– Den retter også en flengende kritikk mot samfunnets manglende evne og vilje til å hjelpe menn som i sin barndom ble utsatt for seksuelle overgrep.

Omfanget

Nordstrandsforfatteren og journalisten Alf G. Andersen har oversatt boken.

– Jeg har tidligere, for mange år tilbake, jobbet med hvordan samfunnet bør motarbeide seksuelle overgrep mot barn. Noe som ble til en internasjonal rapport, en film om samme emne og boken « Å stjele en barndom, forteller Alf G. Andersen.

Han mener Tom Wilkens bok er ganske så oppsiktsvekkende.

– Ikke minst omfanget av overgrepene. Det er grunn til å gå ut i fra at minst fem prosent av alle menn har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn, og dette er et heller forsiktig anslag, sier Alf G. Andersen.

Han påpeker at dette er basert på kanadiske forhold, men tallmateriale fra Norge kan tyde på samme omfang. Og henviser til Rannveig Svendbys masteroppgave i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, «Fra de stummes leir». Menns beretninger om seksuelle overgrep.

– Jeg synes også det er like oppsiktsvekkende om enn ikke overraskende, at de fleste overgriperne er mennesker i nære relasjoner. Mennesker som ofrene har tillit til, legger Alf G. Andersen til.

Hva er overgrep

Tom Wilken skriver at det ikke finnes noen enkel definisjon på seksuelle overgrep.

– I denne boken refereres det til enhver handling av seksuell natur, utført av en person mot en annen der det er ubalanse mellom makt og kontroll. Maktbalansen kan være ujevn alt etter alder, økonomisk styrke, sosial klasse, fysisk styrke og psykologiske forskjeller. Det er nesten alltid en emosjonell forbindelse mellom overgriper og offer.

Mennene fra gruppen snakket om å ha blitt misbrukt av en prest, en nonne, en politimann, en vann av familien, en lærer en mor eller en nabo. I hver av disse situasjonene utstrålte overgriperen tillit.

Ekte mannfolk gråter

– Og de viser styrke når de endelig strekker ut hånden for å få hjelp, kanskje så lenge som 20–30 år etter at overgrepet har funnet sted, sier Rita Nilsen og fortsetter:

– Omfanget av overgrepene og betydningen av å søke rådgivning og hjelp er den mest fremtredende årsak til at vi i Retretten gir ut boken til Tom Wilken i norsk språkdrakt.

Helt siden 2002 har Stiftelsen Retretten hatt kontakt med menn som har falt utenfor samfunnet. De er blitt kriminelle, alkoholikere og rusmisbrukere. Og i mange tilfeller ender det på verst mulig måte. De tar sine egne liv.

– Menneskeskjebnene maner til ettertanke. Det viktigste nå må være at samfunnet nå erkjenner at det er langt over hundre tusen menn som daglig kjemper mot erindringer som de forsøker å fortrenge. Det er mulig å hjelpe dem, avslutter Rita Nilsen.

Forfatteren Tom Wilken er til stede under lanseringen av boken på Retretten tirsdag 13. desember klokken 11.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.