*Nettavisen* Nyheter.

– Minner meg om barndommen

Trond-Viggo Torgersen leste sitt eget dikt under lanseringen av barnediktboken «Jeg fant, jeg fant» på kaffebaren Fuglen tirsdag kveld. Foto: FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby

Tirsdag kveld ble den nye barnediktboken «Jeg fant, jeg fant» lansert på Fuglen kaffebar i Universitetsgaten, med høytlesning fra blant annet Trond-Viggo Torgersen og Odd Nordstoga.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingaler Borg (11) fra Holmenkollen er den desidert yngste bidragsyteren til barnediktboken. Foto: FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby

OSLO: – Jeg har ganske nylig fått mine første barnebarn, så da jeg fikk forespørselen om å bidra til en barnediktbok, tenkte jeg at jeg måtte ta det på alvor, sier Trond Viggo Torgersen (59) til dittOslo.no.

Del på Facebook

Han forteller at diktet han har bidratt med, «En elle-melle-fant», handler om å finne ting man ikke helt skjønner hva er. Ifølge Torgersen er dette noe som skjer i barndommen så vel som i voksen alder, bare i en annen form.

– En gang drømte jeg at jeg hadde funnet en spesiell hatt. Ved å se opp i hatten kunne man se det som skjedde bak seg. Men så innså jeg hvor grusomt idiotisk det var, for man kan jo ikke se opp i hatten så lenge den er plassert på hodet, eksemplifiserer Torgersen med sin sedvanlige lune humor.

Skal lese for barnebarna

De totalt 25 dikterne som har bidratt til ”Jeg fant, jeg fant” har spunnet tanker og ord rundt Askeladdens mest kjente gledesrop. Arbeidet med barnedikt har ifølge Torgersen brakt minner tilbake.

– Jeg er jo selv barn av 50-årene, så jeg hadde et nært forhold særlig til Thorbjørn Egner. Denne oppgaven har minnet meg om barndommen, sier 59-åringen.

Torgersen ser nå frem til å underholde barnebarna, to tvillinger på 1,5 år, med boken.

– Jeg rekker opp hånden hver gang det er spørsmål om noen kan passe dem. Det blir imidlertid ikke så mye synging av egne sanger, men jeg kan ikke unngå å synge «Puss, puss…» når jeg pusser tennene deres, forteller han.

Elleveåring med på stjernelaget

I tillegg til Trond-Viggo Torgersen og Odd Nordstoga, har flere andre kjente kulturpersonligheter, som Lillebjørn Nilsen, Knut Nærum, Erlend Loe og Gro Dahle, bidratt med sine nyskrevne barnedikt. I det gode selskap befinner også elleveåringen Ingaler Borg fra Holmenkollen seg.

– Da mamma (Inger Lise Belsvik, red. anm.) satt i sofaen for å skrive et dikt til boken, satt jeg meg ned ved siden av og skrev mitt eget. Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at det kom med i samlingen, sier hun, med et stort smil.

Borg forteller at hun har lyst til å bli forfatter, men at hun vanligvis skriver fortellinger, og ikke så mye dikt. Nylig har hun skrevet en egen barnebok, som hun håper går gjennom hos et forlag.

– Håper den leses i filler

Det er litteraturviter Nina Méd (30), bosatt i Ullevål Hageby, som har vært redaktør for «Jeg fant, jeg fant». Hun forteller at barnediktboken ble til etter diskusjoner med andre personer i Gyldendal Norsk Forlag om hva de husket best fra sin egen barndom.

– Vi fant ut at det ikke finnes så mange nye barnediktbøker på markedet, og så inviterte vi alle de flinke menneskene vi kjenner. Nå håper jeg boken leses i filler for og av barn i lang tid fremover, sier Méd, tydelig stolt.

Hun forteller at arbeidet med boken har tatt ganske nøyaktig ett år.

– Barnebøker former hvordan vi leser og hvilke bøker vi leser resten av livet. Derfor har jeg den beste og viktigste jobben i litteraturbransjen, avslutter 30-åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.