RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Morsmelk er veldig søtt og farlig for tennene


Sånn kan melketennene se ut etter altfor mye søtt for tannhulen og dårlig tannpuss.
FOTO: Pegah Niku
Sånn kan melketennene se ut etter altfor mye søtt for tannhulen og dårlig tannpuss. FOTO: Pegah Niku Foto: FOTO: Pegah Niku
Barn i Oslo øst har betydelig dårligere tannhelse enn sine jevnaldrende på vestkanten.

TØYEN: I 2010 hadde 29 prosent av 12-åringene på Smestad hatt hull, mens på Tøyen var det hele 55 prosent i samme aldersgruppe som hadde hatt hull. De store tannhelseforskjellene hos Oslo-barn skyldes blant annet at grupper av innvandrere «topper» statistikken.

LES OGSÅ: – Bryr seg ikke om melketenner

LES OGSÅ: Livsvarige skader

Patricie Bendixen er tannlege og klinikksjef ved tannklinikken på Tøyen og tror at dette først og fremst skyldes at det er mange på Tøyen med minoritetsbakgrunn.

– Vi har ikke så mange etnisk norske som bruker tannklikken og vi legger merke til at det er mange av de som har et helt annet forhold til tannstell, forteller hun.

Del på Facebook

Dyrt

Tannlegen tror det handler om kulturforskjeller.

– I mange land er det svært dyrt å gå til tannlegen så folk prioriterer ikke å gå dit.

Dette tror Bendixen at folk tar med seg når de kommer til Norge. Dessuten er språk et stort problem.

– Vi snakker ikke samme språk og dermed blir det vanskelig å kommunisere med foreldrene til de barna som har dårlig tannhelse.

Ammer for lenge

Bendixen forteller at det er mange som ammer altfor lenge.

– Det er slettes ikke bra da morsmelk er veldig søtt og farlig for tennene, sier hun. Melketenner begynner å komme når barnet er seks måneder gammelt, og tannlegen mener det er viktig å ikke drive med koseamming når barnet er begynner å bli stort.

– Det verste tilfellet jeg har opplevd var en mor som ammet barnet sitt til han var fem år gammel. Men de var faktisk etnisk norske, påpeker hun.

I tillegg forteller Bendixen at det er mange som får servert mye søtt i tåteflaska.

– Innvandrere tror ofte at de er snille om de gir barna sine cola og juice. De kommer kanskje fra fattige kår til et land med mye velstand og da vil de gjerne skjemme bort barna sine uten at de er klar over hvor skadelig dette er.

Pussedamer

I Sverige har de begynt med pussedamer som ikke har noe utdannelse, men som går rundt på skolene og pensler barnas tenner med flour. Men Bendixen er usikker på om det er noe poeng i føre et slikt tiltak i Norge.

– Da tar vi fra foreldrene ansvar. Jeg synes det er mye bedre å legge ansvaret der det hører hjemme, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere